0

"Караме се! Това значи, че коалицията е жива!", е своеобразното интервю спор между шефовете на парламентарните групи на НДСВ и БСП Анелия Мингова и Михаил Миков, публикувано в "Сега".

Анелия Мингова: "Всяка една от партиите смята, че прави най-големите компромиси. И това е нормално, особено за една тройна коалиция, която се състои от субекти, част от които са били досега във властта, и други, които дълго време са били в опозиция."

Михаил Миков: "Важно е как коалицията решава проблемите пред обществото, как изпълнява законодателната програма, която е нужна заради членството ни в ЕС. И резултатитев цифри показват, че това е динамична, ефективна и работеща коалиция с всичкото напрежение вътре в нея."

"Прокурори и НСБОП в екипи борят мафията", извежда "24 часа". Прокуратурата и НСБОП ще правят съвместни екипи за борба с мафията и корупцията, стана ясно вчера след среща на главния прокурор Борис Велчев и вътрешния министър Румен Петков.

Обсъдихме планове за работа в близките два месеца, правим стъпки към един нов процес на взаимодействие, който ще покаже своята ефективност години напред, заяви Велчев.

"Опитът за убийство на европейския вестоносец", е анализът в "Монитор". Има се предвид министър Меглена Кунева, която каза гласно истината, че коалицията сама блокира пътя към ЕС, заставайки зад недопустими промени в основния закон.

"Партиите се опитаха да убият вестоносеца в лицето на Меглена Кунева, чийто грях бил не друг, ами критиките, които отправила към правителството, към което се числи и тя самата.

Само че партийните централи забравят, че преговорите се водят от администрация, която няма силата да повлияе на тези, които трябва да извършат реформите в съдебната система и вътрешната сигурност. А това са министри, които нямат изгода от промяна на статуквото", посочва авторът.

Временната парламентарна комисия за царските имоти утре ще проведе третото си заседание. По този повод "Дневник" помества интервю с Димитър Гочев, бивш конституционен съдия - "Правният казус с царските имоти стана политически.

"След като вече е създадена, очаквам комисията да осветли въпросите, които станаха предмет на спораве. Сред тях основното е дали въпросът за царските имоти е политически или правен. За мен това е правен въпрос, който обаче вече е необратимо политизиран. Затова е необходимо нещата да се сложат "на крака" и аз се надявам точно това да свърши парламентарната комисия", казва той.

"Съдът харчи много, а не върши работа", критичен е Красен Станчев, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика. В интервю за "Стандарт" той казва:

"На мен не ми харесва неуредеността на съдебната система, не ми харесва това, че харчи доста много пари, без да дава нещо в замяна. Реформите се правят така, че нищо да не се променя. Само от миналата седмица има няколко примера.

Да вземем тарифата за принудително изпълнение, с което всъщност се блокира Законът за частните съдебни изпълнители. Или въвеждането на принципа на мълчаливия отказ вместо на мълчаливо съгласие при молба за услуги от държавната администрация", пояснява политологът.

"Първанов може да плати курса към НАТО със своя пост", казва в интервю за "Труд" Костадин Паскалев, депутат от "Коалиция за България". "БСП е уверявала своите избиратели в пацифистките си настроения.

Настоящият президент като председател на партията беше човекът, който преобърна тази позиция на БСП. Но не може дасе твърди, че симпатизантите на БСП са променили своето отношение към НАТО, така както направи ръководството й." Според него по-голяма част от електората на БСП ще подкрепи "Атака" на митингите срещу американските бази.

"Тест на тема "за" и "против" "Атака", е публикация в "Дума". Посочва се, че в днешната действителност има множество симптоми, които сочат, че партиите са по-скоро част от институциите, отколкото от обществото - те говорят едно и също, държат се по един и същи начин, правят едно и също.

На този фон "Атака" е като бяла врана и дава надежда, че някой може да
притисне властта, да я изтормози, докато я накара да се промени. Причина за битуването на толкова много привърженици на различни партии в "Атака" е точно това - те не одобряват онова, което се върши от името на техните убеждения.

"Борисов ще притисне старите партии в ъгъла", пише "Монитор". Ако Бойко Борисов създаде нова формация, тя ще има пълния потенциал да притисне в ъгъла старите партии и да размести политическото представителство в бъдещия парламент.

Тази формация ще се цели в гласовете в центъра, в ляво и в дясно. Това заяви социоложката Мира Янова от MBMD. Според нея появата на формация на Бойко Борисов би могла да повиши активността при гласуването, но само ако се направи добър избирателен закон.

"Бягства в миналото и бъдещето", е коментарът в "Труд". Политическото ляво-дясно пространство е в тежка криза, лаконичен е авторът. БСП вече 16 г. оцелява отчасти и поради това, че голяма част от избирателите й са носталгично обърнати към миналото. Тази носталгия подхранва значим вот и здраво държи БСП в политическия живот.

На националната конференция на СДС се очаква приемане на 15-годишна програма, т.е. до 2020 г. СДС бяга в бъдещето, въпреки че има ужасни проблеми днес и сега.

В един несигурен свят и в една несигурна среда може би най-добрата политика е да се търсят краткосрочни решения въз основа на дългосрочни принципи, заключава коментаторът.

"Уточниха началните заплати в болниците", информира "Труд". Колективният трудов договор в отрасъл "Здравеопазване" беше подписан вчера в Министерството на здравеопазването.

Това направиха министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, председателят на Националната асоциация на работодателите в здравеопазването д-р Димитър Димитров и председателите на здравните федерации към КНСБ и КТ "Подкрепа".

Документът регламентира трудовитеи осигурителните отношения на
работещите в отрасъла.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 34 минути

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 44 минути

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 1 час

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 2 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 3 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 3 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 3 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 5 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 5 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 5 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС