0

Д опускът може да става само ако съответните хора минат процедурите по Закона за класифицираната информация и получат съответното разрешение, допълва условията началникът на полигона Дечко Колев.

От няколко дни той е произведен от чин подполковник в полковник. Започнал съм работа тук на 25 декември 1979 г., девет години след като полигонът беше открит, обяснява с гордост началникът.

На същото място хляба си изкарва и съпругата му. Единият му син пък членува в сдружение, ама не гражданско, а ловно на бивши и настоящи служители на поделението, които от една година ловуват на територията му.

Мислите ли, че не изследваме дивеча, който ядем и продаваме, усмихва се доволно полковник Дечко Колев. Откакто почнало обгазяването, Колев си купил къща в село Змейово "напук на всички".

Елате да видите какви домати вадим, подканя началникът.

"Арендатори дойдоха некадърни, не правят есенна угар, напролет минават с едни лющилници и сеят. Миналата година Христо Лесов получи по два тона грозде от декар, два тона, и то в Змейово! Защото го копае пет пъти, пръска го седем пъти", пали се кметът на селото Слави Николов.

Той е категоричен, че полигонът не замърсява. Николов от осем години управлява селските дела, но догодина няма да се кандидатира.

Защото няма да го изберат, мрачно злорадстват от гражданското сдружение.

Събрали се там една шепа самозванци, единият бивш комсомолски секретар Марин Станев, сега е в Националния електорален съюз, и възбужда съзнанието на змейовци, не им остава длъжен кметът. Да ви приличам на обгазен, смее се той.

В селото имало 800 души, от които 200 пенсионери, най-възрастният е на 92 години, десет лекари, 30 бизнесмени. Видимо се строи интензивно и как иначе, като селото е само на десет километра от Стара Загора, а цената на земята е 12 лв. за квадратен метър.

Полигонът нищо не ми плаща, само зимно време помагат с техника за пътищата и 30 души от селото работят там, обяснява кметът Николов.

Прокурорите обаче не са били убедени в изрядността на полигона. През 2004 г., когато е първото обгазяване, е образувана предварителна проверка срещу неизвестен извършител. Две години по-късно е образувана проверка и срещу полигона.

И двете са прекратени, получих съобщение миналата седмица, хвали се полковник Дечко Колев. И той е чувал версията, че гражданското сдружение защитава бизнес интереси, които целят да се развали полигонът, а на мястото му да се направи ловно стопанство.

Пишете ме, че съм за създаване на стопанство, пали се доктор Стоименов и обяснява, че лично той не знае за такива бизнес интереси, но по принцип предпочита на мястото да има ловен парк вместо полигон.

Той е категоричен, че не може да става и дума за "масова автосугестия" в Стара Загора по адрес на полигона.

Хората се притесниха, защото РИОСВ отказва да измерва вредни вещества във въздуха като хлороводород, обяснява кардиологът.

Съмишелниците му казват, че директорът на инспекцията Пенка Начева отказала да пусне германските си колеги, за да видят апаратурата й. Специалистите от Щутгарт били спрени и на входа на поделението.

Ако до юли нищо не се промени, ще блокираме икономическия живот в страната, обещават от гражданското сдружение. А Георги Първанов ще получи нула, описва с пръсти цифровото измерение на електоралната подкрепа в Стара Загора член на ръководството.

Наближаващите избори са единственият шанс на старозагорци да научат кой печели за сметка на здравето им.

Предисторията

Първият цветен облак въздух в Стара Загора се вижда в началото на юни 2004 г. Два месеца по-късно Районната инспекция за опазване на общественото здраве установява хлороводород над село Ръжена, близо до полигона "Змейово".

Според Министерството на екологията данните са повлияни от съд с белина в хлебарница. Подозренията обаче падат върху полигона, но истината така и не се установява, тъй като от 2002 г. е отменен екологичният контрол (оценката за въздействието върху околната среда т.нар. ОВОС) върху обектите от национална сигурност.

Голям замърсител в района са и ТЕЦ-овете в комплекса "Марица-изток", но те отделят само серен диоксид.

Еднократни силни замърсявания в района има и през лятото и есента на 2005 г. Общинският съвет в Стара Загора наема експерти от институт в Щутгарт, Германия, които откриват арсен, уран, кадмий и никел в почвата и растенията. Протестите в Стара Загора продължават.


Версиите за полигона

Противници:

- Министерството на отбраната изкарва милиони от унищожаването на стари натовски боеприпаси

- За сметка на горното се финансира контингентът на България в Ирак

- Обгазяването засега е еднократно, в опит да се унищожат част от двигателите на СС23, но може да продължи

Защитници:

- Бизнесмени искат да вземат територията на полигона за ловно стопанство

- Интереси към земята има министър от кабинета "Станишев" с имоти в района и генерал от армията в София

- Риболовците искат да си съкратят наполовина пътя до язовир "Копринка"

Евгений Желев, кмет на Стара Загора: Искат да ни превърнат в боклукчийницата на Европа

- Откъде е обгазяването на Стара Загора?

- Този въпрос си го задаваме от две години из целия регион и така и не се намериха конкретни отговори кои са източниците, които замърсяват района. Още при първите инциденти през 2004 г. и година по-късно и от министерството на енергетиката отричаха, и от министерство на отбраната също. Тогава се създаде недоверие към институциите, но ние не сме виновни, че държавата не даде ясен отговор.

Гражданското сдружение "Стара Загора", чийто председател съм, иска да се наложи едногодишен мораториум върху действията на полигона, за да може през това време да се сертифицира по международния стандарт ISO 14001.

Това не беше прието от Министерството на отбраната, не говоря за професионалното ръководство. Мисля, че трябва да се наложи такъв мораториум, ако не и полигонът да се затвори.

- Ако се появят искания за мораториум върху работата на комплекс "Марица-изток"?

- Няма как да се наложи върху него. Тецовете работят 50 години, поколения старозагорци са изкарвали хляба си там и никой не се е оплакал от обгазяване. Как последните две години се случи така, че виждаме това, което дишаме, при положение че серният диоксид, който излъчват, е безцветен газ?

- Обвиняват ви, че защитавате бизнес интереси, за да се превърне полигонът в ловно стопанство.

- Дори да са закрие полигонът, тази територия винаги ще остане под юрисдикцията на Министерството на отбраната и без тяхно съгласие и решение как ще се прави каквото и да било на нея?! Неоснователни инсинуации, които целят да отвлекат вниманието в друга посока.

- Съмнявате ли се, че на полигона се унищожават боеприпаси?

- Както се говори, че някои защитават икономически интереси, така се говори, че на полигона се унищожават оръжия на чужди държави и наши залежали боеприпаси. Никой не е доказал категорично, че това не се случва.

Действително там работят 14 фирми, от които една част са частни и ние задаваме въпроса "Какво правят, по какви договори работят, след като военната ни промишленост не е в капацитета си отпреди двайсет години?"

Директорите на заводите, които произвеждат военна продукция, твърдят, че не използват полигона за изпитването й. Проблемът започна, когато през 2002 г. унищожаваха ракетните комплекси и решиха, че могат да превърнат това място в боклукчийницата на Европа.

Това ни притеснява и няма да го допуснем.

- Имате ли проблеми с БСП, член сте на Висшия съвет и два мандата кмет с подкрепата на партията?

- Важното е да нямам проблеми със собствената си съвест. Участието в една или друга партия не би трябвало да променя гражданската ми позиция.

- Свързвате ли взрива на автомобила ви с протестите срещу замърсяването?

- Не, би било много елементарно. Това е опит за дискредитация. Няма как по друг начин да ми попречат на работата, да ме отстранят от политическата сцена.


Полк. Дечко Колев, началник на полигона "Змейово": Без нас държавата ще губи милиони евро на месец

- Мнозина старозагорци вярват, че полигонът обгазява областта, вие какво мислите?

- Не, разбира се. За мен просто е несериозно. Полигонът съществува 36 години. В момента натовареността му е някъде около 40% от това, което е било в периода 1985-1988 г. Ние изпитваме ново въоръжение и такова, което е преминало определен срок на съхранение. В тези взривни вещества - барути, не се съдържат елементите, които обгазяват Стара Загора.

- Как си обяснявате обгазяването тогава?

- Цяла Европа разбра, само Стара Загора не. Европейският съюз ни предупреди кой е най-големият замърсител в Европа.

- Тецовете в комплекса "Марица-изток" ли?

- Разбира се.

- Има съмнение, че на полигона се унищожават стари натовски боеприпаси или български такива.

- Никога не са се унищожавали боеприпаси тук. Полигонът няма такова предназначение.

- Говори се, че има договори с 14 фирми за години напред и милиони евро за унищожаване на боеприпаси.

- Ако трябва да бъдем точни, имам договори с 16 български фирми и те се сключват година за година. Само за изпитване на продукция.

- Чували ли сте, че има бизнес интереси да се развали полигонът и да стане ловно стопанство?

- Чувал съм, разбира се. Напълно е осъществимо - готова инфраструктура, пътища, комуникации, телефони, почивни бази - малко средства допълнително, загражда се и става прекрасно ловно стопанство за международен ловен туризъм.

- Има ли такава теоретична възможност?

- Мисля, че не. Полигонът е необходим за българската армия, за националната сигурност и ако се вземе решение да се закрие, закриваме отрасъл от българската икономика - Военнопромишленият комплекс (ВПК) спира.

Няма къде да си изпитва продукцията, а без сертификат от нас тя не може да излезе на международния пазар. ВПК има перфектни договори с външни клиенти за износ. Загубите ще са милиони евро на месец.

- Изпитвате ли много сериозни оръжия, от които да се отделят вредни вещества? Ракети?

- Нямам спомен досега да е имало такова нещо. Единствените ракети, които изпитваме, са зенитните, както и противотанковите управляеми комплекси, които са снарядени с класическо взривно вещество хексоген, което не съдържа нищо.

- Производителите не си ли изпитват боеприпасите при собствени условия?

- Зависи от типа на боеприпаса. Ако е за лекострелково оръжие, т.е. автомати, картечници т.н., например "Арсенал" има собствен полигон и там ги изпитва. Но по-големите калибри, които искат необходимото разстояние, обезопасяване се изпитват само при нас.

- Може ли нещо да става на полигона без ваше знание след края на работното ви време в 16.30?

- Може да влязат бракониери. Полигонът е 96 кв.км - площта е огромна. Тя не може да се контролира на сто процента. Влязъл един човек с пушката вътре, гръмнал и излязъл.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Намериха 295 млн. лв. за „украинската помощ“ за земеделците

Намериха 295 млн. лв. за „украинската помощ“ за земеделците

България Преди 18 минути

Над 200 млн. лв. са от преструктуриране на сметките на Държавен фонд „Земеделие“

Станишев заяви, че се връща в България

Станишев заяви, че се връща в България

България Преди 24 минути

Станишев: Тези европейски избори са изключително важни, бих казал дори съдбовни

Обрат: Нулево ДДС за брашното и хляба до края на годината

Обрат: Нулево ДДС за брашното и хляба до края на годината

България Преди 1 час

Надценката на хляба, която слагат хранителните магазини да не бъде повече от 15%

Археолози откриха уникална находка в череп от XVIII в.

Археолози откриха уникална находка в череп от XVIII в.

Любопитно Преди 1 час

Скелетът е на човек, който е починал на 50-годишна възраст преди повече от два века

Опустошителни пожари и наводнения: Какво става с климата в Гърция

Опустошителни пожари и наводнения: Какво става с климата в Гърция

Любопитно Преди 1 час

Много гърци се опасяват, че предстоящото лято ще бъде още по-горещо и по-сухо

коклюш

5 нови случая на коклюш в Пернишко за седмица

България Преди 1 час

Бройката на заболелите българи продължава да се увеличава

Парламентът забрани рекламата на хазарт в медиите

Парламентът забрани рекламата на хазарт в медиите

България Преди 1 час

Окончателното решение беше взето на извънредно заседание

Да гласуваш - изложба

27 художници от ЕС илюстрират силата на гласуването в изложба на НДК

България Преди 2 часа

Изложбата се открива на 2 май в София в парковото пространство на двореца

Крал Чарлз III възобнови публичните си изяви (ВИДЕО)

Крал Чарлз III възобнови публичните си изяви (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Британският държавен глава и съпругата му, кралица Камила, разгледаха Центъра за ракови заболявания Macmillan

Атанас Запрянов: Няма да се връща наборната служба

Атанас Запрянов: Няма да се връща наборната служба

България Преди 2 часа

Mоже да се въведе задължителното изискване някои категории държавни служители да имат военна подготовка

<p>Си Дзинпин вижда, че Китай е във възход, а Западът е в упадък&nbsp;</p>

Експерт: Си Дзинпин вижда, че Китай е във възход, а Западът е в упадък

Свят Преди 2 часа

Китайски фирми пренебрегват санкциите на САЩ за изгодни сделки с Русия

Мъж с меч нападна хора в Лондон, уби дете

Мъж с меч нападна хора в Лондон, уби дете

Свят Преди 2 часа

Заподозреният е атакувал минувачи и двама полицейски служители

ПП-ДБ поискаха декларация за Русия в дневния ред на НС

ПП-ДБ поискаха декларация за Русия в дневния ред на НС

България Преди 3 часа

Депутатите гласуваха още размяна на точките в дневния ред

<p>Русия губи контрол над ключова територия</p>

"Ситуацията все още е напрегната": Русия губи контрол над ключова територия

Свят Преди 3 часа

Нестриха "е ключов за бъдещите украински сухопътни операции за освобождаване на окупирания Крим"

Биха момче на 14 години в двора на училище

Биха момче на 14 години в двора на училище

България Преди 3 часа

Ученикът в четвърти клас е бил на двора със съучениците си и е играел футбол