0

"Корупционният скандал стигна до втори министър. Засега", посочва Сега във водещо заглавие. "И Гагаузов забъркан в аферата", назовава поименно Монитор. Според Дневник обаче: "Скандалът застигна още двама министри".

Името на втори министър от БСП бе замесено вчера в скандала, който трета седмица тресе държавата. Министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов е водил разговори с шефа на "Фронтиер" Красимир Георгиев, които са записани със специални разузнавателни средства.

Бизнесменът е приближен на министъра на икономиката Румен Овчаров, който онзи ден бе принуден да излезе в принудителен отпуск, за да не пречи на разследването, припомня Сега.

Не е ясно дали при разплитането на скандала няма да изскочат имена и на други властимащи, тъй като до цялата информация все още имат достъп само няколко души, коментира вестникът.

Дневник подчертава, че вицепремиерката и министърка на бедствията и авариите Емел Етем също е в отпуск. Официалните обяснения, които вестникът е потърсил, са че това е свързано с предизборните й ангажименти.

Депутати, цитирани от изданието, напомнят, че в скандала е намесен и подчиненият на Етем Държавен резерв.

Другите два всекидневника пишат на водещи място за проблеми в самото правителство. "Министри бойкотират кабинета", информира Труд, а 24 часа уточнява: "Царят пусна министрите си на бунт".

За първи път в най-новата ни история министри напуснаха заседание на правителството, отбелязва Труд. Четирима царисти излезли от сбирката на кабинета в знак на протест срещу наредба, която разхлабва примката за растеж на заплатите в държавни и общински фирми.

Раздорът в коалицията бил провокиран от обявената стачка на софийския градски транспорт, насрочена за 15 май.

Правителството клекна пред поредните шофьори - този път от градския транспорт, и под заплахата за транспортна стачка в София, Варна и Бургас промени наредбата за заплатите в държавните и общинските предприятия, продължава темата Дневник.

Така, освен шофьорите, ще се облагодетелстват всички останали работещи в неприватизирани икономически структури, немалка част от които са хронично губещи и на дотация.

"За всекиго е ясно, че това се случва, защото след 10 дни ще се проведат изборите за евродепутати и управляващите не могат да си позволят лукса по време на кампания да не зарадват с нещо електората. Още повече насред скандала, който заплашва да му отнеме и малкото илюзии за властта", отбелязва изданието и продължава:

"Смешното обаче е, че популисткото решение само по себе си не е гаранция, че софийските шофьори ще отменят стачката си, обявена за 15 май. От всички театрални изпълнения покрай казуса поне се разбраха няколко важни неща.

Първо - че преструктурирането на държавните предприятия отново няма да се състои, а субсидиите (т.е. парите на данъкоплатците) ще продължат да се изливат без особен контрол.

И второ - че пред избори всички забатачени откъм ефективност браншове могат да изрекетират правителството за пари. Поне при сегашното успехът изглежда гарантиран", заключава Дневник.

Всекидневниците отразяват и поредното убийство в страната. "Изстрели преди местните избори", пише 24 часа в коментар.

Вестникът не е сигурен дали покушението срещу шефа на несебърските общинари Димитър Янков, който имал амбиции да стане кмет, е икономическо или политическо.

Ясно е, че на кметските избори ще бъде "мътна и кървава", както казва народът, щом хора като убития са ключови играчи в тях, отсъжда изданието.

"7 куршума за общинар №1 на Несебър" е темата на страниците на Труд. Председателят на общинския съвет на Несебър Димитър е един от най-известните хотелиери в Слънчев бряг и познато име в родния туризъм, припомня вестникът.

Три са основните версии за убийството му. Първата е свързана с бизнес отношенията на Янков през последните години. Втората е за конфликт на междуличностна основа. Според третата версия в дъното са опити за преразпределение на сенчестия бизнес по морето.

С убийството на Янков се оформят ниши в туризма и кандидаткметската кампания. Може престъплението да е свързано с апетитите и разрешенията за строителство или с работата в общинския съвет.

С анализа си, озаглавен "Мъртво вълнение", Сега коментира и двете теми. Несекващите политико-магистратски скандали и убийството на поредния "недосегаем" показват ясно, че тече тежко пренареждане на туристическия, енергийния, гангстерския, политическия, партийния пъзел, констатира изданието.

"Когато държавата не овладее мафията и финансовата й мощ, мафията я завладява. Максимата е стара и в никакъв случай не важи само за България. Но при нас се случва пак - за кой ли път от началото на прехода.

Последните събития у нас са на път да преобърнат точно в обратната посока декларирания процес, че държавата се справя с организираната престъпност и корупцията по висшите етажи", смята вестникът.

"Станишев сам да поиска предсрочен вот" - тази идея лансира в Труд депутатът от Коалиция за България Костадин Паскалев. Според него първо трябва да има ремонт в партията, а после - и ремонт в изпълнителната власт.

"Ако сега нищо не се случи, нещата в България ще продължат да загниват. Колкото до предсрочни избори - те трябва да бъдат предизвикани от БСП, а не от опозицията. Това ще бъде много силен и перспективен ход на Станишев.

Той може спокойно да проведе Висш партиен съвет, след това конгреса на БСП и като сложи ред в къщата си - да поиска и предсрочен вот. А после да състави и коалиция между БСП и ГЕРБ", обяснява Паскалев.

Бизнесмените Гигов и Вълканов на разпит в прокуратурата, съобщава още Труд. Николай Гигов и Николай Вълканов, чиито имена бяха замесени в скандала между икономическия министър Румен Овчаров и директора на националното следствие Ангел Александров, се явиха вчера на разпит в прокуратурата.

На излизане от Съдебната палата те отрекоха да са предавали на шефа на следствието някакви заплахи.

Още седем куршума в портрета на България, пише Стандарт в коментар. Вестникът размишлява дълбоко над случващото се у нас в контекста на еврочленството ни. И стига до извода , че единствената промяна може да дойде, ако променим гражданското си поведение.

"Ако разобличаваме и сочим корумпираните, ако престанем да издигаме одиозни личности във властта, ако не оставаме други да решават вместо нас. И ако започнем да изискваме от хората, които сме издигнали, да вземат решения прозрачно и да отговарят пред нас.

Изглежда непостижимо, утопично", пита реторично всекидневникът и си отговаря: "А защо на толкова много места в Европа хората го правят".

Скандалът повлече червени министри, показва национално представително изследване на агенция "Медиана", осъществено по поръчка на Труд. Доверието в енергийния министър Румен Овчаров в сравнение с март е паднало с 3%.

Обвиненията срещу него обаче са "ударили" най-вече премиера Сергей Станишев, чието одобрение от 33% е паднало на 28. Одобрението за Ахмед Доган е 22% - спадът е с два пункта, тъй като и неговите хора се оказаха преки участници в скандала.

Третият партньор в управляващата коалиция Сакскобургготски остава встрани, поради което запазва своите 18% доверие.

"Джаз + много повече от джаз" е заглавието на голяма публикация в Дума. Две триа с акустична програма, много сполучливо съчетани от организаторите в една вечер, откриват утре фестивала "Джаз+" - в 19 ч. в зала "България".

"Лоран де Вилд трио" и "Улф Вакениус трио" са първите гости, които любителите на джаза ще имат удоволствието да видят и чуят, разказва вестникът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Hell"s Kitchen

Още един звезден участник напусна Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 32 минути

Златните изгубиха и двата си кулинарни двубоя срещу Черните куртки

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 4 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Свят Преди 5 часа

Готви ли русия ядрен удар четете в следващите редове

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 6 часа

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Любопитно Преди 6 часа

Met Gala 2024 се състоя в понеделник, 6 май, в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 6 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 6 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 7 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 7 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 7 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>Напредък в строежа на&nbsp;Националната&nbsp;детска болница</p>

До края на май събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

България Преди 7 часа

Делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и дори има избран изпълнител за събарянето

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 8 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 8 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 8 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции