0

С ъс светлинно шоу и с опасения, че не са превъзмогнати всички проблеми, българите започнаха своето членство в Европейския съюз. След десетгодишни преговори приемането на България и Румъния сложи край на петото разширяване на съюза, пише в днешния си брой македонският "Утрински весник".

Президентът Георги Първанов окачестви датата като "голям ден", равен на създаването на държавата през седми век и с приемането на християнството през девети век. Ставаме част от един свят на благосъстояние, социална правда и солидарност, заяви Първанов, обещавайки повече шансове за младите и достойни пенсионерски дни за възрастните, отбелязва изданието.

"Македонските граждани се радват на успеха на България и Румъния. Но би било лицемерие да не се признае също така, че техният успех ни хвърля в дълбока депресия. Ако това е мотив за окончателното обръщане към себе си и нерационалностите, които ни теглят назад, това е повод и ние да вдигнем наздравица за новите членки на ЕС.

Но ако това укрепва онези, които спират македонския прогрес, тъй като (не)евроинтегрирането прави Македония още по-скептична, е крайно време да им се каже: стига.

Защото фактите от последното разширяване на ЕС за нас са повече разочароващи отколкото окуражаващи. От 1 януари Македония се сдоби с втора европейска граница на своята територия, което физически означава по-силна изолация, по-силен натиск на организираната престъпност, а вероятно и имиграцията, която търси страни-тесни места, през които да се инфилтрира в ЕС.

Българското правителство още на първия ден премахна 15 гранични бариери с Румъния и Гърция, което ще доведе до пренасочване на европейския транспорт през новата зона на държави без граници, към които не спадат Македония и останалите страни от Западните Балкани.

С приемането на тези две страни ЕС официално удари спирачки на разширяването, което няма да се случи, докато не бъде приета конституцията и докато тя не се приложи на практика. България и Румъния, според всички политически оценки, получиха членството, макар че не го заслужаваха съвсем, а последица от това е, че отсега нататък нито една страна-кандидат няма да може да се надява на решение за приемане, докато не приключи напълно преговорите с ЕС.

С тези две страни членките в ЕС нарастват на 27, а Македония ще трябва да се справя с конкуренцията на привилегирования пазар от половин милиард души. Македония ще плати данък и на хармонизирането на българския и румънския пазар с този в ЕС и вече няма да има евтини стоки, които оправят нашия стандарт, докато не влезем и ние в крачка със света, се казва в статията.

Гледано от по-светлата страна, приемането на България и Румъния може да бъде за нас нов мотив, че и за нас членството в ЕС не е непостижима цел и че всички усилия по този път един ден ще ни донесат звездни моменти, както тези дни на техните граждани.

Членството в ЕС в дългосрочен план ще премахне и политическата ипотека между Македония и България, която не позволяваше с десетилетия двете страни да имат отношения, каквито трябва да имат двама съседи. А именно, за първи път Македония и България трябва да бъдат от една и съща страна на историята и географията, с всички последици от това, като нещо относително да стане границата, проблемът с езика и правата на нашето малцинство в тази страна, пише "Утрински вестник".

Иска или не, България ще трябва да се европеизира във всички аспекти и краят на нейната мафия ще бъде началото на края и на нашата, тяхната икономическа експанзия ще придвижи и македонската, а нейната новопридобита политическа мощ като страна от ЕС ще трябва да бъде използвана за стабилизиране, а не за изнудване на Македония", се заключава в публикацията.

Гръцките вестници

днес пишат за празненствата и фойерверките, с които България и Румъния празнуваха влизането си в ЕС на 1 януари.

Вестниците съобщават за грандиозното светлинно шоу, организирано в центъра на София, с огромна светлинна пирамида "над сградата, в която някога се помещаваха централните органи на Комунистическата партия".

Гръцките вестнции цитират изявленията на премиера Сергей Станишев и президента Георги Първанов в новогодишната нощ.

Печатът в Атина отбелязва присъствието на високопоставени представители на ЕС по време на честванията в България и Румъния, както и присъствието в България в навечерието на 1 януари на гръцкия външен министър Дора Бакояни и на председателя на кипърския парламент Димитрис Христофияс.

В повечето гръцки вестници отразяването на началото на пълноправното членство на България и Румъния в ЕС се съпътства от темата за ограниченията, наложени от Великобритания за работници от двете страни.

Великобритания, уплашена от възможна имигрантска вълна от двете бързо развиващи се страни и възползвайки се от възможността да прибягва до законодателни изключения в рамките на ЕС, предупреди българи и румънци с глоба от 1000 лири в случай на нарушение на ограниченията, които забраняват работа на острова. За първи път Великобритания налага ограничения за работа на граждани от страни-членки на ЕС - факт, който показва динамиката на присъединяването към ЕС на двете страни с общо население от 30 милиона, пише вестник "Етнос".

Вестникът се позовава и на последното проучване на Евробарометър, което сочи нарастващо недоверие сред гражданите от ЕС към новото разширяване. Само 41 процента от гражданите на "15-те стари" страни членки подкрепят присъединяването на нови страни, отбелязва вестник "Етнос".

Под заглавие: "Британски "трудови" стени пред България и Румъния" вестник "Имерисия" цитира британския министър на икономиката, според когото Англия ще приеме само 20 000 неквалифицирани работници от България и Румъния, главно в селското стопанство.

Британското правителство в опит да предотврати феномена на "полския водопроводчик", харчи десетки хиляди лири стерлинги, финансирайки главно една телевизионна кампания в Румъния и България, поставяща си за цел да възпре амбициозните имигранти, отправящи се към Великобритания. Плакати със съответното предупредително-забранително съдържание са издигнати на международните летища в Букурещ и София, за да ограничат очакваната имигрантска вълна.

Вестникът отбелязва, че въпреки наложените ограничения наличието на черен пазар на труда в Англия ще увеличи значително броя на работещите на острова имигранти от двете новоприети страни. Привлекателен фактор за имигрантите е също така наличието на много евтин въздушен транспорт до острова. Две нискотарифни авиокомпании предлагат билети за маршрута от България и Румъния до Великобритания на ниска цена, която стига дори до 10 евро, допълва вестник "Имерисия".

Вестникът цитира проучвания на британския Правителствен институт за политически изследвания, според които се очаква на острова да пристигнат около 41 000 румънски икономически имигранти и 15 000 българи.

Вестникът отбелязва още, че с приемането на България и Румъния в ЕС студентите от двете страни, учещи в Англия ще имат право да търсят легална частична заетост. Освен това Лондон не налага ограничения за имигрантите, които сами си осигуряват заетост.

Вестник "Имерисия" съобщава, че на втория ден от членството на България в ЕС са се появили проблеми с преминаването през граничните й пунктове с Турция и Македония заради новия визов режим с тези страни.

Опашка от стотици превозни средства се образува на турско-българския граничен пункт Капъкуле - Капитан Андреево, съобщават днес

турските вестници.

Докато в България и Румъния, станали членки на ЕС 17 години след падането на комунизма, хората отпразнуваха Новата година с още по-голям ентусиазъм, на българо- турската граница се изживяват трудни моменти. Заради новия визов режим, който прилага към турските граждани новата членка на ЕС България, на турския ГКПП Капъкуле се е образувала опашка от стотици превозни средства, пише днес вестник "Радикал".

В информация, озаглавена "Не забравяйте да вземете българска виза", вестник "Миллиет" съобщава, че от началото на новата година всички турски граждани, включително и тези, които преминават транзитно през България, ще могат да преминават през страната само с визи. Турските граждани, които искат да преминат транзитно през България, ще могат да получат визи от което и да било българско консулство в Турция, отбелязва изданието.

Вестникът напомня, че представители на българското министерство на вътрешните работи са съобщили преди шест месеца на турската страна за промените.

"Радикал" отбелязва, че броят на превозните средства, които чакат на Капъкуле е достигнал 700. Изданието пише също така, че българите, които могат да преминат в Гърция за една минута, вече са изпитали свободата на влизането без визи в Гърция. Вестник "Хюриет" посочва, че хиляди български граждани се отправят към страните от Западна Европа, за да търсят работа, още в първите дни от присъединяването на страната в ЕС. Българските граждани, които получават заплати от средно 180 евро месечно, ще могат да пътуват без визи и да работят в която и да било страна от ЕС, отбелязва изданието.

Под заглавия "Събудиха се в ЕС" (в."Блиц"), "Честита Нова година в Европа" (в."Вечерне новости") и "ЕС все по-близо до Белград" (в."Данас")

сръбските вестници

пишат днес за първите дни на членството на България и Румъния в Европейския съюз.

За сръбските граждани това означава, че сега страните, в които могат да пътуват без визи, стават с две по-малко, въпреки че визите, поне в началото, ще са безплатни, отбелязва в."Данас".

По думите на Красен Юруков, втори секретар на българското посолство в Белград, България като нова страна-член на ЕС ще подкрепи евроинтеграцията на Сърбия, пише още изданието.

Все пак гражданите на Румъния и България съзнават, че трябва добре да се потрудят, за да оправдаят доверието, оказано от Брюксел, пише в."Блиц". Изданието отбелязва, че ЕС е приел България и Румъния, но не е забравил техните неуспехи при изпълнението на "домашното" и ясно им е дал да разберат, че трябва да се поправят, ако искат да избегнат прилагането на предпазните клаузи и санкциите. Вестникът цитира българския президент Георги Първанов, според когото присъединяването на България към ЕС е божествен миг.

В."Вечерне новости" информира, че сръбският президент Борис Тадич е честитил по телефона на българския и на румънския си колега приемането на София и Букурещ в ЕС на първи януари. Изданието отбелязва също така, че Румъния и България бурно и с величествени фойерверки са отбелязали официалното приемане в ЕС.

Сръбските издания посочват, че на всеки шест месеца Румъния и България ще предават доклади на Брюксел, за да докажат напредъка в реформите, иначе рискуват да изгубят икономическата помощ.

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 4 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 9 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 10 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 10 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 10 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 10 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 11 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 11 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 11 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 11 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 12 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 12 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 12 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 12 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 13 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер