0

"Заместник-министър Кадиев даде оставка", е водещата новина в "24 часа". Според източници на вестника това е станало още миналия петък. Вярно е, каза Кадиев, но категорично отказа да коментира мотивите си. От премиерския кабинет също потвърдиха.

Станишев още мислел дали да я приеме. Очаквал да има и още отиващи си зам.-министри.

"Време е за нов кабинет", изразява пред "Монитор" позицията си Николай Камов, депутат от "Коалиция за България", председател на ПД "Социалдемократи". "Подкрепям премиера Станишев в намеренията му за промени. Но ако те са искрени, трябва да смени доста повече министри.

Макар че персоналните промени сами по себе си са недостатъчни. Станишев трябва да се върне към политиката, заради която БСП получи най-много гласове в парламентарните избори през 2005 г. Лично аз смятам, че предсрочни избори в този момент са вредни за България, защото ще възпроизведат модела на властта, който наблюдаваме от години. Иначе казано, защото Доган ще влезе и в следващото правителство, посочва Камов".

"Денят на дългите ножове" е озаглавен анализ на Евгений Дайнов в "24 часа". "Както винаги досега, БСП успява да се препъне на равно място и това е главното, което се разбра на нейния пленум. Уж няма опасност правителството да бъде свалено отвън, но отвътре отново правят, каквото могат.

Политическата среда не дава отпор срещу олигархизацията на БСП и няма нищо неестествено тя да се превръща в "холдинг". Докато е така БСП ще губи гласове, ще потъва във вътрешни битки", пише авторът.

Според него алтернативата е Станишев да установи едноличен контрол. А на конгреса на НДСВ според него се развил точно обратния процес. "От командирско-холдингова партия с единствен акционер Симеон НДСВ се опитва да стане партия.

Какво ще се случи зависи от способността на движението да комбинира разумно двете си същности - на царски холдинг и на партия. Жълтите могат да излязат в конструктивна опозиция - да поддържат правителството, когато то върши полезни неща, както и да застават срещу него".

"Сривът на доверието обрича партиите на всякакви провокации", отбелязва в интервю за "Сега" социологът Румяна Бъчварова. Тя подчертана, че традиционните български партии се сриват при досега си с реалното управление.

И в това е голямата криза на партийния модел в страната. При такива кризи процесите могат да бъдат контролирани и управлявани от лидери с ясна визия и готовност за поемане на премислен риск. При потвърждаване на силното лидерство в БСП и НДСВ коалицията ще се запази. При провал - неизбежно ще се стигне до разпад, прогнозира Бъчварова.

"Жълти оспорват конгреса на царя", обявява на първа страница "Труд". Царската партия е пред разпад - снощи заплашиха с оставки всички от софийската организация на НДСВ. Очаква се да ги последват структурите от Шумен, Велико Търново, Пловдив. Жълти депутати обвиняват Милен Велчев в манипулация на конгреса. Такава е и позицията на образователния министър Даниел Вълчев. В нощта на жълтия форум кръгът около Милен Велчев след 6 г. взе превес над лобито на юристите, предвождано от Пламен Панайотов.

"Борисов дърпа царското килимче", коментира "Стандарт". Припомня се, че на изборите на 20 май голяма част от бившите избиратели на НДСВ гласуваха за ГЕРБ. В резултат царската партия се превърна в евроджудже в сравнение с генералската. А в неделя посланикът на Борисов в НДК се опита да съблазни мнозинството делегати на конгреса на НДСВ да излязат от правителството.

Засега Симеон успя да овладее партията си, но очевидно опозицията в нея е много силна. Само страхът от изпадане зад борда при предсрочни избори я държа в лодката. Предстои битка на авторитетите - генерал срещу цар.

"Бащицата на кметовете", е заглавието на коментар в "Сега". Повод е одобрението на президента отпреди няколко дни за създаване на нещо, наречено "национален комитет", в което някакви интелектуалци се обявиха, че ще подкрепят успешните кметова за нов мандат.

Според автора фактите показват, че няма абсолютно никакво съмнение, че държавният глава инициира създаването на комитет, който иска да влияе върху резултатите от местните избори, като посочва и лобира за "правилните" кандидати.

Авторът е категоричен, че не му е работа на Първанов да се доближава на 100 метра от подобно нещо, камо ли да го инициира. Той е президент на всички българи, а не застъпник на кмета на град Х.

"А. Ал.-Р. Овч." е абсурдна пиеса", е озаглавено интервюто в "Труд" с Константин Пенчев, председател на Върховния административен съд, който подчертава, че в момента имаме нужда от много деен и много енергичен министър на правосъдието.

"Национална агенция за сигурността! Добре, но защо сега?", пита в коментарната рубрика на "Труд" Николай Слатински, който доскоро беше секретар на президента по националната сигурност. Личното му мнение е, че националната сигурност е нещо свято и сакрално и затова не приема такава агенция да се лансира внезапно.

"Пирогов" е готов за ефективна стачка", е акцентът в "Сега". Ако не бъдат удовлетворени исканията на лекарите, идната седмица в "Пирогов" ще работят само дежурни екипи. Вчера лекарският съюз призова и другите болници в страната да се присъединят към протеста.

От "Пирогов" настояват за по-високи заплати и за специално финансиране, каквото имат Военна, Правителствена и МВР болница. Според шефа на лекарския съюз Андрей Кехайов лекарите в "Пирогов" трябва да получават не по-малко от 1500 евро. Здравният министър Радослав Гайдарски нарече искането "чиста политическа демагогия".

"60 фирми въртят нелегални цигари", съобщава "Стандарт". Това обяви председателят на УС на Асоциацията на производителите и търговците на тютюн и тютюневи изделия Емил Димитров. Компаниите, които заобикалят закона, са предимно втори и трети поддистрибутори на големите вносители.

"Липсата на реформи може да предизвика икономическа криза", предупреждава от страниците на "Новинар" Георги Ангелов, старши икономист от Институт "Отворено общество". "Икономиката в момента се развива добре, а дефицитът по текущата сметка се покрива изцяло от приток на чужди капитали.

В този смисъл проблемът не е с икономиката, а с липсата на икономически реформи, които да подобряват бизнес средата, да привличат повече инвестиции и да увеличават потенциала за растеж. Риск се създава и от насочването на правителството към популистки "решения", които нищо не решават, а само създават проблеми.

Проблемът е политически и е свързан с опасността чуждите, а и местните инвеститори да започнат да избягват страната ни", пише Ангелов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев отмени решението за създаване на частна детска болница, каква е причината

Главчев отмени решението за създаване на частна детска болница, каква е причината

България Преди 1 минута

Коментар по темата на Йорданка Узунова и Стефан Константинов

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

България Преди 43 минути

Тази година Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри е председателствана от Япония, със заместник-председатели Мексико и Нидерландия

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Любопитно Преди 52 минути

Открехваме и малко за основните кризи в семейния живот в следващите редове

Отмениха закон, налагащ пълна забрана на абортите в Аризона

Отмениха закон, налагащ пълна забрана на абортите в Аризона

Свят Преди 1 час

Аризона отмени закон от 1864 г., налагащ пълна забрана на абортите

<p>Първомайски протести в Париж: Сблъсъци между полицията и протестиращите (ВИДЕО)</p>

Първомайски протести в Париж: Сблъсъци между полицията и протестиращите, има арестувани

Свят Преди 1 час

Протестите бяха насочени главно срещу цената на живота и промяната на обезщетенията за безработица

Двама души получиха втори шанс за живот след донорска ситуация

Двама души получиха втори шанс за живот след донорска ситуация

Поради медицински показания на донора, не е имало възможност за извършване на органна трансплантация в България

<p>На фона на обвинения в корупция: Зеленски с нови рокади в Украйна&nbsp;</p>

На фона на обвинения в корупция: Зеленски уволни високопоставен служител на СБУ

Свят Преди 1 час

Зеленски обеща да продължи стриктната борба с корупцията и присвояването на държавни средства

<p>След одобрението на спорен законопроект: Безредици и хаос в Грузия (ВИДЕО)</p>

След одобрението на спорен законопроект: Безредици и хаос в Грузия

Свят Преди 2 часа

Полицията е използвала сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръсне демонстрантите

Обвиниха в убийство мъжа, нападнал хора с меч в Лондон

Обвиниха в убийство мъжа, нападнал хора с меч в Лондон

Свят Преди 2 часа

14-годишният Даниел Анжорин бе ранен фатално във вторник, докато отиваше на училище в Хейно

Трафикът по границите: Къде е най-натоварено в четвъртък

Трафикът по границите: Къде е най-натоварено в четвъртък

България Преди 2 часа

На границата с Република Северна Македония и на границата с Турция трафикът е нормален

Броят на жертвите след срутване на магистрала в Китай расте

Броят на жертвите след срутване на магистрала в Китай расте

Свят Преди 3 часа

Свидетели разказват пред местните медии, че са чули силен шум и са видели как зад тях се е отворила дупка с ширина няколко метра

Тръмп: Няма престъпление, има един корумпиран съдия

Тръмп: Няма престъпление, има един корумпиран съдия

Свят Преди 3 часа

Той отново коментира, че това и други дела срещу него се водят от Белия дом, за да подкопаят кампанията му

<p>&quot;Съобщават на околния свят за своето страдание&quot;: Растенията също крещят&nbsp;</p>

Проучване доказа, че растенията също крещят

Любопитно Преди 3 часа

Интересни факти за растенията може да прочетете в следващите редове

Как да прекарате 36 часа в Цюрих

Как да прекарате 36 часа в Цюрих

Любопитно Преди 3 часа

Цюрих често се пренебрегва като междинна спирка между летището и зимните курорти