0

С толичният градски транспорт е тежко субсидиран, обещаното от властта под натиск за стачка 200 лв. увеличение на заплатите ще постави на изпитание общинския бюджет, а управлението на София няма идея какво да предприеме.

"В компанията няма никакви резерви за подобряване на финансите. Ще успеем да плащаме новите заплати два-три месеца, но юли и август са слаби като приходи и се страхувам, че от септември може да има закъснения при плащането на заплатите", казва Асен Добранов, изпълнителен директор на "Столичен автотранспорт".

Половината от разходите на градския транспорт се покриват с трансфери от общината и републиканския бюджет. Според председателя на бюджетната комисия в Столичния общински съвет Иван Нейков, ако системата не се промени, само след 1-2 години числата ще станат "невъзможни", защото "ще надминат 100 млн. лв. - 20% от бюджета на София".

По данни на Асен Добранов при 200 лв. увеличение на заплатите, дружеството ще има нужда от допълнителни 24 млн. лв. годишно - около една трета от бюджета на "Столичен автотранспорт".

Електротранспортът харчи около 24 млн. лв. годишно за заплати - около половината от бюджета си. "С увеличението от 1 юни ще ни трябват допълнително 7 млн. лв. до края на годината", казва изпълнителният директор на "Електротранспорт" Йордан Василев.

Стари тролейбуси и трамваи, грохнали претъпкани автобуси, мръсотия, закъснения - това е картината на столичния градски транспорт в момента.

Четиринадесет линии в София вече се обслужват от частни фирми, но не е ясно как са подбрани. Засега се отлага предложението за "приватизиране" на нови автобусни линии. Общината няма представа какъв трябва да бъде градският транспорт и кого ще обслужва той.

Сега по-голямата част от пътниците са пенсионери, ученици и студенти, които ползват преференции за пътуванията. Промените в трасетата се правят на парче, без дългосрочна обосновка за брой на пътниците, натовареност и връзка с други видове транспорт.

Няма анализи, които да показват накъде ще се развива градът, какви темпове на нарастване на пътниците от различни групи и по кои линии се очаква.

"Капитал" помоли трима финансови анализатори да коментират финансовите отчети на градския транспорт - оценките им се оказаха близки.

"И "Столичен автотранспорт", и "Столичен електротранспорт" се характеризират с влошено финансово състояние - спад или съвсем слаб ръст на приходите от продажби, отрицателен финансов резултат, включително и на оперативно ниво.

Наблюдава се висок дял на приходите от финансирания, очевидно отразяващи субсидирането от общината", казва Надя Неделчева от "Карол". Според нея прогнозите на "Столичен автотранспорт" за 2007 г. предполагат допълнително влошаване на резултата заради заложените високи разходи за амортизации и основен ремонт, говорещи за остаряла база.

"Основният проблем е свързан с морално остарелия транспортен парк и разходите за 2007 г. ясно отразяват това - цената на километър се вдига с 10%", смята Красимир Атанасов, портфолио мениджър в "Елана фонд мениджмънт".

Минчо Минчев, главен дилър в Инвестбанк, посочва, че проблемите са остарял автопарк, генериращ огромни разходи за ремонти, ниско качество на услугата, както и невъзможност за справяне с нередовните пътници. Според него финансовите данни на "Столичен автотранспорт" показват, че без адекватни действия дружеството ще фалира, "и то в недалечно бъдеще".

Въпросът какво иска да прави общината с градския транспорт е ключов за бъдещите решения. Сега бюджетите на компаниите се определят не според нуждите им, а според наличните пари в общинския бюджет. Рядко се отпускат средства за инвестиции. "Само преразпределяме мизерията", обяснява Йордан Василев.

В общината идеите за промени се изчерпват с предложения от типа "да се прецизират преференциите" или "да се довърши системата за електронно таксуване".

"Трябва да се въведе имуществен ценз за ползване на преференциите", смята Иван Нейков. Според него пенсионер, който има и къща в Бояна, няма право да ползва намаление за пътуванията в транспорта.

Електронното таксуване, което трябва да въведе справедлива цена за пътуването и да сведе до минимум загубите от гратис, още не е въведено заради традиционните лобирания и разнопосочни интереси. На тази система се разчита да увеличи приходите от билети с 50 млн. лв. за няколко месеца (над 50%).

Приватизацията на градския транспорт засега удобно се пропуска от общинския съвет като възможност, а и не се подкрепя нито от работещите, нито от ръководствата на дружествата.

Противниците на приватизацията твърдят, че никъде в Европа градският транспорт не е в частни ръце. Много икономисти обаче са убедени, че това е най-доброто решение и посочват като пример частните компании в София, които работят при по-ниски ставки за пробег на километър от общинските и въпреки това успяват да печелят.

"Не сме на голяма печалба, но успяваме да балансираме", казва Мариана Иванова, управител на "Римеса 99" - една от тези компании. Работната заплата на шофьори­те в дружеството е около 700 лв.

"Основната причина за загубите на компаниите от градския транспорт е, че са общински. Частните компании нямат проблем и шофьорите не стачкуват", коментира общинският съветник Владимир Каролев, който има консултантски бизнес в областта на приватизацията.

Инвестиционният директор в компанията за дялово инвестиране Rosslyn Capital Partners Марин Илиев препоръчва първо да се анализират нуждите на пазара - колко пътника, в кои часове и по кои линии трябва да бъдат превозени и след това дългосрочно да се планира развитието на компанията.

Според него осигуряването на средства не е проблем - банките с готовност биха кредитирали предприятие за пътнически транспорт в почти двумилионен град, капитали могат да се намерят и по линия на проекти на Световната банка и ЕБВР. Да се наливат пари при това състояние на дружествата обаче е обречено упражнение.

Заплатите

Данните, предоставени на "Капитал" от мениджърите на двете софийски компании, показват, че един шофьор в столичния авто­транспорт е с 392 лв. средната щатна заплата преди увеличението. Отделно получава 189 лв. за храна и средно 150 лв. за извънреден труд. За водачите на тролеи и трамваи сумите са съответно 412 лв., 150 лв. и 100 лв.

Допълнително шофьорите и ватманите получават пари за "класове, икономии, нощен труд, разпокъсано и неподсигурено работно време".

Така средното месечно брутно възнаграждение на един шофьор става 1130 лв., а от 1 юни ще бъде около 1330 лв.

Шофьорите в Пловдив: искаме приватизация

Скоро в Пловдив няма да има държавен градски транспорт. Над две трети от линиите вече се обслужват от частни превозвачи. В конкуренция с тях държавното дружество изпадна в тежко финансово състояние и дори отстъпи част от маршрутите си на частни фирми.

Шофьорите периодично протестират с искания за по-високи заплати, за участие във взимането на решения, за подмяна на автопарка. Пловдивският общински съвет неколкократно се опита да оздрави дружеството - неуспешно. През август 2005 г. съветът взе решение за продажба на 67% от предприятието.

След два конкурса и множество съдебни дела с недоволни участници в тях преговорите за финализиране на продажбата със спечелилата компания започнаха в средата на май 2007 г.

Началото на преговорите съвпада с поредния протест на шофьорите, които не са получавали заплати от няколко месеца. Те искат приватизацията да приключи бързо и дружеството да се стабилизира.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 12 минути

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 28 минути

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 2 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 2 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 2 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 3 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 4 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 4 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 4 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 4 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 5 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 5 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 5 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 6 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 6 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко