0

С ред водещите теми за електронните издания на западните всекидневници е създаването вчера в Париж на Съюза за Средиземно море (ССМ).

Най-после се сбъдна мечтата на Саркози, пишат италианските "Кориере дела сера" и "Стампа". Според двете издания създаването на ССМ е било засенчено от пробив в отношенията на някои враждуващи досега страни, като Ливан и Сирия, и Израел и палестинците. Първите обещаха да установят дипломатически отношения, каквито досега не са имали от обявяването на тяхната независимост.

Вторите подчертаха, че никога досега не са били толкова близки до мирно споразумение и казаха, че подобна договореност ще осигури стабилност в глобален план, пишат всекидневниците.

"Кориере дела сера" коментира оказаното от Саркози внимание към гостуващия му сирийски държавен глава Башар Асад и пита дали френският президент трябваше действително да демонстрира подобно отношение. Припомня се, че подобно нещо се случи и с либийския лидер Муамар Кадафи, който обаче вчера предпочете да бойкотира създаването на ССМ.

"Кориере дела сера" акцентира и върху срещата на Саркози с турския премиер Ердоган и отбелязва, че на нея е било чуто това, което искаше да чуе Турция, а именно, че членството в ССМ и в ЕС са две различни неща. Досега Турция се опасяваше, че ССМ се създава само, за да бъде изолирана Анкара още повече от ЕС, припомня всекидневникът.

"Стампа" отбелязва, че инициативата на Саркози е била доста критикувана, но тя ни кара същевременно да погледнем към една действителност, която не трябва да се забравя. Средиземно море и регионът около него са южната граница на ЕС. Страните от южната страна на тази граница са съседи на ЕС и техните икономически и политически проблеми са проблеми и на съюза.

Сигурността и мирът на ЕС зависят от развитието на мирни отношения в райони, в които все още има конфликти, от икономическия прогрес на Южния бряг, от зараждането и укрепването на демократични режими в страните, където тоталитаризмът все още съществува.

Италианският "Република" припомня, че в началото проектът на Саркози е бил доста по-ограничен. В ССМ е трябвало да влязат само страните с излаз на Средиземно море. Северна Европа, начело с Германия, обаче се противопостави на тази идея и така се стигна до това разширяване на ССМ, което обаче рискува да отнеме специфичния характер на новия съюз и да направи работата му по-малко ефикасна.

Френският "Монд" нарича създаването на ССМ една достойна за похвала инициатива. Фактът, че Саркози успя да накара да седнат на една маса дългогодишните противници си е сам по себе си победа, допълва изданието.

"Монд" отбелязва, че трудностите, с които сега неизбежно ще се сблъска инициативата на Саркози, се подчертават от липсата на традиционната семейна снимка от учредяването на ССМ. А такива семейни снимки се правят винаги на която и да е било среща на върха.

Френският "Фигаро" пише, че ССМ е бил учреден под знака на мира. Изданието припомня, че новият съюз ще обедини около 750 милиона души от ЕС и от южния бряг на Средиземно море, един от най-разделените региони в света.

Саркози трябваше да се бори, за да наложи проекта си за ССМ, срещнал не особено радушен прием от някои европейски и арабски лидери, припомня изданието.

"Един дълъг годеж за ССМ", пише френският "Либерасион", перефразирайки с ирония името на романа на френския писател Себастиен Жаприсо "Най-дългият годеж", както и едноименния филм, заснет по него преди няколко години и постигнал голям успех във Франция.

Изданието отбелязва, че на срещата на върха в Париж не е било взето нито едно важно решение, но важно е било посланието, отправено към света от самото учредяване на
ССМ.

За британския "Файненшъл таймс" важното от срещата на върха в Париж е било именно постигнатият пробив в отношенията Ливан-Сирия. Решението на Дамаск да открие посолство в Бейрут означава, че Сирия ще трябва да приеме суверенитета на Ливан - страна, в която Дамаск винаги се е стремял да упражнява влияние през последните 30 години, отбелязва икономическият всекидневник.

Саркози изведе на преден план в ССМ темите за мира и за любовта между хората от двете страни на Средиземно море, пише британският "Дейли телеграф". Изданието допълва, че френският президент е направил истински дипломатически удар, като е събрал в Париж 42 държавни глави, сред които и дългогодишни врагове, и ги е обединил около една обща инициатива.

Подобен извод прави и "Гардиън". Любовта беше основната тема в дневния ред на срещата на върха на ССМ, допълва британският всекидневник и цитира думите на Саркози: "Целта на тази среща на върха е да се научим как да се обичаме един друг в Средиземноморието, вместо да продължаваме с омразата и войните". Вестникът отбелязва още, че Саркози е сложил края на статута на парий на сирийския президент Башар Асад.

Подобно е мнението и на "Ню Йорк таймс", за който най-важното от срещата на върха в Париж е това, че френският президент е помогнал на Сирия да излезе от изолацията.

Вестникът отбелязва обаче, че поканата към сирийския президент да присъства днес в Париж на военния парад по повод френския национален празник е разгневила мнозина френски военни, които някога бяха разположени в Ливан.

Несъразмерната среща на върха на европейските и близкоизточните лидери в Париж произведе серия от пробиви и дипломатически удари, пише британският "Индипендънт" по темата.

Израел се съгласи са освободи затворници, Сирия обеща да установи нормални отношения с Ливан за първи път от 65 години, но може би най-важното беше, че израелският премиер и сирийският президент бяха в една и съща зала и седяха на една и съща маса за първи път, отбелязва изданието.

Вестникът обаче припомня, че сирийският президент е успял да изчезне от залата, преди израелският премиер да започне да произнася речта си, посветена на установяването на мира в Близкия изток.

Смелата инициатива за създаването на ССМ отвори вратите на дипломацията, пише в. "Интернешънъл хералд трибюн".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между приятели: -Ще заведа гаджето си на кино, за да видя дали може да мълчи два часа.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В РС Македония искат край на комисията с България

В РС Македония искат край на комисията с България

Свят Преди 3 часа

"Левица": Категорично "не" за вписване на българите в конституцията

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Свят Преди 4 часа

Две жени твърдят, че са станали обект на сексуален тормоз от страна на актьора

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 6 часа

Обвиняемият: Това беше погрешно

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Свят Преди 8 часа

Кремъл твърди, че ще постигне всички свои цели

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 9 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 9 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 9 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 10 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 10 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 10 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 10 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 11 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 11 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 11 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 11 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители