0

О ставката на вътрешния министър Румен Петков и възможните промени в кабинета са една от най-коментираните теми в днешния печат.

"Европа: Стига безкрайни следствия", е челното заглавие на в. "Труд". "Безкрайните следствия не означават правосъдие, бихме желали да видим успешни съдебни преследвания", казал говорителят на Европейската комисия Марк Грей пред кореспондента на "Труд" в Брюксел.

Грей предупредил, че следващите два месеца ще са критични за българските власти да докажат волята и способността си да се борят с мафията. Според неназован източник на вестника Европа очаква главният прокурор Борис Велчев да започне разследвания срещу всички персонажи от доклада на вътрешната парламентарна комисия за скандалите в МВР, включително подалия оставка министър Румен Петков.

В материал "Шансът на Станишев" "Труд" коментира, че от края на миналата седмица на ход е премиерът Сергей Станишев - предстоят неговите исторически 10 дни, които трябва да разтърсят изпълнителната власт.

Освен структурни и кадрови рокади, премиерът би трябвало да наложи и нова политика в някои сектори, не само в МВР, но и в области, където се е натрупало обществено недоволство, смята авторът.

Според "Сега" "Станишев застреля заложника". НДСВ имаше ясно обяснение защо гласува така на вота на недоверие - не искаше Румен Петков и това обяснение е ясно условие на каква цена би подкрепило предстоящите рокади в МС, коментира авторът - журналистът Петьо Цеков.

На практика НДСВ влязло в ролята на терорист, който чрез заложника Румен Петков, държало в ръцете си целия кабинет. "И тук Станишев стреля по заложника. Рани го. Както се казваше в един филм - извади заложника от сметките на терориста. И остана лице в лице с НДСВ", пише Цеков.

"Дали ударът на Станишев е достатъчен за запазването на кабинета? Все си мисля, че съдбата на Румен Петков няма как да е единственото условие на НДСВ. Те ще искат поне да остане в сила коалиционната схема и да определят министрите си", продължава в коментара Петьо Цеков.

В друг материал "БСП пред тежка битка" "Сега" прогнозира, че кризата няма да разтърси, а ще мобилизира левите до краен предел. "Сега" обръща внимание и на темата кой ще замести Румен Петков в правителството - според изданието следващият вътрешен министър най-вероятно ще е експерт, а не политическа фигура.

"24 часа" цитира правителствени източници, според които президентският секретар по въпросите на националната сигурност Румен Марков бил една от обсъжданите кандидатури за вътрешен министър. Според източниците на изданието шансовете на Марков да седне в министерското кресло се покачвали, след като станало ясно, че Ангел Найденов от БСП не е склонен да поеме щафетата от Румен Петков.

"24 часа" пише още, че планираните от премиера Сергей Станишев промени в кабинета ще се ограничат до промени в министерствата на вътрешните работи, отбраната и земеделието, като МО ще бъде отнето от НДСВ и дадено на БСП.

"Краят на тройната коалиция в БСП" е озаглавен анализ в "24 часа". След Румен Овчаров и Румен Петков партията остава на лидера си Сергей Станишев, коментира изданието. Най-силните моменти за социалистите бяха, когато двамата заедно със Станишев гледаха в една посока - една вътрешна тройна коалиция с перфектно разпределени ресори, отбелязва авторът.

В интервю за в. "24 часа" зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев коментира: "Партньорите ни са достатъчно мъдри да не търсят мъст". Смятаме подадената от Петков оставка за много адекватна стъпка и за достоен начин за поемане на политическа отговорност, посочва Велчев. Не сме имали намерение да извиваме ръце, в случай, че решението отчасти се дължи и на съобразяване с нашата позиция, това показва похвална чувствителност към мнението на един от коалиционните партньори, допълва той.

Гласуването "въздържал се" съдържа посланието, че НДСВ ще играе ролята на гарант за осъществяването на огласените сериозни реформи в сектора "Сигурност", отбелязва още Велчев.

Пред "Дневник" секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев прогнозира: "Сигурен съм, че ще започнат атаки към друг министър". Той отбелязва, че моментът на подаването и приемането на оставката на Петков е показал, че БСП не иска да работи под натиск.

Според "Монитор" сред структурните промени, дискутирани в БСП, са разделяне на две министерства - това на икономиката и енергетиката и на министерството на образованието и науката, както и обособяването на специално ведомство, което да отговаря за европарите.

"НДСВ не иска да се разделя с нито един от министрите си", заявява пред "Монитор" Минчо Спасов, председател на парламентарната вътрешна комисия. Категорично заявихме, че те са едни от най-добре работещите в това управление, допълва Спасов.

Той определя оставката на Румен Петков като европейска постъпка, макар и на някои да им се струва закъсняла.

"Не бива да хвърляме Петков на вълците", казва пред "Стандарт" общинският съветник от БСП Георги Кадиев. Той смята, че от ситуацията около МВР са губещи всички партии, защото т.нар. скандал демотивира българския избирател.

Кадиев е на мнение, че няма нужда от министерство за еврофондовете, но е наложително да има закон за еврофондовете, в който изрично да пише кой докъде каква отговорност носи.

"Стандарт" коментира: "Всички козове при Станишев". Според изданието лидерите на ДПС Ахмед Доган и на НДСВ Симеон Сакскобургготски "развързват ръцете" на Станишев и му дават пълен картбланш. В последната година от премиерския си мандат министър-председателят ще взема сам оперативните решения, тройката ще се събира само по ключови въпроси, пише вестникът.

"Бойко Борисов ще трябва да отговаря на неудобни въпроси", коментира пред "Класа" социологът Живко Георгиев. Няма как фигура с неговата биография и статус в миналото да остане извън прожекторите сега, посочва Георгиев.

Ремонтираният кабинет "Станишев" ще бъде силен само ако не си поставя граници в търсенето на истината за процесите, които доведоха до симбиоза между сивата икономика и сивата политика, допълва социологът.

"Кабинетът има три месеца реален живот", прогнозира пред "Труд" кметът на София и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той изчислява, че сега идват празници, след това отпуски, после есенно-зимния сезон, а от март догодина започва предизборната кампания.

Тотално е сринато доверието и в МВР, и в правителството, така че, когото да сложат за министър, ще му е много трудно, коментира Борисов. Според него грешката на премиера Сергей Станишев е, че вместо да търси политически партии, с които да изведе националната сигурност и стабилността на държавата като приоритет, продължава да се опитва да реформира тройната коалиция, която изобщо не можела да работи.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Hell"s Kitchen

Още един звезден участник напусна Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Златните изгубиха и двата си кулинарни двубоя срещу Черните куртки

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 7 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Свят Преди 8 часа

Готви ли русия ядрен удар четете в следващите редове

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 9 часа

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Любопитно Преди 9 часа

Met Gala 2024 се състоя в понеделник, 6 май, в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 10 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 10 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 10 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 10 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 10 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>Напредък в строежа на&nbsp;Националната&nbsp;детска болница</p>

До края на май събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

България Преди 11 часа

Делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и дори има избран изпълнител за събарянето

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 11 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 11 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 11 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции