0
Пи итическият съвет на НДСВ да изработи Програма за развитието на страната до 2009 г., е предложил премиерът и лидер на жълтата партия Симеон Сакскобургготски. Това стана ясно от словото му на днешното заседание на Националния съвет на НДСВ. Този ход се тълкува от наблюдателите като заявка на управляващите за нов мандат.

Премиерът не се ангажира с отговор дали той лично ще изпълнява тази програма, но посочи, че е много по-важно вместо да се броят мандатите, да се гледа в перспектива, предаде БНР.

Акцент в изказването му бяха няколко "пояснения от личен характер", с които министър-председателят отговори на някои упреци, отправяни към личността му: за спокойния му тон, за опита му в политиката, за пестеливостта на думите му.

"Тук съм, воден от желанието си да бъда полезен на страната, на нашето общество. Въпреки множеството критики, прерастващи в клевети, а често и в организирани кампании, целящи дискредитирането ми в обществото", заяви Сакскобургготски и посочи като пример за такава "абсурдна" според него кампания "изкуствено разпалената и обявена, при това за "обществена", дискусия около семейните ми имоти".

Ето и цялото слово на премиера пред членовете на Националния съвет и кандидат-кметовете, издигнати от НДСВ: Уважаеми членове на Националния съвет на НДСВ,
Драги кандидат-кметове,
Взех решение за свикване на Националния съвет само седмица преди местните избори, защото подготовката за тях ни предостави възможност още вeднъж да очертаем целите на НДСВ като политическо движение и предизвикателствата, които стоят пред нас.

На първо място искам да благодаря на всички, които полагат усилия за достойно представяне на местните избори. Знаем, че подготовката за тези избори не е лека. НДСВ е млада формация. Тя се появи в политическия живот, когато двуполюсният модел беше изчерпил своите възможности. Преходът от тоталитарно към демократично общество и от държавно регулирана към пазарна икономика в България продължи твърде дълго. Много хора започнаха да губят надежда за справедливост в социалните институции и във възможностите за личен икономически просперитет.

За нас предстоящите избори означават поставяне край на двуполюсния модел и на местно равнище, както и даване на шанс на онези способни и морални личности, които именно двуполюсният модел не допускаше досега да влязат в структурите на местната власт. Доказателство за това е гъвкавата политика на НДСВ при издигане на кандидатите по места, а именно - давайки доверие както на свои кандидати за кметове, така и подкрепяйки независими кандидати самостоятелно или заедно с други политически партии.

Жалко е, че има членове на НДСВ, които още при първите трудности демонстрираха поведение, поставящо под съмнение тяхната съпричастност към ценностите и каузата на нашето движение. Считам за нужно още веднъж да подчертая, че с учредяването на НДСВ като политическа партия йерархията при вземането на политическите решения е ясно установена и следва да се спазва стриктно.

Нека припомня, че една от главните ни задачи продължава да бъде утвърждаването на нов морал в политиката и нов стил в политическото общуване. Във връзка с това ще направя известни пояснения от личен характер.

Имам впечатлението, че за някои по-неосведомени хора аз съм в политиката от 2001 г. насам или най-много от 1996 г., когато се завърнах в Родината. Държа да подчертая - за да се предотвратят спекулациите по тази тема, както и "уроците" по политика, които ми се дават, при това от случайно попаднали в политическия живот личности, - че аз се занимавам с публично значима дейност още от 1955 г. Това сочи, че съм с далеч по-голям опит, отколкото някои искат да внушат.
Често се критикува моя начин на действие и стил на управление, различен от установения досега. Промяната в политическото поведение и стил на общуване е също част от приобщаването ни към европейските ценности. Европейската интеграция не е само въпрос на постигнати икономически критерии и на затворени преговорни глави, но също така на промяна в начина на мислене.

Изненадва ме фактът, че спокойният тон в изказванията и в реакциите ми се тълкува като слабост. Може би тоталитарното време е наложило такива стандарти, но лично аз считам, че волята на един човек, решимостта му да работи за благото на Родината, не се мери с "удряне по масата". Разпространено е също така мнението, че съм пестелив в изказванията си. Моята сдържаност е продиктувана от желание да обявявам значими за обществото цели и постигнатите резултати в тяхното реализиране. Струва ми се, не на всички е станало ясно, че не ме съблазняват различните проявления на властта. И това е така, защото мястото ми в България и в международните среди е резултат от дългогодишни мои усилия.
Кариерата ми не е обвързана с каквито и да било интереси, които да ограничават независимостта ми и свободата на действията ми! Тук съм, воден от желанието си да бъда полезен на страната, на нашето общество. Въпреки множеството критики, прерастващи в клевети, а често и в организирани кампании, целящи дискредитирането ми в обществото.
Един конкретен пример за подобни абсурдни кампании е изкуствено разпалената и обявена, при това за "обществена", дискусия около семейните ми имоти. Чувствам се длъжен да припомня, че връщането на неправомерно отнетите ми преди близо 60 години имоти се извърши по закони, важащи за всеки български гражданин и приети преди настоящото управление. Нещо повече, една немалка част от тези имоти съм дарил за обществени нужди.

Уважаеми дами и господа,
Предстоящите местни избори са повод всеки да покаже своите способности и енергия. Те са най-подходящото време да създадем и заздравим онези местни ядра, върху които ще стъпим при подготовката на редовните парламентарни избори през 2005 г., когато НДСВ ще разгърне своя потенциал. Условие за това е да забравим за демагогията, политиканстването, за материалното облагодетелстване чрез злоупотреба с длъжностно положение. Всичко това е твърде далеч от собственото ми поведение и начин на действие. Зная, че много от вас държите лично на мен и бих искал да има съответствие в начина, по който работим заедно.

С отношението си към местните избори, с начина, по който се държим при подготовката и провеждането им, ние даваме още един ясен знак, че НДСВ съвсем не е конюнктурно явление. Именно в тази връзка предлагам Политическият съвет да изработи и внесе за обсъждане в Националния съвет Програма за развитието на страната до 2009 г. Такава ясна перспектива, която да надхвърля датата на приемане на България в ЕС ние дължим не само на нашите членове и симпатизанти, но и на всички българи.

Уважаеми дами и господа,
Изборите са елемент от нормалния политически процес в едно общество. Това е моментът, в който гражданите могат пряко да изразят воля за промяна към по-добро. Неведнъж съм казвал, че демокрацията се гради чрез активно поведение. Ако не гласуваме, единственото, което ни остава, е да критикуваме решения, които други са взели вместо нас. Ето защо още веднъж ще призова българските граждани да гласуват на 26 октомври.

Завършвайки, искам да споделя с вас своята убеденост, че имаме силите и способностите да вървим уверено по пътя, който сме поели. Този път изисква висок морал, постоянство и чувство на съпричастност към една обща цел - просперитетът на нашата страна и на всеки българин. Цел, която заслужава саможертва.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Путин разпореди учения за използване на ядрени оръжия в близост до Украйна

Свят Преди 5 минути

Информацията идва директно от руското Министерство на отбраната

а

Израел призова жителите на Рафах да се евакуират

Свят Преди 2 часа

Перспективата за израелската офанзива предизвика тревога от страна на световните лидери.

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

Свят Преди 3 часа

Гергьовден е огромен празник за много страни и култури по света

Военен парад за 6 май

С водосвет на бойните знамена и знамената-светини ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия

България Преди 3 часа

В тържествата ще участва и президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев

Слънце

Слънчево време и високи температури на Гергьовден

България Преди 3 часа

От сряда дъждовете отново се завръщат

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 11 часа

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 12 часа

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Свят Преди 13 часа

Според Волошин в момента руските войски се опитват да изземат стратегическата инициатива

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Свят Преди 14 часа

Чичито: Владимир показа буен характер, какъвто не си представях в толкова мил и рационален човек

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Свят Преди 16 часа

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Свят Преди 17 часа

През продължилата си близо 50 години актьорска кариера Хил участва в множество филми

Русия започва да вкарва в армията украинци

Русия започва да вкарва в армията украинци

Свят Преди 17 часа

Вероятно Москва вижда тази мярка като начин за задоволяване на нуждите на руските въоръжени сили от допълнителен персонал

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 18 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 19 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 19 часа

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 19 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня