0

В алежите в страната предизвикаха наводнения, бедствия и щети, съобщиха от пресцентъра на Министерството на извънредните ситуации.

Екип на териториалната дирекция на ведомството е отстранил паднало върху 13 коли дърво в София. Няма пострадали.

Проливен дъжд затвори централните улици на Перник за пешеходци и ги превърна в реки за около час. Централната градска част стана почти непроходима. Преминаващите газеха вода почти до колене.

Наводнен е и пътен възел "Марина бара", информираха от "Гражданска защита".

Вода е нахлула в котелното отделение на радомирското СОУ "Св.св. Кирил и Методий", но огнеборци от местната служба са започнали незабавното й изпомпване, съобщи секретарят на общината Денчо Николов.

Оттокът от обилния валеж е голям и шахтите не могат да поемат придошлата вода, обясни управителят на "ВиК" Камен Каменов. Аварийни групи се опитват да отстранят запушванията.

В Благоевград на телефон 112 са постъпили сигнали за паднали дървета в много райони на областта. Временно е било затруднено движението по главен път Е-79 в района на Сандански.

Силният дъжд, придружен с бурен вятър, нанесе щети и в община Велинград. Разрушени са пътни настилки в селата Драгиново, Рохлево, Сърница. В Сърница има разрушения по покривите на спортната зала, две частни жилищни сгради, гараж и стопанска сграда. В село Бутрево се е активизирало старо свлачище.

В община Якоруда са съборени и изкъртени покриви на къщи и селскостопански постройки, наводнени са мазета, затлачени са канавки и шахти. Разчистват се пътищата от паднали дървета.

Прекъснато е електрозахранването за селата Конарско, Бунцево, Бел камък, Черна места и Смолево. Изровени са пътни настилки в Якоруда и Конарско.

Най-големи са пораженията в село Конарско, където има изкоренена гора - около 2 дка, както и единични дървета.

Според метеорологичната прогноза на НИМХ утре ще преобладава облачно време, като в по-голямата част от страната преваляванията временно ще спрат, а облачността ще се разкъса.

В сутрешните часове видимостта ще бъде намалена. Облачността отново ще се вплътни и отначало в Западна България, а впоследствие и в други райони, отново ще превали.

Ще духа слаб до умерен северозападен-северен, в източните райони северен-североизточен вятър.

Минимални температури ще бъдат между 11 и 16 градуса, а максималните - между 18 до 23 градуса. Температурите в Югозападна България ще бъдат до 26, а в София около 19 градуса.

Над планините облачността ще бъде значителна, а по високите им части често мъгливо. Главно през втората половина на деня на места ще превали краткотраен дъжд. Очакваната най-висока температура на височина 1200 м ще бъде около 15, а на 2000 метра около 8 градуса.

Над Черноморието по-значителни намаления на облачността ще има в сутрешните часове. Главно около и след пладне отново ще превали. Максималните температури на въздуха ще бъдат около 22 по северното и около 26 градуса по южното ни крайбрежие. Температурата на морската вода ще бъде между 21-23 градуса.

Подробна десетдневна прогноза за времето можете да намерите на сайта Sinoptik.bg.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@