0

"Тримата лидери запазват Румен Петков", отбелязва "Труд". Според източници на вестника Съветът на управляващата коалиция се събира в сряда, за да обсъди кризата в МВР и да договори ремонт на кабинета през май.

Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев и председателите на НДСВ и ДПС Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган са се договорили за това на тайна среща в неделя вечерта.

При промените в кабинета с постовете си можели да се разделят министрите на здравеопазването и на отбраната Радослав Гайдарски и Веселин Близнаков.

Креслото на вътрешния министър Румен Петков било почти сигурно след подкрепата, която той получи в неделя от президента Георги Първанов.

"Два разстрела за 18 часа в София", пише на първа страница "Труд". Два показни разстрела станаха само за 18 часа в София. Новината за тях гръмна, когато вътрешният министър Румен Петков раздаде на депутатите отчет, че през неговия мандат в МВР има "тенденция към намаляване на престъпленията към личността".

Георги Стоев - писателят, който се представя като пряк свидетел на живота на подземния свят, бе прострелян с два куршума в главата. Покушението стана в градинката до столичния хотел "Плиска" пред очите на десетки случайни минувачи.

Героите в книгите на 34-годишният автор на скандални криминални романи са истински, а не измислени хора. Има мъртъвци между тях - жертви на гангстерската война. Но има и живи - полицаи, бизнесмени, политици, които са назовани с истинските им имена или прякори.

41-годишният изпълнителен директор на "Атоменергоремонт" Борислав Георгиев бе прострелян смъртоносно - пак в слепоочието, предишната вечер. Неизвестният убиец го чакал пред асансьора в блока му в квартал "Люлин".

"Убитият енергиен бос свързан с 82 фирми", е информация в "Монитор". 70% в дружество "Атоменергоремонт", на което загиналият Георгиев бе изпълнителен директор, принадлежи на "Българска енергийна компания", зад която стои известният с интересите си към енергетиката бизнесмен Христо Ковачки.

Вечерта в неделя пресаташето на Ковачки Десислава Филипова коментира, че не може да има връзка между убийството на Георгиев и работата му като шеф на "Атоменергоремонт".

Справка в "Дакси" показва, че той участва в управлението на още 8 фирми. Собственик е на 4, а дейността му се свързва с над 80.

"Удар срещу законните предприемачи", така Христо Ковачки определя убийството на Борислав Георгиев. "Стандарт" цитира изявлението на Ковачки: "Това е удар срещу законността и законния бизнес. Ние развиваме почтено нашите предприятия. Стремим се да ги оздравим и развиваме. Агресивни играчи сме, когато става въпрос за стабилизирането и развитието им."

В коментара "Време за отстрел" "Стандарт" свързва куршумите за Георгиев да са шамар за новите амбиции на неговия бос Христо Ковачки.

"Той отдавна нагази в бизнеса, но напоследък се развихри и в политиката. При това с доста сериозни намерения с оглед следващите парламентарни избори. В политиката обаче също не обичат изненадите, както и нарушаването на добре отработени схеми".

"Десните искат президентът да свика съвета по сигурността", съобщава "Сега". Десните партии в парламента, членуващи в ЕНП, призоваха президентът спешно да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради скандалите в МВР и последните показни разстрели.

"Смятам, че при една нова дискусия бихме могли да повлияем на неговото мнение." Така лидерът на СДС Пламен Юруков отговори на въпроса какво се надяват да постигнат с това заседание, след като Георги Първанов вече подкрепи вътрешния министър Румен Петков.

"От целия грандиозен скандал, който тресе МВР и държавата, се възползват престъпните структури и това успоредно сенчесто управление, което се опитваме по всякакъв начин да разрежем", добави на свой ред депутатът Лъчезар Иванов, който членува в ГЕРБ.

"Организираната престъпност има своето място в обществения живот", заявява от страниците на "Класа" депутатът от БСП Георги Юруков. Той е категоричен, че и двете убийства са изключително сериозни криминални престъпления.

"МВР: 196 банди са разкрити през 2007-а", под това заглавие "Труд" публикува информация за престъпността и за работата на полицията.

Документът е изпратен от МВР до председателите на парламентарните групи. В 11 страници има както обобщени данни, така и припомняне на конкретни разкрити престъпления в периода от 1 януари 2007 г. до 30 март т.г. Отбелязва се спад на криминалната престъпност с 20,5% до кроя на март т.г., сравнено с първото тримесечие на 2007 г. А тяхната разкриваемост е скочила с 5,8 на сто.

"Криза няма. Но етикетите са повече от фактите", коментира в "Труд" проф. Андрей Пантев. Според него особеностите на скандала в МВР са, че фактите следват, а не предшестват коментарите.

По думите му коментарите с етикета "скандал" бяха по-навирани в очите на общественото мнение, отколкото самата конкретика на фактите. Потвърждава се една световна тенденция - парламентите се превръщат повече в демонстративен, отколкото в дискусионен център, смята левият депутат.

"Властта е на улицата, но има ли кой да я поеме?", коментира "Сега". Според автора опозицията направи единствения правилен избор - поиска вот на недоверие за срастване на престъпността с властта. Опозицията има аргументи и разполага с факти - важен елемент от искането на вот. За съжаление партиите извън управляващите и този път действат като на забавен каданс.

Пламен Юруков търпеливо изчака няколко седмици, преди да му хрумне, че българските формации от ЕНП трябва да обмислят нещата, да изградят стратегия.

Един от основните участници в скандала - ген. Ваньо Танов, е представител на ГЕРБ. И безспорно знае много. Прекият му началник Бойко Борисов обаче се обажда, колкото да каже, че генералите трябва да спрат да си мерят аргументите.

Защо да спрат? Нима ГЕРБ не е кандидат за властта? "Атака" в последния момент се дръпна от вота, защото не можела да се върже на хорото на Иван Костов. Двете независими депутатки Мария Капон и Елеонора Николова направо задраскаха необходимостта от вота, защото така мнозинството щяло да заздрави позициите си. Ами щом е така, защо ни е опозиция, пита авторът.

"Два пъти по-малко министерства - двойни пенсии", изчислява в интервю за "24 часа" лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Според него премиерът Сергей Станишев ще спечели от предсрочни избори, тъй като ще може бързо да се отърве от някои олигархични кръгове в БСП.

"Кръгове, забъркани с подземния свят и със сенчестата икономика, като този на Румен Петков. И неговите избиратели искат той да се освободи от прегръдката на Доган, която също го тегли надолу. Иначе доверието към БСП ще се срива катастрофално и ако Станишев не се окуражи да отиде на предсрочни избори, то на редовните не знам дали БСП няма да падне под 10%", прогнозира Сидеров.

"Новите партии възпроизвеждат старо мислене", казва в интервю за "Монитор" социологът доц. Татяна Буруджиева. Нейните оценки: "Партиите - и традиционно съществуващите, и онези, които сега се появяват, не успяват да се фокусират върху групите, чиито интереси изразяват.

Те продължават да покриват всичко, да отварят широко ветрило от електорат. От друга страна работят на принципа на големите разделения от прехода - клишетата - хората с пари-хората без пари, червени-сини, хората с досиета-хората без досиета, на практика не са реалните разделителни линии в обществото.

Българското общество не се разделя вече така. Защото качеството на живота на човек с хиляда, пет хиляди или просто триста лева е различно."

"Пипнат ли "Булгартабак", чакайте скандал и батак", е заглавието на анализ в "24 часа". Според автора за хаоса в дружеството допринасят и партийните хватки около назначението на втори изпълнителен директор, който да поеме оперативното ръководство.

Едва вчера бе гласувано поста да се заеме от Ангел Димитров, заместник-шеф на "София БТ". Досега надзорът на "Булгартабак" се събира два пъти и такова решение не бе взето. Според запознати забавянето е дошло от политически сделки кой да остане в управата на "Булгартабак" и кой да си ходи.

Публична тайна е, че холдингът винаги е бил притегателен за партийните интереси и че пари от него са пълнели не една и две партийни каси. Крайно време е да се вземе решение - продава ли се холдингът, или си остава държавен.

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 2 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 2 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 3 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 3 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 4 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 5 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 5 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 5 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 6 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 6 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък