0

"Коалицията се стяга за втори мандат", съобщава от първа страница "Труд". Правителството ще актуализира икономическата си програма, с нея тройната коалиция ще даде заявка за втори управленски мандат, съобщава вестникът, като цитира източници от ДПС.

На предстоящия съвет на коалицията щяло да се изясни кой ще пише проектите в отделните области на програмата. Гвоздеят ще са промените в икономическата политика - те ще почиват върху постигнатия траен икономически растеж, добрата данъчна среда за чуждите инвестиции и порасналия им обем, допълва изданието.

Под заглавие "Коалицията ще крета до местните избори" на вътрешна страница в. "Труд" публикува коментари и на социолози и политолози по въпроса ще изкарат ли сегашните управляващи мандата си. "Само Доган печели от предсрочен вот", смята Румяна Бъчварова от "Маркет линкс". БСП и НДСВ получиха вътрешнопартиен вот на доверие за самата коалиция, коментира тя. Според Бъчварова мандатът може и да бъде завършен.

"Проблемът е - имидж или промяна в политиката", отбелязва Кольо Колев от "Медиана". Единственият, който може да свали от власт коалицията, е самата тя, смята Колев. Според политолога Васил Гарнизов дали ще има предсрочен вот зависи от резултатите на местните избори.

"Очистването в БСП може да причини ново заболяване", смята Петър-Емил Митев. Излизането на Овчаров от "голямата игра" поставя под съмнение баланса на различните тенденции в БСП, коментира той. "1:0 за политиците в битката за честта", коментира "Труд". Вестникът отбелязва, че министърът в оставка Румен Овчаров е понесъл политическата отговорност заради
обществената нетърпимост дори към "намека за корупция", а шефът на националното следствие Ангел Александров, "който трябва да олицетворява чистотата на закона, се скатава от всякаква".

В авторски анализ "Паралелната реалност" във в. "24 часа" се посочва, че в неделя е станало ясно, че Сергей Станишев наистина се е превърнал в лидер на партията си, "но не с това, че прие две ненаписани оставки, а като показа, че "котката ще лови мишки". Според автора обаче липсват най-важните отговори като този за взаимозависимостите с ДПС и за съмненията за изместване на властовия център например.

"Промените в правителството ще продължат още месец-два", прогнозира във в. "Сега" социологът Живко Георгиев. Коалицията е стабилна до местните избори, после всичко е възможно, смята той.

В анализ "Управление на кризи или кризи на управлението" в. "Дневник" отбелязва, че Сергей Станишев засега се е справил с бурята, но ще вземе пълна победа, ако спечели на конгреса. Симеон Сакскобургготски е принуден да балансира като лидера на БСП, за да запази властта си, а целта на Доган е кабинетът да доизбута мандата, смята авторът.

"Дума" коментира, че между смирението и желанието за промяна Сергей
Станишев е избрал промяната. Изданията цитират мнението на президента Георги Първанов. Тези дни се видя, че имаме един силен премиер, казва държавният глава.

"Партизански войни в БСП", е заглавието на аналитичен материал във в. "Стандарт". Според публикацията пленумът на БСП е очертал поне шест лагера, но победител си останал Сергей Станишев. Основният опонент на Станишев е доскорошният му верен съратник Румен Овчаров, а на конгреса на 16 юни премиерът ще трябва да се пребори и с още четири фракции - на Румен Петков, на Георги Първанов, на Илия Божинов и на социалистите като Костадин Паскалев, които в зависимост от конюктурата се присламчват към някое от печелившите крила, коментира вестникът.

"Наблюдаваме кризисен Пи Ар с елементи на хаос", коментира в интервю за "Монитор" проф. Михаил Константинов. Според него така БСП се надява да избегне провал на местните избори и да изкара поне един пълен управленски мандат.

Конгресът на НДСВ е една от коментираните теми в днешните издания. "Свалянето на Панайотов - един жълт 10-и ноември?", пише "24 часа" по повод неизбирането на Пламен Панайотов в ръководството на НДСВ. Според неназовани членове на жълтата партия всичко при избора на Политически съвет е било дирижирано и предварително подготвено.

"Няма дирижирано гласуване при нас", категоричен е депутатът Милен Велчев. Според него приемствеността се запазва, защото в новия Политически съвет влизат изявени членове на старото ръководство като Николай Свинаров и Соломон Паси, а и фигури с изразено собствено мнение като Антония Първанова.

"Не съм превратаджия, но искам вън от коалицията", казва депутатът и бивш външен министър Соломон Паси пред "24 часа". Тезата си той развива и в интервюта за "Труд" и "Стандарт".

Пред "Труд" Паси отбелязва, че симпатизантите и активистите на НДСВ си дават сметка, че партията плаща огромна цена за участието в тройното управление. Акцентът, изваден в "Труд" от интервюто е: "Буш обеща и идва у нас". Паси припомня, че американският президент е приел поканата да посети България от тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски, когато го е приел в Овалния кабинет през 2003 г.

"Тройният съюз ще ни съсипе", казва Соломон Паси и в интервю за "Стандарт". Според него по-малката злина за НДСВ е да бъде в опозиция. "Песни Соломонови", е озаглавен материал в приложението "Наблюдател" на "Сега". С "разпяването" на конгресната публика Паси даде бляскав старт на предизборната си кампания за кметския стол в Бургас, коментира изданието.

Социологът Васил Тончев от "Сова Харис" коментира в "Стандарт", че "бунтът в НДСВ е само театър". Той смята, че политически за НДСВ щяло да бъде по-изгодно да напусне коалицията след година и половина например.

"Новинар" коментира, че целта на конгресите на БСП и на НДСВ да се осъществи пълният управленски мандат прилича повече на самоцел, защото от това печелят само партийните елити, докато двете основни партии от тройната коалиция са на път да се разпаднат.

"Доган се пазари за горите", е челното заглавие на "Монитор" Лидерът на ДПС бил на мнение, че с отнемането на един от най-значимите ресори от земеделското министерство формулата за разпределяне на властта между тримата коалиционни партньори се нарушава. В БСП умуват да дадат ли фонд "Земеделие" и САПАРД на ДПС, допълва вестникът.

"Заради ексшефа от ДПС на фонд "Земеделие" утре и Кабил на разпит", пише в публикация на челно място в."24 часа". Земеделският министър най-вероятно ще бъде разпитан като свидетел по разследването срещу бившия шеф на фонд "земеделие" Асен Друмев, отбелязва изданието. Вестникът помества и интервю на цяла страница с Нихат Кабил.

"Агенцията за сигурност - таралеж в гащите", пише в. "Сега". Идеята на премиера изглежда неосъществима в близките 2 години, чрез нея той по-скоро се опитва да смени основните теми в обществената дискусия, коментира вестникът.

"Стандарт" допълва темата с мнения на политици. "Идеята се роди преди 2 г.", припомня Младен Червеняков, член на комисията "Ред, законност и
сигурност " на ВС на БСП. Той не смята, че с тази агенция се съсредоточава прекалено много власт в ръцете на премиера. "Няма да има шапка на службите", казва Цвятко Цветков, бивш секретар на МВР. Националната разузнавателна служба ще си остане към президента, военното разузнаване - към Министерство на отбраната, допълва той. Според депутата от СДС Йордан Бакалов "премиерът показва мускули пред президента".

Дясното обединение е илюзия, нужна е нова партия", коментира "Монитор". За ДСБ се появява изненадващ шанс да оцелее, ако в създалата се суматоха реагира гъвкаво и без паника, пише той.

"СДС, ДСБ и ССД трябва да се закрият", казва пред "Новинар" Методи Андреев, член на Националния съвет на СДС. Ако все още искаме нов десен проект, е редно да направим един съвет от представители на СДС, ДСБ и СДС, смята той.

"Първанов се намесва активно на местния вот", е челното заглавие на в. "Сега". Под егидата на държавния глава вчера бе създаден Национален комитет от интелектуалци за подкрепа на следващ мандат на успешните кметове в страната, допълва вестникът.

"Българи вземат болнични, за да работят", казва в интервю за "Труд" управителят на Националния осигурителен институт Йордан Христосков. Той обяснява, че има случаи, когато човек работи по два трудови договора при различни работодатели и ползва болнични при единия, като в същото време ходи на работа при другия.

"Минималната заплата догодина ще се договаря от 182 до 240 лева", съобщава "Дневник". От догодина минималната заплата да се определя чрез преговори между работодателите и синдикатите, предвижда проект за наредба на Министерството на труда.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 2 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 6 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 6 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 7 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 8 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 9 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 9 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 9 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 10 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 10 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 10 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 10 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 10 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 10 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 11 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите