0
Нещо като ревю

Николай “Aegir” Колев

Похвална идея от страна на престижен тайвански производител като Chieftec e да започнат да именуват шаситата си с някакви смислени имена - Аegis е добро начало в това отношение. Всъщност, в случая си имаме работа с конкретен представител на серия, чиято най-нова реинкарнация се състои се от общо четири модела – на практика два различни дизайна на шасита, всяко от които реализирано в два цветови десена – изцяло декорирани в черно, или използващи строгата и елегантна комбинация от титановосиво и черно.


 

 


Четирите модела Aegis от подсерията CX-05

 

[pagebreak]
Ще се поразприказвам малко по подробно за моя екземпляр – високата CX-05B-B версия на кутията, рекламирана от Chieftec преди всичко като геймърско решение, но и като потенциално „местообитание” на работна станция. 



 

Точното име на кутията според номенклатурата на Chieftec e CX-05B-B


Корпусът е изработен от солидна стомана с дебелина 0,8 милиметра, а ако въобще сте имали някакви съмнения, че всичките й ръбове са подобаващо обезопасени – адекватна грижа към здравето на клиента или асемблатора – нека ги разсея. Подобно уточнение вероятно е излишно за онези от вас, които отдавна са осъзнали смисълът в това да си платят адекватна цена за качествена кутия и захранване, но пък може и да дойде като напълно ново двайсет за масата потребители, които все още слагат новите си машини за хиляда и кусур лева в откровени щайги за 50 кинта барабар със захранването. Имах си работа с подобна миналата седмица и лявата ми ръка още носи видим спомен от преживяването. ОК, признавам си, че тука взех леко да минавам в сивата зона на лиричните отклонения, ама просто трябваше да си излея яда.

[pagebreak]


Какво скриват вратичките

И така, обратно в обективната реалност. Естетиката на дизайна в Aegis бих определил като семпла, но изящна. Еквивалентът на дорийския стил, да речем. Веднага се набиват на очи двете вратички на предния панел, изработени от стоманена мрежа, разпробита с шестоъгълни отворчета тип „пчелна пита”, които осигуряват оптимален въздушен поток и охлаждане; със сигурност сте виждали подобни и в редица други компютърни (и не само) продукти - например Elite, Centurion и Praetorian кутиите на Cooler Master или Eureka на Thermaltake. По подобен начин са реализирани още вентилационни отвори на двата странични и горния панел на CX-05. Последният декоративен щрих е розовозлатистата емблема на Aegis, която рязко контрастира с черното на горната вратичка и приятно разнообразява цветовата гама (особено ефектна е на сиво-черната модификация на кутията).

[pagebreak]

 


Eфектната цветова комбинация от в сиво и черно - Chiettec Aegis CX-05SL-B


Между другото, името на серията “Aegis” или както е още по-точно да се изпише - Ægis – идва от старогръцки. С тази дума се означава щита на Зевс – Егида. В модерния английски думата има и метафорично значение – абсолютно аналогично с това на „егида” в българския (и за мое съжаление се оказа, че няма нищо общо с ника ми :)) .

И така преминавам от оценката на визията към функционалността. Зад горната вратичка на предния панел са разположени четири гнезда за 5,25-инчови устройства (като оптичните, например) и едно 3,5-инчово гнездо за флопи, четец за карти или пък панел за наблюдение и управление на някой системен компонент, каквито вече не са рядкост в последно време. Под долната вратичка освен втора вентилационна решетка (идейна с оглед на факта, че зад нея се разполагат вътрешните 3,5-инчови устройства – да се чете – твърди дискове) откриваме шпиндел, на който можете да държите най-често използваните си CD-та и DVD-та. Капацитетът на това приспособление е 10 диска. Според Chieftec идеята била практична и оригинална. За последното определено съм съгласен; виж за първото – да речем, че съм с особено мнение за съхранение на оптичните дискове извън индивидуална кутийка или пликче.

Между двете вратички на предния панел, наред с обичайните заподозрени като светлинните индикатори, бутоните за включване и рестартиране, имаме още изход за слушалки и вход за микрофон, двойка USB 2.0 портове и още една особено радваща екстра – eSATA (external SATA) порт, към който може да включите външен HDD, който да реализира пълната си производителност (скоростта на трансфер по правило е около и над 2 пъти по-висока спрямо аналогичният вариант през USB).

[pagebreak]


 


Пръвпоглед отвътре. "Mатрицата" за поставяне на допълнителните 92-милиметрови вентиалтори.

 

С външни размери от 524 х 205 х 540 милиметра Aegis CX-05 определено е просторна кутия. В нея могат да се монтират не само дънни платки с mATX и ATX формат, но и E-ATX, в който се изработват доста двупроцесорни дъна за работни станции и дори сървърни платформи.

 

 

Обърнатият на 90 градуса отсек за инсталиране на дисковете.


Вътрешният 3,5-инчов отсек побира до 7 твърди диска. За по-ефективното им охлаждане производителят е предвидил възможността да си добавите още три 92-милиметрови вентилатора на десния страничен панел. Оформлението на шасито предвижда разположението на HDD-тата да е на 90 градуса спрямо класическия дизайн и по правило при инсталацията им се извършва безвинтово.
В това отношение Aegis също спазва традицията.


 



 

Не ви трябва отвертка и , за да монтирате хард диск...

 


... или пък отпично устройство.


[pagebreak]

Можете да подобрите охлаждането на кутията с още две 120-милиметови перки, една от които е разположена на задния панел. Обръщам особено внимание на втората, предвидена за поставяне от вътрешната част на горната стена на кутията. Странно защо доста производители по правило избягват да пробиват вентилационни отвори там с презумпцията, че топлият въздух ще бъде изведен от кутията от перката на захранващия блок. Само дето според законите на физиката това е малко по иначе и в зоната около оптичните устройства и захранването се задържа  топъл въздух. Е в случая с Chieftec Aegis няма да имате подобен проблем.



Вентилационните отвори на горния капак


Общото приятно впечатление от кутията се допълва от още един детайл – вие решавате дали да закрепите разширителните платки без използване на винтчета с предвидената за това планка или пък да предпочетете класиката с винтчетата (Аз гласувам с две ръце за класиката).

Освен това, обилно разпробитата кутия предлага простор за въображението на модърите, които преспокойно могат да си реализират илюминации в стил китайската нова година, ако имат мерак за това. Което си е a very special tribute to инж. Димитър Димитров. Няма да пояснявам последното – който трябва ще ме разбере.


По-придирчивите могат да посочат като единствени недостатъци на Aegis липсата на захранване и вентилатори. С оглед на цената му, обаче, все си мисля, че подобни претенции биха били (малко) прекалени.

[pagebreak]

Предпочитам да разглеждам последните особености на Chieftec в светлината на свободата на избора, който са оставили на своите клиенти и на доста други нива. В края на краищата всеки знае най-добре за себе си от точно колко мощно захранване има нужда, колко и какви допълнителни перки да добави (за едни ключов параметър при избора им е нивото на шума, за втори – производителността, а трети търсят баланса между тези характеристики). 

Факт е, че за парите си получавате качествено и елегантно шаси, което можете да комплектувате според индивидуалните си потребности.

  
Chieftec Aegis CX-05B-B - кратки спецификации


 

 


Closing credits:

Благодаря на фирма “Argus Computers”, която ми предостави шасито за този обзор, откъдето в момента можете да я купите за левовата равностойност на $113 с ДДС.


В заключение отличавам Chieftec Aegis CX-05B-B препоръка на редактора на PC World.

 

 

 

 

Твърде вероятно да се появи като препоръчан компонент във февруарските "PC на месеца", които ще обявим в началото на следващата седмица.

 




 



Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 50 минути

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 7 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 9 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 11 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 11 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 12 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 13 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 13 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 13 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 13 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 14 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 14 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 14 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 14 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 15 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 15 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи