0
Р еакцията на Африка в дните след атентатите в САЩ на 11 септември, обобщена от "Асошиейтед прес":
В АФРИКА:
Ангола: Заклейми атаките и изрази съчувствие към семействата на жертвите; пред американското посолство в Луанда бяха поставени елитни полицейски части.
Буркина Фасо: Президентът Блез Компаори също изрази съчувствие към американския народ. "Буркина Фасо заклеймява тези терористични нападения така, както клейми и всички форми на тероризъм", каза той. Улиците около американската резиденция в столицата Угадугу бяха затворени за движение.
Бурунди: Президентът Пиер Буйоя изказа съболезнованията си на всички американци и по-специално на онези, които живеят в Бурунди.
Гана: Заяви готовност да помогне в преследването на отговорните за атентатите. "Смятаме тези атаки за удар срещу човечеството и цивилизацията по целия свят", каза външният министър Хакман Овусу-Агйеманг.
Гвинея: Президентът Лансана Конте изрази съчувствие след атаките по време на визита в американското посолство, където охраната бе усилена.
Етиопия: Изрази съболезнования и заклейми нападенията.
Замбия: Президентът Фредерик Чилуба обеща, че страната му ще "стои на страната на Съединените щати, когато се борят със световния тероризъм за запазване на християнските ценности и демокрацията".
Зимбабве: Президентът Робърт Мугабе писа на американския си колега Джордж Буш, като изрази ужаса си от атаките и солидарността на народа си с Америка. Нападенията очевидно са дело на "най-безжалостни и твърдолинейни врагове на правителството и народа на Съединените щати, както и, разбира се, на всички миролюбиви хора в останалия свят", се казва в писмото.
Камерун: Президентът Пол Бия изпрати писмо до Джордж Буш, предлагайки съболезнованията си за тази "ужасяваща трагедия". Около западните дипломатически мисии в Камерун бе засилена охраната, а пътният трафик - отклонен от района на американското посолство.
Кения: Президентът Даниел арап Мой изказа съболезнованията си, но призова към въздържане. Главното летище в Найроби бе поставено под засилена охрана и проверките за международните полети започнаха да се правят четири часа преди часа на излитането. Мой заяви, че Кения ще се присъедини към международната битка против тероризма заради атентата срещу посолството на САЩ в страната през 1998 г.
Конго: Президентът Денис Сасу-Нгуесо предложи помощ, за да бъдат изправени виновниците пред съда. "Всички хора по света трябва да се организират в битката с тероризма, за да дадат възможност за триумф на ценностите на мира, свободата и развитието", каза той.
Кот д'Ивоар: Президентът Лоран Гбагбо заклейми "с крайна решимост и твърдост тези актове, която никаква човешка причина не би могла да оправдае". В посолството на САЩ охраната бе засилена, допълнителни военни подкрепления бяха изпратени и на международното летище.
Либерия: Либерия заяви, че е подготвена да се присъедини към международната антитерористична коалиция и постанови тридневен национален траур. "Днес ръцете на злото удариха Америка - каза президентът Чарлз Тейлър на молитвената служба. - Утре може да е всяка друга нация."
Либия: Лидерът Муамар Кадафи заклейми атаките, призова ислямските агенции за хуманитарна помощ да предложат подкрепа за жертвите и заяви, че Съединените щати имат правото да искат отмъщение, но запита "дали това ще сложи край на проблема?". "В Афганистан няма нищо", каза Кадафи и добави, че ако САЩ окупират Афганистан, "това няма да е в техен интерес."
Мавритания: Правителственият говорител Рахид Оулд Салех заклейми "тези ужасни атаки".
Мадагаскар: Премиерът Тантели Андрианариво заклейми атаките, като заяви, че народът на Мадагаскар стои солидарно до американския народ и неговото правителство. Мадагаскар осигури допълнителен полицейски и военен персонал за охрана на американски държавни сгради.
Малави: Президентът Бакили Мюзули, който е мюсюлманин, окачестви нападенията като актове на "варварство" и заяви, че те са се опълчили срещу принципите на исляма. "Ние всички се молим на нашия бог да отидем на небето и не можем да убиваме, за да идем в рая", обясни той.
Мозамбик: Страната заклейми нападенията и изказа солидарност със Съединените щати. Президентът Жоаким Чисано обаче препоръча на САЩ първо да помислят, преди да реагират по някакъв начин, и да понесат отговорността за действията си.
Намибия: Президентът Сам Нуйома заклейми "страхливите терористични атаки" и заяви, че светът трябва да препотвърди своята решимост за мир и "да засили битката срещу всички форми на световен тероризъм".
Нигерия: Докато малцина радикални мюсюлмани празнуваха след атаките, повечето мюсюлмански и християнски групировки оплакаха жертвите, дадени от американците. Президентът Олусегун Обасаньо обеща подкрепа за всякакви мерки, които биха изправили терористите пред правосъдието.
Руанда: Президентът Пол Кагаме изрази "най-дълбоки съболезнования" към американците, техните лидери "и семействата, които изгубиха любимите си хора в този час на национална катастрофа".
Сан Томе и Принсипи:Западноафриканската държава, състояща се от два острова, насърчи Съединените щати да се борят с подбудителита на тези "варварски" атаки; на пристанището, летището и около офисите на радио "Гласът на Америка" беше поставена охрана от елитни части.
Свазиленд: Премиерът Сибусисо Дламини заклейми "чудовищните актове" и изпрати съболезнования на жертвите. "Но както е при война... ние трябва да продължим работата си, за да докажем, че доброто в крайна сметка побеждава злото".
Сенегал:Всички полети до САЩ на "Еър Африка" от столицата Дакар бяха отменени, тъй като американските власти вече не смятали летището за достатъчно обезопасено. Допреди атаките Дакар бе единственият аеропорт в Западна Африка, който бе покрил US стандартите за безопасност.
Сиера Леоне: Президентът Ахмед Тежан Кабах заяви, че правителството и народът му "се надяват и се молят всемогъщият Господ да дари наранените хора със скоростно възстановяване, а лишените от близки семейства - с подкрепа и утеха в това скръбно време".
Сомалия: Президентът Абдиказим Салад Хасан изрази съболезнования след нападенията.
Судан: През последните 10 години на ислямското правителство на президента Омар ел-Башир бе гледано като на световен парий, но то бързо заклейми атаките над Вашингтон и Ню Йорк. В изявление на външното министерство се заявява, че Судан "отхвърля всякакви форми на насилие". Според Ел-Башир атаките показали, че нито една държава, дори мощните Съединени американски щати, не е напълно в безопасност.
Танзания: Президентът Бениамин Мкапа заклейми нападенията, а външният министър излезе с декларация, в която се казва: "Ние искрено се надяваме, че подбудителите на това отвратително престъпление ще бъдат проследени, открити, заловени и изправени пред правосъдието" През 1998 г. Танзания също стана жертва на двойна бомбена атака срещу US посолството заедно с Кения, свързвана с името на Бин Ладен.
Уганда: Президентът Йовери Музевени изпрати съболезнованията си и заклейми атаките. "Правителството на Уганда винаги е предупреждавало света за действията на терористите, които винаги са или страхливи, или заблудени", каза той.
Централноафриканска република: Правителството заклейми атаките и изпрати двама министри да се разпишат в съболезнователната книга в US посолството. Охраната около посолството и международното летище също бе засилена.
ЮАР: Президентът Табо Мбеки предложи хуманитарна подкрепа на Съединените щати. Външният министър Нкосазана Дламини-Зума заяви, че реакцията на САЩ трябва да бъде фокусирана и да не доведе до война срещу отделни страни. Вместо това държавите трябва да работят заедно, за да изкоренят тероризма, каза той. ЮАР изключи ангажиране с военна сила в антитерористичната коалиция, но предложи съдействието на разузнавателните си служби.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Докторе, имам депресия, ръцете ми треперят, чувствам се като нищожество... - Ясно. Кога си заминава тъща ви?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Украйна е унищожила всички&nbsp;37 дрона, изстреляни от Русия</p>

Украйна е унищожила всичките 37 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 13 минути

Цели са били множество места в страната, включително столицата Киев

<p>Енергийният министър заминава за САЩ заради реакторите за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;</p>

Енергийният министър заминава за САЩ заради реакторите за АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 34 минути

Малинов ще обсъди възможности и за участие в реализацията на проекти в българския енергиен сектор

<p>Тир помете дърво и трафопост в с. Баница, по чудо няма жертви</p>

Тир помете дърво и трафопост в село Баница, по чудо няма жертви

България Преди 2 часа

Водачът на катастрофиралото превозно средство е от турски произход

Европейска нощ на Музеите 2024 в София

Европейската нощ на музеите предизвика дълги опашки в София (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Столичани масово се впуснаха в изучаване на културата

<p>&quot;Визитата на Путин в Китай е съдбоносна&nbsp;за бъдещето&quot;&nbsp;</p>

"Посещението на Путин в Китай е съдбоносно за бъдещето на целия свят"

Свят Преди 3 часа

Притеснително ли е изявлението на говорителката на външно министерство на Русия?

<p>Задържаха над 6500 контрабандни кутии с цигари на &quot;Капитан Андреево&quot;</p>

Задържаха над 6500 контрабандни кутии с цигари на "Капитан Андреево"

България Преди 4 часа

Акцизните стоки са установени при съвместни действия от службите

Сливенска митрополия

В Сливен днес избират нов митрополит

България Преди 4 часа

Кандидатите за поста са шестима

<p>Земетресение на няколко километра от София</p>

Земетресение на няколко километра от София

България Преди 4 часа

Трусът е бил регистриран в 02:39 тази нощ

д

Русия отблъсна ракетна атака срещу Севастопол

Свят Преди 5 часа

Същевременно боевете в Харковска област продължават

<p>Ужасни горещини в Индия, температурите са до 47,1 градуса</p>

Ужасни горещини в Индия, температурите достигнаха 47,1 градуса

Свят Преди 5 часа

Столицата Делхи е поставена под тревога за опасно време

<p>Това ли е тайната на безсмъртието?</p>

Това ли е тайната на безсмъртието?

Любопитно Преди 6 часа

Революционен пробив в криогенната технология може да позволи замразяване на човек за много години

Сашко от Перник

Ексклузивно: Говори мъжът, който спаси Сашко от Перник

България Преди 6 часа

"Огромен късмет, че не се разминахме за секунди, щеше да прехвърли Балкана"

<p>Бдение в София тази вечер в подкрепа на засегнатите от ХИВ/СПИН</p>

Бдение в София тази вечер в подкрепа на засегнатите от ХИВ/СПИН

България Преди 6 часа

Вижте къде и в колко часа в столицата ще се състои инициативата

<p>Филм за създаден с изкуствен интелект Путин провокира небивал интерес в Кан&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Филм за създаден с изкуствен интелект Путин провокира небивал интерес в Кан (ВИДЕО)

Любопитно Преди 6 часа

Трейлърът започва с руския лидер на пода в... памперси

Гордана Силяновска Давкова аплодира създателите на "Валкюра" след края на спектакъла

Културна дипломация: новият президент на РСМ гледа спектакъл на Софийската опера в Скопие

България Преди 7 часа

"Валкюра" вдигна на крака пълната зала на Националната опера и балет