0

Павел Чернев обяснява, че се съгласил на лъжа от лоялност към лидера.

Няма да напускам групата и ще работя за изчистването на името си, тъй като хората повярваха на нашите идеи и не можем да предадем и тях, добави той.

Според него, е наложително да има извънреден национален сбор, на който да бъдат обсъдени нелоялното ръководене на партията, неудачните лидерски решения, позиции и поведение. Депутатът упрекна Сидеров и кръга около него, че се държат като кралско семейство и диктуват изцяло поведението на "Атака".

Тази история е грандиозен скандал - вонящ, невероятен,

коментира и зам.-председателят на парламента от "Атака" д-р Петър Берон, който признава в интервю за bTV (от 15 април), че не е разговарял с Волен Сидеров повече от месец и половина. Няма вероятност групата да се разпадне, а има вероятност да се префасонира, каза тогава той.

Пред "Труд" Петър Берон бе по-категоричен: "С Волен Сидеров повече не може да се работи. С тия разбойници не желая да бъда в една парламентарна група. От понеделник ще предприема действия да се разделим. Но трябва да е ясно, че нямам намерение да напускам ПГ на "Атака".

Да я напускат тези, дето правят мискинлъци."

Ето и пълният текст на интервюто, което Павел Чернев е дал пред Калина Влайкова от "24 часа".

- Г-н Чернев, кога казвате истината?

Когато твърдите, че шофирате ситроена - обект на атентат срещу Сидеров и вас? Или когато спите в него и не си спомняте какво точно се е случило намагистрала "Тракия", а в колата освен Волен Сидеров са и двама непознати за вас хора?

Или е вярна третата версия, която вчера приятелят ви Пело Стоев лансира - че двамата не сте били в ситроена?

- Сега и единствено сега казвам истината. Съжалявам, че трябва да я кажа първи аз. Работа на МВР беше да установи истината. Но бавните темпове, с които това става... или може би трудността да се обърне едно вече взето политическо решение, ме накараха да го направя аз. А и истината вече излиза наяве и нямам повече право да мълча.

- Коя е вашата истина?

- Обективната. За която никой не може да претендира. Че аз не бях в този ситроен онази вечер. Аз бях на 50 км по-назад в черно БМВ заедно с лицето Пело Стоев Стоев. Пътувахме към София, Пристигнахме след Волен Сидеров.

- Тези неща разказа и самият Стоев пред "24 часа". Вие ли го принудихте?

- Не. Той е много прям човек, трудно се поддава на внушения. Дни наред ме гледаше й мълчеше отстрани. Най-вероятно е взел решение, за което не мога да му държа сметка.

- Вероятно сте прочели в "24 часа" неговата версия. Тя съвпада ли с вашата?

- Това не е версия, а истината.

- Да я чуем в детайли.

- Някъде след 21,30 на 7 април тръгнахме от Стара Загора заедно с г-н Сидеров. Той се возеше в ситроена с Любчо Бакърджиев. Аз и Стоев бяхме в беемвето. Тръгнахме в пакет.

- Любомир ли шофираше ситроена със Сидеров?

- Да. А аз карах беемвето, не ситроена. Това може да се провери ако някой си направи труда да прегледа записите от охранителните камери на бензиностанцията на ОМВ.

- Вече са прегледани, но не пречи да сте сменили колите по пътя.

- Не пречи. Затова да погледнат и записите от камерите на "Лукойл" от Пловдив към София- Там слязохме с г-н Стоев да починем и да си купим газирана вода. Действително бях уморен. И аз се уморявам. Това беше някъде по пътя и не бих се учудил, ако е съвпаднало по време с инцидента.

- Към колко часа спряхте на "Лукойл"?

- Сигурно около 23 ч. И тази бензиностанция е доста далеч от 60-и километър. За да стигнем за 10 минути до мястото на инцидента, би трябвало да сме карали с 350 км/ч. Но работа на дознанаето е да установи тези неща. Освен това! Защо дактилоскопските следи не са сравнени?

Ще дам отпечатъци днес. Ще дам и проби за ДНК анализ, тъй като има следи от кръв по автомобила на семейство Докови. И те са оставени от лицето, което е разбило прозореца. Т.е. от Любомир Бакърджаев. Те трябва да се изследват и ДНК анализът по категоричен начин ще отговори - аз или той. Но ще дам отпечатъците само по следния начин - в Националния институт по криминалистика и криминология има експерти.

Отивам с дознателя, съставя се протокол и пред експерта полагам отпечатъците. Дознателят носи със себе си вече снетите от автомобила. Експертът взема моите и почва сравняване. На този метод съм съгласен.

- Защо сте толкова сигурен, че Бакърджиев е побойникът?

- Каза ми го Волен Сидеров. Каза ми го същата нощ в София. Вече бях пристигнал и получих обаждане от Димитър Стоянов. Веднага набрах Сидеров. И оттук почнаха несъответствията.

Волен Сидеров има моите мобилни номера. Аз имам два и всички вие, журналистите, ги знаете. Тази нощ падна батерията на единия. Но Волен има и другия. Когато Димитър Стоянов ми се обади, го питах защо Волен не ми звъни. "Защото си изключил телефона", каза той.

Ако Волен е искал да ми звъни, е можел непосредствено след инцидента. А Сидеров изчака час, час и нещо, за да ме викне в ресторант. Какво е правил през този час и нещо? Защо кара Димитър да ми се обажда?

- Къде бяхте, когато ви се обади?

- Край жк "Дружба".

- Какво ви каза Стоянов?

- Димитър Стоянов ми каза, че с Волен се е случила беля, май че е атентат. Аз питах стреляли ли са, отговорът беше отрицателен. Било нападение с автомобил. "Ударили са го, бързо отивай в ресторант "Грозд", ние сме там."

Веднага набрах Волен, питах какво става, а той: "Стана екшън, ти защо си си изключил телефона! Бързо идвай да ги мислим нещата."

- Към колко часа беше това?

- Около полунощ. Минаваше даже. Ако ми се направи разпечатка на разговорите, ще се види до секундата кога е било.

- И отивате в "Грозд".

Отивам. Пред ресторанта виждам Любо с чадърче и окървавена превързана ръка. Обикаля нервно, а ситроенът - ударен. Само ни направи знак с ръка и се отдалечи.

От вратата ме посрещна Капка (Георгиева, приятелката на Волен Сидеров - бел. ред.) и каза: "Като има нужда Волен от вас, вие къде сте? Нали уж карате зад него." Подминах това с мълчание и Волен ми разказа историята.

- Какво ви разказа?

- Че на магистралата са били ударени от "износен червен пикап" с двама души в него. Пикап със седалки, форд. Ударил го съвсем злонамерено, с голяма скорост, за да ги избутат в пропастта отстрани. И че Любо успял да овладее колата.

Каза ми, че Любчо е нанесъл побой на водача на пикала и е надупчил гумите му, Волен каза, че е извадил личния си пистолет. Той има личен пистолет "Глок".

Питах го дали е стрелял, не отговори нито с да, нито с не. Беше неубедително. Питах го за втория човек в колата и той каза "Ами странното е, че той залегна на задната седалка и не помръдна. "

Описа водача като "на средна възраст, с фланелка без ръкави, по-млад така, видя ми се строен, здрав, с тъпо изражение". Казах му, че тия от Ихтиманско са големи побойници...

- Кои от Ихтиманско?

- По тези села мъжете на средна възраст се напиват безпаметно и карат, затова често се случват инциденти. Реших, че е станало нещо такова. Тогава Волен каза, че е 97% сигурен, че е преднамерено. Защото, ако бяха просто шофьори хулигани, щели да почнат и те да се бият. Били много яки.

Но каза "те много се уплашиха като видяха, че не катастрофирахме, и опитаха да избягат. И стояха, докато Любо ги биеше."

- Всичко, което разказвате, не обяснява защо на другия ден пред полицията давате фалшиви показания.

- Питах ги какво правим. И Волен ми каза: "Аз вече се обадих на министъра на вътрешните работи Е му казах, че срещу мен е имало атентат". Казвам "Добре, но ако е било инцидент?" И Волен: "Ако е инцидент, е преднамерено. И единственото, което ще развали новината, че срещу мен е имало атентат, е, че Любчо, както знаеш, е условно осъден. И реално това ще бъде новината - че шофьорът ми е криминален."

Питах пак какво правим. И някой от двамата ми каза: "Ами кой от нас тук прилича най-много на Любчо?" Аз посочих себе си. "Еми добре, значи ще трябва ти да дадеш доказания".

Питах Волен не може ли първо да го обмислим. Той каза, че не може, защото ни чака утре Камен Пенков (зам.-министъра на вътрешните работи-бел. ред.) да дадем показания. "Аз вече казах на министъра, че ти си карал", ми каза Волен.

Отговорих: "Както се прецени. Вярвам ти, щом така си решил".

- Не е ли прекалено рицарско, за да е истина?

- Уместен въпрос. В наши дни, както се оказа, рицарство вече няма. Само че, когато си подел една кауза, когато си работил месеци наред за нея, когато си вложил душа и сърце и си казал, че има един лидер, на когото вярващ... Не можеш изведнъж да се дръпнеш.

Освен това тази вечер Волен ми се закле, че е 97% сигурен, че това е атентат. А останалите до 100%, че може би са някакви хулигани.

- Т.е. вие сега казвате, че Волен Сидеров ви е излъгал?

- Така излиза, да. Време е нещата да се назовават с истинските имена. Защо ме излъга? Излъга ли ме? С каква цел? Ако не е лъгал, щеше да се обади веднага.

Да каже: "Павка, стана така и така. Настигайте ни, да видим какво да се прави." Не. Той не е бил притеснен. Той е мислил какво да прави. И ме посреща с взето решение.

Аз, отивайки в "Грозд", вече съм нагласен. На уличен език на това му се вика нареждане.

- След това великодушно решение какво ви накара да дадете вторите показания, които отново се разминават с това, което казвате сега?

- Много просто. Видях истината за инцидента в "24 часа" на следващия ден. И стана ясно, че нещата не са такива, каквито са ми били представени и предстои да бъда опозорен публично, защото в това, което е станало там, няма никаква чест.

Вторите показания вече ги дадох в присъствието на адвокат Иво Найденов, с когото се съветвах.

Като юристи преценихме, че е време да наведем МВР към идеята да не събира само доказателства, уличаващи мен. А да търси обективната истина. Сега казвам истината, която ще потвърдя пред МВР. И това ще бъдат моите окончателни показания.

- Приятелят ви Пело Стоев каза пред "24 часа", че освен че е криминално проявен, Любомир Бакърджиев знае много скандал ни неща за хората от върховете на "Атака". Знаете ли какви са тези неща?

- Вечерта в" Грозд" ми се каза, че Любо не трябва да излиза наяве, защото не се знае дали няма да проговори. Питах за какво. И тогава Капка ми каза: "Той е навътре в много неща". И млъкна.

Това е, което знам. Какво знае и какво не знае Любо, не съм разпитвал. Нямам и желание да знам.

- Вие познавате ли се с Бакърджиев?

- Да. Отдавна. Реално аз го препоръчах на Волен като изключително добър шофьор. В един момент той остана без шофьори ги сменяше през ден.

Препоръчах да бъде ползван временно, именно защото е с криминално досие. Макар че не го познавах като толкова зъл и агресивен. Но той го задържа. И това решение не зависи от мен. Аз не мога да уволнявам шофьора на Волен. Дори Капка ми е натяквала за миналото му, но аз им отговарях, че те, а не аз, го държат на работа.

- Питахте ли Волен Сидеров дали да дадете вторите си показания?

- Не. Защо да го питам? Вече бях силно усъмнен в истинността на казаното от него. А истинската история видях в "24 часа". Такова нещо не може да се скалъпи. Извинявам се много.

- Явор Доков и до днес (вчера - бел. ред.) твърди, че вие сте го бил, а не някой друг. Любомир Бакърджиев действително прилича на вас физически, но е с 10-ина години по-млад.

- Било е тъмно. Валеше дъжд. И някакъв едър субект изскача и ти нанася удари в главата. Това момче е видяло грамаден силует и една голяма ръка го е праснала, от което му е светнало пред очите. Не е видял добре.

Няколко часа по-късно на Явор му е представен един ред снимки, сред които и моя. А на Любо - най-вероятно не. Просто му е подадена моя снимка. Това не е пиронът на обвинението срещу мен.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 1 час

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 1 час

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 3 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 3 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 3 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 4 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 4 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 4 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 4 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 4 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 4 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 5 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове