0

Г лавният прокурор е звезда по първите страници на два от вестниците днес. Искам в затвора корумпиран политик и видна мутра, отбелязва "24 часа" в заглавие, цитирайки Борис Велчев.

В огромно интервю за изданието главният прокурор се заканва, че незаконните строители ще бъдат проверявани. Той е готов дори да взривява хотели, за да ги респектира.

Изданието подхвърля, че Велчев е човекът с най-голямата реална власт в държавата, а той посочва като основна своя грешка и слабост недостатъчната ефективност срещу "онези представители на организираната престъпност, които наричаме простичко "мутри".

Интервю с главния прокурор публикува и "Монитор", където заглавието е: "Аз премиер?! Шокиран съм!". Велчев е категоричен, че няма намерение да се занимава с политика нито сега, нито след края на мандата си.

За сметка на това той си поставя като цел след шест години, когато ще затвори вратата на кабинета си, да остави такава система за контрол, че укриването и бавенето на дела да е невъзможно.

След една година на поста главният прокурор на републиката отчита като загубена засега битката с организираната престъпност. По съвпадение в центъра на столицата бе извършен поредното показно убийство, този път срещу бивш висаджия.

Темата е водеща за "Стандарт". Според вестника сред основните версии за атентата е борба за надмощие на хазартния пазар.

В интервютата си за пресата главният прокурор Борис Велчев говори и за аферата "Топлофикация", като обещава, че ще бъдат разпитани доста политици, които са имали отношение към дружеството през годините.

Междувременно се появи идеята да се върнат на абонатите на столичната "Топлофикация" милионите, намерени в сейфовете на бившия изпълнителен директор Валентин Димитров. Новият Робин Худ, направил предложението, е депутат от ДПС.

Лозунги и празни надежди, коментира "Дневник", според който подобни изказвания са източник на социално напрежение. Освен това вестникът обяснява, че генерално са объркани две неща в думите на народния представител Ахмед Юсеин.

Първо, мудното правосъдие още не е доказало произхода на милионите. И второ, няма формула, по която абонатите на ?Топлофикация? да бъдат овъзмездени.

Чудо, ако върнат парите на Топлото, приглася в свой коментар и "24 часа". Изданието припомня, че всъщност идеята не е нова, а на самите абонати на "Топлофикация".

Популизъм на квадрат е озаглавен коментарът на "Труд". Вестникът предполага, че може би ДПС си търси избиратели в София.

Изданието има блестяща идея подобни пари и имоти с недоказан произход да се национализират. А с тях да се направи фонд, от който на всяко новородено държавата да открива влог с минимум 5000 евро, който да не се пипа до 18-ата година.

Според вестника ще бъдат налети и свежи пари в банките. Изданието изчислява, че милионите на Топлото ще стигнат за 3000 българчета, което прави 4,3% от децата, родени за година.

За останалите да поработят МВР, комисията "Петканов", прокуратурата и съдът, настоява "Труд".

Като продължение на горното идва статия в "Сега", озаглавена "Фондът за лечение на деца - скритият благодетел". Оказва се, че държавната структура досега е помогнала на 60 малки пациенти, но почти никой не знае за това.

Фондът е създаден преди две години. Но за него напоследък се чува рядко, което може да е фатално, тъй като организацията набира пари от дарения. "Сега" се впуска и в анализ за отличителните черти на благотворителността у нас, една от които е показност.

В "24 часа" четем почти невероятно съобщение за строеж на нови детски градини у нас. А "Дума" се позовава на европейския социален модел, който залага приоритетно на децата.

Детето - планове и реалност, това е заглавието на материал в Дневник, който очертава несъответствията между добри намерения и действителност.

Вестникът цитира целта на Националния интегриран план за прилагане на Конвенцията на ООН за правата на детето, но и тъжната статистика на НЦИОМ, засягаща децата. Цитирани са и споделени мнения във форума на изданието.

Здравето на българина - в електронна карта, съобщава още "Труд". 1000 жители на гр. Сливница от вчера са с електронни здравни карти.

Личните им лекари за секунди ще получават информация дали пациентите им са осигурени, какво е здравословното им състояние или кръвната група. След осем месеца ще се усети ефектът от картите, които ще бъдат внедрени в цялата страна, обеща здравният министър проф. Радослав Гайдарски.

"Тройната коалиция - не дали, а как" е озаглавен коментарът в "Сега". Посочва се, че основният проблем е не дали ще я има коалицията, а как ще изглежда и как ще управлява оттук нататък.

Моделът не е утвърден напълно нито като институция, нито като отношения, нито като култура. Парламентарната демокрация, установена у нас, не може да бъде успешна, ако не покаже, че функционира добре и в условията на коалиционност.

Евентуалният провал на опитите за реална коалиционност ще умножи аргументите на привържениците за силната ръка на дирижираната демокрация. Правителственото мнозинство ще прескочи камъка, наречен "гласове от Турция".

Но дали ще успее да намери политически механизми, за да възстанови доверието между себе си и в себе си", пита авторът.

"Николай Василев алармира: Няма пари за изборите" отбелязва по друга тема "Труд". Докато тройната коалиция се тресе от скандали около изборите за евродепутати и за кметове, вчера министърът на държавната администрация обяви, че в бюджета не са предвидени достатъчно пари за два вота.

Според финансовия министър Пламен Орешарски за избор на евродепутати в бюджета са предвидени 8 млн. лв. и за местния вот са гласувани 13 млн. лв.

Експерти от финансовото министерство са на мнение, че ако ведомството на държавната администрация има нужда от повече пари, въпросът може да бъде обсъден. Те обаче бяха категорични, че няма да провалят бъдещите избори.

Опозицията внася днес вота на недоверие, обявява още "Труд". Вотът на недоверие към правителството ще е за "разпада на държавната политика в здравеопазването".

Инициативата за вота е на групата на Иван Костов. До вчера следобед подписката беше подкрепена от 55 избраници от ДСБ, ОДС, БНС, "Атака" и повечето независими.

По закон вотът на недоверие трябва да влезе за дебати в пленарната зала до две седмици след внасянето му.

Жълтите ще пилят нервите на Станишев, прогнозира "Труд". Коментира се, че в централата на НДСВ бил създаден мозъчен тръст, който обмисля поредица от законодателни удари като този за евровота.

Целта е ясна. Само като играят на тънката струна на обществените нагласи, царистите имат шанс да се задържат на политическата сцена.

Междувременно вътрешните крамоли в НДСВ се проектират върху стабилността на управлението. И не е ясно докога Станишев ще търпи кабинетът да е заложник на партия с 2% обществено влияние, пише вестникът.

Свалиха прокурор, за да не плаши свидетели, информира "Труд". С огромно мнозинство от 20 гласа Висшият съдебен съвет (ВСС) отстрани вчера от длъжност зам.-районния прокурор на Оряхово Димитър Викентиев.

Това стана ден след като столичният апелативен съд го пусна от ареста срещу 5000 лв. гаранция. Ако сега Викентиев се върне и на работа, той може да укрие документи, а свидетелите срещу него да замълчат, пледира главният прокурор Борис Велчев пред ВСС.

Пред журналисти отстраненият прокурор обяви: "Искам да разбера кой ме избра за жертва".

Изчерпал съм се като лидер на СДС, признава пред "Труд" депутатът от ОДС Филип Димитров. Той е категоричен, че няма да оглави парламентарната група на СДС.

"Ръководството на парламентарната група е дейност, която е много силно партийно ангажирана, а пък аз вече съм дал да се разбере много пъти, че в рамките на партията съм изчерпал своите функции като лидер.

Аз съм бил председател на СДС, отказал съм се от тази позиция, защото дългът и честта според мен са повелявали това и няма абсолютно никаква логика, по силата на която аз да се връщам към нещо, което съм отклонил", казва той.

Време е за пълководци, не за дезертьори, коментира "Сега" поведението на лидера на СДС Петър Стоянов. Преди дни той се записа първи в листата на лидерите кандидат-евродепутати.

"Според сегашните обяснения на Стоянов по-трудно хората щели да го разберат, ако не се кандидатира за Европейския парламент, отколкото ако го направи. Не, пак няма да го разберат, защото няма никаква логика в поведението му.

Просто защото издава слабост. Единият път отстъпва, защото Костов му остави ултиматум на президентския вот, сега - защото структурите го натискат.

Хвърля се да иска вот на недоверие, после се колебае по кои теми, накрая признава, че няма да има никаква полза от цялото мероприятие." Въпросът е - това поведение на победител ли е?

Не трябва да има бонуси за последните бойци, е позицията на ген. Златан Стойков, шеф на Генщаба на Българската армия, изразена на страниците на "Труд".

"Трябва да кажа, че ме учудват коментари как не било целесъобразно армията да се професионализира. И че трябва да се запази наборната казарма. От професионална гледна точка твърдя, че кадровата армия е  по-боеспособна.

Наборната войска беше необходима, но при други геостратегически обстоятелства, а те останаха в историята", заявява генералът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

България Преди 51 минути

Изтеглените от продажба козунаци са насочени за унищожаване

Родилка и бебе починаха в Самоков

Родилка и бебе починаха в Самоков

България Преди 1 час

Разпоредена е проверка

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 4 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 4 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 5 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 5 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 6 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 6 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 7 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 7 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 8 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 8 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 9 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 9 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит

<p>&bdquo;Претърпях две тежки катастрофи в живота си. Едната, в която ме блъсна автобус... Другата е Диего&ldquo;</p>

Емблематични жени: Фрида Кало

Любопитно Преди 9 часа

Какво не знаем за енигматичната мексиканска художничка

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Свят Преди 10 часа

Вижте какво посочват конгресмените в писмо до президента Джо Байдън