0
Виж и: 11.09.2001г. - хронологията на деня
12.09.2001 г.: "Поне 25 хиляди убити, след като терористи камикадзе нападнаха Америка" - "24 часа". "Обявиха война на Съединените щати" - "Новинар". "Америка под атака" - "Монитор". "Нападнаха Америка" - "Труд". "Взривяват Америка" - "Стандарт"...
Два самолета взривиха небостъргачите на Световния търговски център в Ню Йорк, рухна Пентагонът, бомба пред Конгреса, ракети удрят Кабул, прави кратка хроника на зловещите събития "24 часа". Хиляди бяха погребани под развалините на най-кървавата експлозия след атомните бомби, хвърлени в Хирошима и Нагазаки. Американската армия е вдигната под тревога в цял свят. Спецслужбите търсят мозъка на атентатите.
Светът е в паника, допълва "Труд"... В глобален аспект обаче, започва ли Апокалипсисът, пита се "Труд". Нострадамус вещае ислямски джихад, припомня вестникът и цитира част от предсказанията му: "Арабската нощ ще завладее Европа. Ще запали пожари и ще убива". И Библията, и Нострадамус пророкуват, че краят на света ще дойде с появата на Антихриста, който ще се яви в образа на звяр. За свое оръжие той щял да избере източноазиатските народи и мюсюлмански фанатици. А трагедията, разиграла се в Ню Йорк напомня много описанието на сриването на Вавилон в Откровението на Свети Йоан, допълва вестникът. ( Прегледът на българския печат от RFI)

Прегледът на френския печат от RFI: Кой? Как? Защо? Това са въпросите, които както всички по света си задават и френските ежедневни издания... "Фигаро" заявява категорично, че "новата война" удря "в самото сърце на империята"... "Тотална, организирана и планирана война"... пише още "Фигаро"... или както "Франс Соар" се изказва - "Пърл Харбър на тероризма"...

13.09.2001 г.: Нормалната си работа възстановяват банките и компаниите, освен тези, които не са загубили сътрудници при атентатите. Училищата също възобновяват ежедневните си занимания. Отворени са част от магистралите и тунелите в Ню Йорк. Със закъснение бе открита и 56-ата сесия на Генералната асамблея на ООН.
Удари срещу Афганистан = нови атентати, предупредиха талибаните. Всякакви американски удари срещу Афганистан в реакция на атентатите в Ню Йорк и Вашингтон, ще посеят ненавист в региона, съобщи управляващото движение на талибаните в страната. Официалният представител на талибаните Абдул Хаи Мутмаен предупреди още, че американска атака може да предизвика повторна вълна атентати на територията на САЩ.

16.09.2001 г.: Моби: ФБР и ЦРУ са виновни за терористичните атаки. "Съжалявам, че звуча толкова крайно, но съм адски вбесен. Небрежните мерки за сигурност причиниха смъртта на хиляди хора. Критикувайте ме, ако желаете, за това, че не съм на себе си от ярост, но току-що видях как умират 40 000 души. Хилядите хора, които ще си легнат сами, защото любимите им бяха убити от международни терористи, бяха доведени до това положение от институциите, на които плащат данъци, за да ги защитават от подобни неописуеми зверства", смята Моби.

17.09.2001 г.: Русия се готви за удар срещу Афганистан?.Възможно е руско военно участие в операция на САЩ при евентуален удар срещу Афганистан. Това заяви руски депутат, цитиран от Франс прес. Русия може да предложи "силите си и военните си средства", каза пред радио "Ехото на Москва" заместник-председателят на комисията по отбрана в Държавната дума Алексей Арбатов.

19.09.2001 г.: Мадона призова президента Буш за сдържаност при взимане на решения за ответни действия във връзка с атентатите във Вашингтон и Ню Йорк. Моби се извини на служителите на ФБР и ЦРУ, чиито институции обвини за пряко отговорни за вълната от терор, окъпала американското източно крайбрежие. В ново съобщение на сайта си музикантът поясни, че бил "объркан", а поради това "припрян и остър", докато писал въпросния обвинителен постинг, тъй като бил притеснен за живота и състоянието на приятелите си.
Излезе списък със 150 песни нежелани в радиоефира след атентатите. Вътре са класики на Ленън и Армстронг, както и всичко на "Рейдж ъгейнст дъ машийн".

20.09.2001 г.: Ню Йорк е изправен пред нова трагедия - наводнение. Инженери предупреждават, че има опасност от срутване на огромната бетонна "кутия" с дълбочина 20 метра, която служи като основа на Световния търговски център. Това ще позволи на водите на река Хъдсън да нахлуят и да залеят цялата система на метрото на Ню Йорк.
Русия: Афганистан не е Виетнам. Изгубихме 15 000 души за 10 години, припомня бившият командващ ограничения съветски контингент ген. Громов.

"Последни данни" към 21.09.2001 г.: 6333 погребани под руините в Ню Йорк. САЩ планират ново правителство в Афганистан?.
23.09.2001 г.: Операцията в Афганистан - а ла Ирак'91?. САЩ продължават да съсредоточават военни сили в района около Афганистан, като според американски представители ще бъдат изпратени още самолети към бази или самолетоносачи, разположени в близост до страната. Те ще се присъединят към близо 350 бомбардировача и изтребителя, които вече са в региона. Не са известни подробности кои са възможните цели, но сред тях можело да бъдат афганистански военни бази, летища, комуникационни центрове и тренировъчни партизански лагери.

24.09.2001 г.: С религиозна служба на бейзболен стадион завърши траурът в САЩ. За молитвена, а не траурна бе обявена религиозната неделна служба "Молитва за Америка" на нюйоркското бейзболно игрище "Янки стейдиъм", макар вече почти да няма надежда под руините на Световния търговски център да бъдат открити оцелели. С нея завърши официалният период на траур в САЩ в памет на жертвите от атентатите.
35 млн. долара се очаква да е равносметката от шоуто America: A Tribute to Heroes, излъчено в 156 държави. Наред с концертната част основната му цел бе да събере дарения по телефоните, на които отговаряха лично десетки холивудски звезди.
Джордж Буш е президентът с най-висок рейтинг в историята на САЩ. Това сочи изследване на Gallup, проведено в сътрудничество със CNN и USA Today. 90% от американците поддържат държавния си глава. По този начин Буш мина своя баща - Джордж Буш-старши, който по време на Войната в Залива получи 89% от подкрепата на народа си.

25.09.2001 г.: Отзвукът в Близкия изток - Саудитска Арабия, родината на Бин Ладен, обяви, че ще сътрудничи изцяло със Съединените щати в разследването на атаките и ги заклейми, но допусна, че донякъде са и резултат от американската външна политика, по-специално в Близкия изток. САЩ да не атакува Афганистан, предупреди "Ал Кайда". Американците и евреите по целия свят ще бъдат наша мишена се казва в декларация, пратена до медии в Исламабад.

01.10.2001 г.: Афганистан чака атаката до дни. Избрани цитати: "Осъзнава ли всъщност страната ми, че това е Третата световна война? И ако това нападение е Пърл Харбър на Третата световна война, значи предстои дълга, дълга война." (Томас Фридман, в. "Ню Йорк таймс", 13 септември, 2001 г.)

02.10.2001 г.: Бин Ладен: Мамо, чакай големи новини на 11-и! На 9 септември Бин Ладен телефонирал на майка си, че след два дни се чакат "големи новини", разкри "Ен Би Си нюз". На г-жа Ал Калифа бин Ладен било казано: "След два дни ще чуеш големи новини и известно време след това няма да ти се обаждам."

03.10.2001 г.: Пентагона оповести първите данни за войските край Афганистан. 30 хил. американски войници, два самолетоносача и около 350 самолета са изпратени в региона на Югозападна Азия в рамките на операцията "Трайна свобода".

05.10.2001 г.: 78 държави са дали жертви при терористичните нападения над Ню Йорк и Вашингтон на 11 септември, заяви американският министър на правосъдието Джон Ашкрофт. Той допълни, че точната цифра все още не е сигурна. Според федералните власти при атентатите са загинали около 5500 души. Прогноза: Ню Йорк губи 150 млрд. долара през следващите две години.

07.10.2001 г.: Да съдим Бин Ладен в Афганистан, предлагат талибаните. Нароченият за терорист №1 може да бъде лесно задържан и изправен пред съда, но за целта САЩ трябвало да изпратят съответните улики.

08.10.2001 г.: Новата война започна!. В 9 ч. местно време силите на САЩ и Великобритания удариха 7 цели в Афганистан, съобщи CNN. Това включва столицата Кабул, духовният център Кандахар и Джалалабад. Бомбардирани са обекти на талибанската противовъздушна отбрана, както и летището в столицата на Афганистан. Буш: Това е само нов фронт на борбата срещу тероризма. По моя заповед, военни части на САЩ започнаха удари срещу тренировъчни лагери на "Ал Кайда" и военни бази на талибаните. Това заяви американският президент Джордж Буш в изявление за нацията по повод започналите удари срещу Афганистан. Ръмсфелд: Операцията ще продължи още 5 часа. Използваме всички конвенционални оръжия, с които разполагаме, но голяма част от тях са "умни" бомби, обясни още министърът на отбраната.Веднага след ударите тази нощ, товарни самолети ще започнат да пускат и хуманитарна помощ за народа на Афганистан.
Афганистан е жертва на американската арогантност и еспанзионзъм, който цели да унищожи сегашната ислямска система, заяви междувременно талибанският посланик в Пакистан. В Кабул жертвите от бомбардировките са поне 20 души, предаде местната информационна агенция "Афган исламик прес". 10 от тях загинали при експлозия край летището, а останалите - при попадение на ракета в сграда недалеч от централния офис на радиото "Гласът на шариата".
Бомбардировките са само прелюдия към десант, пише "Сънди таймс" под заглавие "Америка търси перфектното оръжие". Според писателя Ричард Марчинко, автор на трилъри и бивш "тюлен", е възможно да е планирана и по-груба атака върху самочувствието на екстремистите, например екзекуции, разнасяне на глави върху пръти и потапяне на телата на терористите от "Ал Кайда" в свинска кръв (анатема за мюсюлманите).

09.10.2001 г.: Втора нощ бомби падат в Кабул, токът спира. Боевете между управляващите в Афганистан талибани и опозиционния Северен съюз вече се водят само на 10 км от границата на страната с Таджикистан, съобщи руската агенция ИТАР-ТАСС. През изтеклата нощ двете страни са си разменяли ракетен огън. Първата атака струвала $150 млн. на САЩ, изчисли руски вестник. Засега удрят само по Афганистан - Великобритания опровергава намеренията на САЩ да атакуват и други държави.

10.10.2001 г.: US авиолиниите още по-строги: Никакви пили за нокти на борда.

11.10.2001 г.: Властите в САЩ публикуваха дневника на терориста-камикадзе Мохамед Ата. Взривявайки Америка, ще живеете и след смъртта, пишело там.

12-18.10.2001 г., в. "Ню Йорк таймс": Бин Ладен правел пари и от пчелен мед, криели оръжия и дрога в товарите с лепкавата стока.
ЦРУ проспали заплаха за втора Хирошима; египетски доктор втвърдил линията на терористите. Последните данни на разследването сочели, че "вятърът на промяната" в ориентацията на "Ал Кайда" задухал, когато групата се сляла с други ислямски радикални организации, сред които египетската "Armed Vanguards of Conquest" (букв. - Въоръжен авангард на завоеванията), недотам познато ядро египетски екстремисти, чийто лидер д-р Айман ал-Зауахири е бил замесен в убийството на президента на Египет Ануар Садат през 1981 г. и поддържал отдавнашни връзки с Бин Ладен. Зауахири, известен и с прозвището "Доктора", е и в новия списък на ФБР с 22-ма издирвани топтерористи.
Само 14 самолета пазели небето на САЩ на 11 септември. Според изданието години наред заплахата за въздушна атака над континенталната част на Съединените щати е била смятана за толкова нищожна, че в утрото на 11 септември цялата държава е била охранявана само от 14 самолета на Националната гвардия, разпръснати в седем бази.

16.10.2001 г.: Рок групата Антракс обмисля да си смени името . "Преди трагедията на 11 септември повечето хора асоциираха името "Антракс" с групата, а не с бацила. Сега, след събитията името ни се асоциира със страх, параноя и смърт, което е стресиращо", обобщават американските групари.
19.10.2001 г.: Онлайн-хранилища пазят е-реликвите от 11 септември. Снимки, гласови съобщения, имейли и спомени на роднини и приятели пълнят Мрежата в купища сайтове, посветени на жертвите от 11 септември. Особено ценни за близките на загиналите са последните разменени електронни писма - "е-реликви, които са запечатали момент във времето, едновременно красив и смразяващ", пише "Уошингтън поуст".

20.10.2001 г.: Заразена с антракс журналистка от Ню Йорк показа среден пръст на тероризма; Пол Маккартни и звезди на "Концерт за Ню Йорк". Бившият "бийтъл" Пол Маккартни, чийто баща е бил пожарникар, е сред основните фигури зад концерта за Ню Йорк в "Медисън скуеър гардън".

30.10.2001 г.: Петте думи, които никой не използваше преди 11 септември: антракс, Cipro, талибан, "Ал Кайда", фетва.

07.11.2001 г.: На 11 септември се почувствах виновен, казва руският президент Путин пред Ей Би Си. Той признава, че когато наблюдавал трагедията на 11 септември по телевизията, изпитал "колкото и странно да звучи, чувство за вина", което дошло от съжалението, че до този момент тайните служби на Русия и САЩ не са си сътрудничили в борбата с тероризма.

14.11.2001 г.: Катастрофата на 12 ноември на "Еърбъс А-300" в Ню Йорк е предизвикана от взаимодействието с джъмбо-джет на японските авиолии, излетял миг преди това, стана известно два дни, след като самолет с 255 души на борда се разби в оживен квартал в Ню Йорк. Сред жертвите се оказа и оцеляла от трагедията в Световния търговски център на 11 септември млада жена, която отивала да види близките си в Доминиканската република.

16.11.2001 г.: Бин Ладен разработвал отровата от българския чадър. Нов ужас изникна изпод руините на освободения от талибаните Кабул вчера, когато бяха открити плановете на "Ал Кайда" за разработване на отровата рицин като биологично оръжие, пише британският вестник "Таймс" под заглавие "Наръчник на отровителя от Бин Ладен".

13.12.2001 г.: Втори Виетнам - САЩ обстрелват пещерния комплекс Тора-Бора с напалм.

23.12.2001 г.: Кметът на Ню Йорк - личност на годината според сп. "Тайм". В деня на атентатите от 11 септември Джулиани на практика заместваше в публичните изяви президента Буш, който поради съображения за националната сигурност избягваше да се появява в първите часове на трагедията. Той координираше и действията при "Кота нула" (Ground Zero) - руините на Световния търговски център в Ню Йорк. Заради изявите му тогава карикатуристите го рисуваха в костюма на Батман.

Виж втората част - събитията от 2002 г.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между приятелки: - Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Земетресение от 4,7 по Рихтер стресна жителите на турския град Токат

Земетресение от 4,7 по Рихтер стресна жителите на турския град Токат

Свят Преди 24 минути

Епицентърът му е бил в град Сулусарай на дълбочина 10 км

Бъдещето на ЕС: Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната

Бъдещето на ЕС: Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната

Технологии Преди 40 минути

Какво сочи доклад, поръчан от EС за конкурентоспособността

10 съвета как да намалим разхода на гориво

10 съвета как да намалим разхода на гориво

Технологии Преди 1 час

Ето няколко полезни експертни съвета, за да намалите болката при посещение на бензиностанцията

От ПП-ДБ настояват за извънредно заседание на НС

От ПП-ДБ настояват за извънредно заседание на НС

България Преди 1 час

На него партията призовава да бъде разгледан докладът на временната комисия за договора между „Булгаргаз“ и „Боташ“

Свободата да избираш кога и какво да гледаш

Свободата да избираш кога и какво да гледаш

Технологии Преди 1 час

А1 предлага иновативни фиксирани ТВ планове

Как да ползваме Android Auto в автомобила

Как да ползваме Android Auto в автомобила

Технологии Преди 1 час

Макар приложението да е супер популярно, все още има хора, които не знаят как да извлекат пълния му капацитет

<p>Топ 10 свирепи серийни убийци в българската история</p>

Топ 10 най-брутални серийни убийци в българската история

България Преди 1 час

Или просто тези имена, за които е по-добре да се прекръстим, че никога не сме ги срещали

<p>Главчев: Радев ще понесе отговорност, ако не се съобрази с предложените от мен промени</p>

Главчев: Президентът Радев ще понесе отговорност, ако не се съобрази с предложените от мен промени

България Преди 1 час

Той трябва да издаде указ за смяна на предложените от мен министри, но съм готов на диалог, заяви служебният премиер

НС реши: Без заседания на парламента и на комисиите по време на предизборна кампания

НС реши: Без заседания на парламента и на комисиите по време на предизборна кампания

България Преди 1 час

Това гласуваха депутатите с приетите на второ четене промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание

Цените на имотите у нас: Има ли балон и ще продължи ли поскъпването

Цените на имотите у нас: Има ли балон и ще продължи ли поскъпването

България Преди 1 час

България е на второ място в Европа по ръст на цените

Юлия Навална, вдовицата на руския опозиционер Алексей Навални

Юлия Навалная сред най-влиятелните личности на списание „Тайм“ за 2024 година

Свят Преди 2 часа

Признанието идва след трагичната смърт на съпруга ѝ

Проливен дъжд се изля над Варна, наводнени са пътища, има пропаднали коли

Проливен дъжд се изля над Варна, наводнени са пътища, има пропаднали коли

България Преди 2 часа

Сериозен трафик и тапи от коли заради пороя има по бул. "Владислав Варненчик", в посока към летището

Експеримент: Трудно ли е да се създаде дийпфейк

Експеримент: Трудно ли е да се създаде дийпфейк

България Преди 2 часа

Все още няма регулации, които да ги забраняват, но Европейският съюз работи над това, обясни експерт

САЩ връщат петролните ограничения за Венецуела

САЩ връщат петролните ограничения за Венецуела

Свят Преди 2 часа

Разрешението до голяма степен облекчаваше петролния пазар на южноамериканската страна

<p>Ето къде плащат 18 хил. евро, за да спиш и лежиш</p>

Ето къде плащат 18 хил. евро за два месеца спане и лежане

Свят Преди 2 часа

Как е възможно да ни платят 18 хил. евро за два месеца спане четете в следващите редове