0

Диляна Грозданова: След броени дни Николай Колев-Босия ще свидетелства пред съда по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Какво ще кажете пред съда, г-н Колев? Под клетва ли ще е?

Николай Колев-Босия: Да, разбира се. Ще отговарям според въпросите, които ми задават. Ще се постарая да съм точен в отговорите. Аз лично нямам доказателства, че Никола Филчев е убил Надежда Георгиева, но все пак аз съм човекът, който ги запозна. Това стана в ресторанта "Синият лъв", на една от масите, която наричах "офиса", защото там си правех срещите с мои клиенти.

Познавах се с нея, защото тя беше адвокат на "Старата изба", една ямболска винарна на Орлин Аврамов, за когото мислеха, че той е убиецът и го разследваха.

Запознах ги. Те ми пращаха винаги ракия в ресторанта. Седяхме на една маса, Надето обичаше да сръбва и даже понякога прекаляваше с алкохола. Тя каза на Филчев, че го помни още от университета, но той не я помни. Той беше с жена си Златка и съвсем случайно на масата дойде и още един мой приятел - Наум Шопов. Направихме голяма софра.

След това, тя (б. р. Надежда) много бързо влезе в крачка с него и започнаха да работят заедно. Направиха някакъв собствен бизнес. Както по-късно се оказа, тя е разнасяла парички.

Грозданова: Оказа се, че Надежда Георгиева е носила пари на Никола Филчев?

Колев: Точно така, тя беше най-важният носач на рушветите, които Филчев събираше. Казвам го това със сигурност, понеже тя много пъти ми е споделяла, виждали сме се, включително и на 4-я етаж в Главна прокуратура, за да си говорим. Веднъж тя беше доста пийнала и ми каза: "Той не ме приема, обаче аз имам едни касети, на които съм заснела даването на парите и ще ми станат само на главни прокурори".

Грозданова: А някой намери ли ги тези касети, търси ли ги?

Колев: Изглежда са търсени, защото при обиска в дома на Николай Колев бяха иззети негови собствени касети и са били проверявани една по една дали нещо е изтрито и отгоре има нов запис. Опитаха да се доберат до тези касети, но не можаха да ги намерят.

Грозданова: Каква е връзката между убийството на прокурор Николай Колев и убийството, по което ти ще свидетелстваш?

Колев: Връзката е, че всичко това става със знанието и в обкръжението на Никола Филчев. Те бяха много близки с Алексей Петров и Филко Славов, който е бандит. Той беше шеф на баретите, махнаха го от там и Филчев веднага го назначи като шеф на сигурността във Върховна касационна прокуратура.

Четвъртият човек, който го бяха набутали там, е Йордан Владимиров Накев. Той е собственик на "Елпром-Тетевен". "Елпром-Тетевен" има една почивна станция в местност над града, казва се Дивчовото. Там си правеха срещите, включително и с Петканов и Герджиков, тъй като тази тройка се познава доста отдавна и това са тримата основни агенти, които вкараха доц. Ленко Янков в затвора.

Грозданова: Смяташ ли, че Николай Колев е бил убит по-късно по поръчка на Филчев?

Колев: Разбира се, това не подлежи на съмнение. Начинът, по който е убит тичайки, го показва. Само едно поделение в България учи стрелба по време на движение.

Грозданова: Кое е това поделение?

Колев: Баретите.

Грозданова: Ти казваш, че баретите са убили Николай Колев по поръчка на Филчев?

Колев: Естествено.

Грозданова: Имаш ли доказателства за това?

Колев: Какво значи дали имам доказателства?! Не е моя работа да събирам доказателства - има си следствие и прокуратура. Аз казвам от разговорите ми с Колев, с когото бяхме много близки...

Грозданова: Той разказвал ли ти е за взаимоотношенията си с Филчев, за това какви поръчки е получавал от него?

Колев: Разбира се. Той ми е разказвал, че е получил поръчка да убие Васил Миков. Тогава Васил Миков бе претендент за поста главен прокурор и бе шеф на Апелативна прокуратура във Варна. Даже той ми каза и двамата бивши военни, които в кантората на жената на Миков са сложили бомбата и са я запалили. Така че, нещата се знаят.

Грозданова: Вярваш ли в твърденията на вдовицата на прокурор Колев - Нанка Колева, че Филчев е физическият убиец на Надежда Георгиева?

Колев: Напълно е възможно. Убийството е било много зверско. Над 20 удара със сатър. Това психически нормален човек не може да го извърши. За Филчев е доказано, че е шизофреник.

Грозданова: Да, но Филчев по това време е летял с чартърен полет?

Колев: Хора са го виждали същия ден в София, така че, явно това с полета е натаманено по-късно. Има свидетели.

Грозданова: А могат ли да бъдат открити от компетентните органи?

Колев: Могат да бъдат открити, разбира се.

Грозданова: И ще се явят да свидетелстват?

Колев: Ако бъдат призовани и искат да свидетелстват, не представлява трудност.

Грозданова: А къде са материалите, събирани от Николай Колев за Никола Филчев?

Колев: За съжаление, никой не знае. Както Кольо ми е разказвал за Хасково. Васил Миков го е коментирал и му е казал да не отива там. През 1995 г. или 1996 г. един от охранителите на Ерджан Рашид-Роко, Дамян се казва, е пребил момче с бухалка. Убил го е. Делото се гледа от Филчев на трета инстанция и получава три години условно. Така че, Роко е длъжник на Филчев. Хората на Роко трябваше да убият Миков.

Грозданова: Ти смяташ ли се за надежден свидетел?

Колев: Защо аз трябва да го смятам?! Съдът преценява, не аз.

Грозданова: Нанка Колева надежден свидетел ли е?

Колев: Не мога да кажа.

Грозданова: А Едвин Сугарев?

Колев: Сугарев по-късно се запозна с нещата.

Грозданова: Защо задавам този въпрос - защото не се разследва тази версия. Защо след като има свидетели, които казват, че това е така?

Колев: Докато Филчев беше главен прокурор, делото нямаше никакво движение в тази област - за поръчителство или собственоръчно извършване на убийството от Никола Филчев. В момента, в който следователят Илия Илиев тръгна в тази посока, беше незабавно изхвърлен от следствието, остана без работа, и накрая почина при сегашния главен прокурор, без да успее да говори с него.

Аз също съм се срещал с Илиев. И той ми каза, че имат свидетели, че джипът на Филчев е бил същия ден пред дома на Надя. Илия Илиев ми го каза това нещо.

Грозданова: Търсени ли са тези свидетели?

Колев: Не знам. С Илия не сме разговаряли за това. Но той беше човекът, който обърна следствието в тази посока.

Грозданова: Софийската прокуратура заяви, че Филчев не е убиец. Версията била разследвана, но отхвърлена. Това чул ли си го?

Колев: Кога е било това разследване? Не съм чул. Ако той е бил още главен прокурор, естествено, че те няма да кажат, че Филчев е убиец.

Грозданова: Тяхното съобщение продължава, че само Върховната касационна прокуратура може да реши да проверява твърденията на Нанка Колева, че Филчев е поръчвал убийства. Смяташ ли, че това ще стане?

Колев: Арестуването на Колев, което беше противозаконно, с баретите, беше поръчано от Филчев. Това не подлежи на съмнение?

Грозданова: Сегашната Върховна касационна прокуратура какво отношение ще има към това?

Колев: Не знам позицията на Борис Велчев каква е, но вътре има хора, които бяха от обкръжението на Филчев, които ще направят всичко възможно това нещо да не стане.

Грозданова: Кои са тези хора?

Колев: Христо Манчев е един от тях. Петьо Петков и Цеко Йорданов. Човекът е пълен невежа по отношение на прокуратурата, но Филчев го извика и без един ден стаж, го направи първи заместник главен прокурор. Петьо Петков и Цеко Йорданов, които изпълняваха поръчката на Филчев да тормозят Николай Колев и семейството му и да го арестуват, същите тези хора са на работа.

Грозданова: Те си имат мандат.

Колев: Въпросът не е до мандат. Висшият съдебен съвет (ВСС) може да ги изхвърли, но ВСС в тоя вид е неработещ.

Грозданова: Ти следиш ли сега съдбата на Никола Филчев?

Колев: Обадиха ми се от Министерство на външните работи моите агенти и ми казаха, че в момента Филчев явно не е в Казахстан.

Грозданова: А къде е?

Колев: Никой не знае. Бумагите ги подписва секретарката му.

Грозданова: Да не е тук някъде?

Колев: Знам ли го къде се е заврял. Те го закараха там, за да могат да го очистят. То е пределно ясно, че там ще му се случи случка и той го знае много добре. И затова се крие.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Борисов:&nbsp;Главчев и Радев носят цялата&nbsp;отговорност</p>

Борисов: Главчев и Радев носят отговорност, ако изберат друг за външен министър

България Преди 6 минути

Това заяви лидерът на ГЕРБ в кулоарите на парламента

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 13 минути

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 48 минути

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 1 час

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 1 час

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 1 час

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 1 час

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 2 часа

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Свят Преди 2 часа

Никое иранско официално лице все още не е признало пряко възможното нападение

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 2 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 2 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%