0

Е дно от най-големите предизвикателства за Linux e начинът, по който системата ще еволюира, за да посрещне нарастващия пазар на потребители, които сами по себе си не са почитатели на тази операционна система, но в същото време търсят евтина алтернатива на Windows и дори на епълската Mac.

През последните четири години Linux бе подложена на задълбочени проучвания за нейната използваемост и обхватя й на възприемане. Предположение на informationweek.com за това как би изглеждала Linux след няколко години се свежда до трипосочно разделение между различните версии на системата. Тук не става дума за различни дистрибуции, а за три различни базови модела на употреба.

1. Заплащане за използване: 20 долара за Ubuntu е добър пример за подобен модел. За тази незначителна сума получавате професионална поддръжка за Linux, както и лицензи за използване на патентовани технологии, като кодеци за легални дивидита.

Очаквайте тази тенденция да набере сила, защото цената е символична, а хората разбират и, че Ubuntu може да споделя машина с Windows, без това да създава проблеми на системата. Освен това, очаквайте и поне още една Linux компания да избере този модел на поведение.

2. Безплатно използване: това е най-често срещания модел засега - безплатно разпространение с опционна поддръжка и допълнителна поддръжка с опции за компоненти със затворен код.

3. Безплатно/свободно: тези дистрибуции не съдържат никакви компоненти, които да са обвързани с патенти. Подобни дистрибуции са gNewSense или Blag Linux.

Много важно е да се отбележи, че през следващите няколко години разликите между тези три базови лицензионни модела ще бъдат един от основните акценти на внимание в Linux общността и сред самите създатели на тези дистрибуции.

Десктоп

През тази година бяха показани няколко възможности как ще изглеждат Linux десктопи след 4 години. Една от тях е KDE 4, която въпреки първоначално трудното пускане, бързо привлече внимание заради своя напредничав подход в управлението на десктопа.

Макар и засега тя да представлява визуална любопитност, след 4 години и с малко повече разработване от трети страни тази система изглежда с много обещаващо бъдеще.

Друга система е gOS. Нейният интерфейс служи като "front-end" за много често срещани уеб приложения, което ще бъде един от най-разпространените начини, по които хората ще вършат работата си с Linux.

Очаквайте да видите още много подобни варианти на опростен, "click-and-go" интерфейс, който ще позволи на нарастващия брой неспециалисти-потребители на Linux да работят по-лесно със системата. Техничарите обаче винаги ще могат да използват писане на команди.

В момента Linux присъства в много хардуерни устройства, без повечето хора да го осъзнават. До 2012 г. системата ще бъде бранд сама по себе си, благодарение на стремително развиващия се нетбук пазар, където Linux вече доказа, че е устойчив "материал"за създаване на евтина компютърна платформа. Много от големите производители ще предлагат все повече такива продукти, базирани на Linux.

Телефоните са също сред устройствата, които вече използват Linux. От ABI Research предвидиха, че Linux ще се използва от около 40 млн. мобилни устройства, произведени през 2012 г.

Никаква дискусия за Linux не може да завърши, без да се говори за хардуерната съвместимост. Очевидно е, че вниманието ще се съсредоточи към драйверите с отворен код за съществуващия хардуер, а друга нарастваща тенденция е и появата на хардуер с отворени стандарти и достъп.

Приложения

С какви приложения ще работите на Linux след 4 години? Шансовете са да имате на разположение за отворената система по-голяма част от сегашните си приложения, но в нови версии. OpenOffice ще бъде или поне бързо ще се приближи към своята 4-та версия, която ще включва характеристики като съвместимост с MicrosoftVBA, 64-битово издание и вероятно изцяло нов интерфейс.

Друго важно нещо, което трябва да се очаква, е използването на браузер като рамка за разгръщане на приложението, или поне опити за това. Подобни неща вече се случват с голям размах и на множество платформи.

Така например, проекти като Google Gears имат за цел да направят възможно десктопът, браузърът и мрежата да работят и по двата начина ? свързани и несвързани.

Сторидж

На потребителския пазар вече се появи твърд диск с капацитет от 1 терабайт на приемлива цена. След 4 години цената ще падне на половина, като тогава вече ще се говори и за домашен медия сървър с няколко терабайта. Един от възможните начини за организиране на това пространство е чрез новата файлова система с отворен код ZFS на Sun.

Конфигурация на системата

Ако има някакъв проблем със системната конфигурация, която разделя поклонниците на Linux, то това е управлението на софтуерния пакет - как да се справят с изобилието от софтуер, инсталирано в дадена дистрибуция на Linux.

Много е нереалистично да се очаква, че множеството съществуващи дистрибуции ще бъдат събрани в една система за управление, подходяща за всички софтуерни пакети, особено след като всяка дистрибуция обслужва своята собствена система за управление.

Виртуализация

Виртуализацията на ядрото на Linux ще направи много по-лесно тази операционна систмема да се използва с друга, независимо дали това се прави с цел да се премине по безболезнен начин от Windows към Linux, или да се разшири собствената функционалност на системата с отворен код.

Друга възможност е Windows приложенията да работят рамо до рамо с приложения за Linux посредством виртуална машина, която ще служи за контейнер за Windows и ще позволи функционалност "cut-and-paste"между двете системи.

Linux на сървъри

Linux ще засили властта си на сървърния пазар. Въпросът е под каква форма. Отговорът е свързан с виртуализацията. Гъвкавостта на Linux позволява системата да се използва не само като сървърна платформа, но и като хайпервайзор и контейнер за други операционни системи.

Поразителна разлика

Разликата между Linux отпреди 4 години и днешната система с отворен код е достатъчно поразителна не само в разнообразието, но и в начина, по който системата консолидира силите си като сървърна платформа, операционна система за преносими устройства и развиващи се хардуерни платформи. Linux ще продължи да се развива по този феноменален начин и занапред, опитвайки се да ни достави колкото се може повече през следващите 4 години.

TechNews.bg 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 1 час

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 2 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 5 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 6 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 6 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 6 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 7 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 7 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 8 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 8 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 8 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 8 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 8 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 9 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 9 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 9 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen