0

Бойко Борисов дава прогнозите си за политическата ситуация у нас пред Кристина Кръстева от в. "24 часа". Разговорът им се е състоял веднага след като столичният кмет откри конференцията на полицейските началници, за чието провеждане в София казва, че в лобирал лично в Маями и Париж.

Той разказва за първи път за принципите на бъдещата си партия и подбора на хората в нея, за отношенията си с НДСВ, за разговорите си със Симеон Сакскобургготски, анонсира изданието.

- Г-н Борисов, първа или втора политическа сила е неродената ви партия? Социолози и политолози вече се опитват да ви подредят.

- Рейтингите и социолозите не ме интересуват. Повече се забавлявам с тях, но за да бъда искрен, много пъти са ме и амбицирали. За мен единствено значение имат изборите.

Само преди няколко месеца в София аз бях първа политическа сила като независим. Бих посъветвал тези анализатори, които вземат много пари да ми се катерят по гърба, да не подвеждат хората, които са им платили и искат да чуят не действителното, а желаното.

Фактът, че още преди да я има една партия - само заради това, че тя се свързва с мен, е много над всички останали партии, трябва да ги накара да се замислят.

Тази партия е почти колкото и БСП, която е във вихъра на властта - има и президент, и премиер, и председател на НС, и главен прокурор. Вместо да се упражняват Борисов какво е искал, да се съобразят с настроенията на хората.

- Кога идва партията ви?

- Ще конструирам партията така, че да не допуска грешките на старите, да се подберат хората в нея и те задължително да искат да се справят с корупцията.

Само тогава ще я направя. Не ме интересува гребенът на вълната. Нямам никаква амбиция нито за президент, нито за премиер. Аз нямаше да стана и кмет, ако не бяха станали тези неща в държавата и в МВР.

- Част от анализаторите твърдят, че след царя и Сидеров вие се опитвате да привлечете за трети път българите с популизъм.

- Пълна измама от тяхна страна. Те подценяват много хората, които съдят за всеки по действията. Това, че искат да изкарат народа глупав, си е техен проблем. Аз, за разлика от царя, не идвам сега. Хората ме оценяват по шестгодишната

Видяха как с идването си в кметството се изправих срещу десетки милиони евро, затваряйки строителни обекти, как без пари, точно обратното - с близо 100 млн. по-малко от м.г., грейнаха храмовете, сгради, градинки.

Има още, разбира се, но това е само за няколко месеца. Хората се убедиха, че корупцията в общинските фирми е чудовищна и че тя се толерира от партиите, които отговарят за тях.

Фирмите са разпределени на квотен принцип. Лидерът на Демократическата партия Праматарски защо не ми се обади и не каза: "Кмете, недоволстваш от "Егида", пък аз реално ги ръководя. Какво не ти харесва?"

Или защо не излезе публично да каже: "Понеже като председател на ДП аз отговарям всъщност, а не кметът, искам да ви кажа, че сме преотдали над 70 билборда за жълти стотинки."

Защо мълчи и ми прехвърля пасива?

Същото е и с БЗНС, със СДС, с БСП в бордовете. Вземете гласуването на наредбата за рекламата - много бих искал г-жа Татяна Дончева да коментира единното гласуване на партията на Софиянски и БСП.Затова ли тя казваше, че аз искам да запазя статуквото?

В бюджета общинските съветници ми залагат приходи от 12 млн. при 1,5 млн. миналата година. Добре, искате 10 пъти повече, дайте ми правото да си направя наредбата.

Не ми дадоха, а ми наложиха такава, с която и половината пари няма да съберат.

Казват "Сега действащите договори няма да се пипат", а те изтичат в края на годината. Залагат ми бомбата догодина да кажат: "Борисов не събра парите за бюджета."

Само с този си акт Столичният общински съвет (СОС) показа отношението си към мен. Те целят да ме провалят.

Казват, че има кучета, а аз не мога шест месеца да се срещна с този, който получава заплата, за да ги няма - шефа на "Екоравновесие". Тези, които са го сложили, не взеха отношение.

В същото време СОС гони инвеститорите, които искат без пари да направят кучкарници. На хората се внушава: Борисов да се докаже в управлението. Но такова той всъщност няма.

И тук вече излизат такива като Юрий Асланов. Те са обикновено в двойка - един син, един червен, единият с по-мек глас, другият с по-твърд, но еднакво загрижени, разбира се. И обясняват, че Борисов трябва да се докаже в управлението. Да, и аз искам да се докажа, но да имам реалното управление.

- Защо е бойкотът от СОС? Да не би целта да е да се откажете от кметството и да се хвърлите в президентските избори?

- Не. При тях мотивът е един - баницата на общинските фирми. Никой да не им я пипа.

- Как е разпределена баницата? Чия е София - на Антоан Николов, на Софиянски, на БСП?

- София е на общинските съветници. Там за всичко има пълно единомислие и единодействие. Само публично гласуват различно, но винаги точно колкото е нужно до мнозинството от 31 гласа. Без да има система, която, както в НС, да контролира кой как гласува, се получава колективна безотговорност.

- Според вас какво значи да си общински съветник в София - в пари, в сделки?

- Означава реално да управляваш София. Съветниците назначават бордовете на общинските фирми. Така те са принудени да изпълняват техните указания, а не тези на кмета.

Нека обявим веднага конкурс за директорските съвети на дружествата. Тогава няма да има нито ваши, нито техни момчета, както сега си говорят съветниците.

Аз как да спра отдаването на Гарнизонното стрелбище под наем за 7 ст. на месец на кв. м, като нямам човек в "Егида"?

Нарочно оставих и от зам.-кметове, всички районни кметове и голяма част от администрацията на предишния кмет. С вашите контакти всеки ще ви каже, ако Борисов се е заиграл за тези 6 месеца.

- Казвате, че се опитват да ви вкарат в релсите на популизма.

- Опитват се да ме вкарат в релсите на популизма точно популистите. Иван Костов и Сергей Станишев действат по един и същи начин. Може би имат един и същи съветник или един и същи център ги управлява

Защото навсякъде в страната БСП и ДСБ гласуват заедно срещу мен. Те използват една тактика да атакуват първи, и то най-силното място на един човек с пълна антитеза.

Ще дам пример със Симеон Сакскобургготски. На него могат да му припишат всички негативи, които искат, но едно е безспорно - с французите говори на френски, с англичаните на английски, с германците на немски, с италианците на италиански, с арабите на арабски, с испанците на испански.

За него от единния център казват: "Той не може да говори."

Излезе Евдокия (Манева - бел.ред.) и ме атакува, че не съм мъж. Ако направя една статистика на Евдокия колко зъби са паднали след мои крошета, ще са повече от нейната огърлица, със сигурност.

Това са тези на единния мозъчен център на БСП и ДСБ. Когато се мъчехме да изградим общ завод за боклука с друга община, вместо Пловдив да харчи 50 млн., ние - 100, общинските съветници на БСП и ДСБ забраниха на кмета на Пловдив дори да води разговори. Те така са се разпределили, че винаги това, което искаме ние, да бъде саботирано.

Тези партии първо се опитаха да ме направят алтернатива на Сидеров. Казаха, че действаме заедно, а после, че двамата сме говорели. Напротив, аз съм алтернатива на тези партии заради действията.

- Къде сбърка Сидеров?

- Сидеров сбърка в случая на магистрала "Тракия". Един елементарен пътен инцидент, който може да се случи на всеки. Ежедневно стават сигурно по 50-60 такива.

Не трябваше да влиза в тази каша. Просто е трябвало да се извика полиция, да си направят акт и след това нямаше да имат тези проблеми.

- Наблюдаваме нещо странно - колкото повече вие се опитвате да се дистанцирате от НДСВ, толкова повече хора от царската партия показват, че сте свързани. Какви са всъщност чувствата между вас и НДСВ?

- След предаването "В десетката", в което Татяна Дончева каза именно, че сме свързани с НДСВ, а по-късно Михаил Миков го повтори, моят зам.-кмет Цветанов със семейството си отива в сладкарница "България" и вижда на една маса Татяна Дончева, Михаил Миков и Камелия Касабова, за която се знае, че е човек на НДСВ.

Убеден съм, че са правили заедно тази стратегия. Като се видях с царя, му казах: "Ваше Величество, моля ви, вече по никакъв начин вашите хора да не говорят за някаква връзка. Аз уважавам вас лично, но партията НДСВ - изобщо не."

Те обаче продължиха.

- Какво целят?

- Ами това е пак единният им център. Да внушат на хората, че дългата ръка на царя едва ли не и мен ме контролира и едва ли не точно аз съм следващият, който би трябвало да излъже хората. За какво ги излъгах 6 годиини? Къде ме викаха и аз не отидох да ги гледам в очите?

Именно политици като Костов, Станишев излъгаха очакванията на хората, че ще се справят с АЕЦ "Козлодуй". Когато цял свят отваря енергийните си програми, когато Русия затяга кранчетата на газа и на петрола, а световният петрол се вдига до небето, ние затваряме III и IV блок догодина.

Те лъжеха хората, че това няма да стане.

Тук правя една скобка, та ако каже някой: "Борисов да си гледа София, а да не се занимава с енергетика", да му обясня защо говоря за АЕЦ "Козлодуй".

Защото и сега топлото скача с 8%, токът поскъпва, а догодина ще скочи шеметно. Тази година правителството си компенсира бюджета със 100 млн. от данъците на софиянци. Догодина аз ще искам от държавата със 100, 200 или 300 млн. повече за инфраструктурата на града, който става вече космополитен.

Ако те отново, вместо да ни оставят нашите данъци, ги присвояват, за да могат да си изпълняват келявите обещания, които са дали пред някой европейски концерн...

Като шушумиги се крият зад истинските факти. Ще помоля колегите от ГЕРБ (GERB-bg.org) да поканят евроексперти и да видим кое налага, преди да са ни компенсирали, да затворим реакторите.

И Румен Овчаров призна, че най-рано през 2012 г. ще имаме нов блок. А дотогава? Следващото правителство може да изпадне в моята ситуация в София. Като нямаш пари, асфалтирай.

- А защо казвате следващото правителство? Това може да стане още догодина. Сегашното правителство няма ли да е същото и през следващата година?

- С тази си политика аз не виждам те с какво допринасят за благото на държавата, за да стоят. Това правителство очевидно е пагубно за държавата. Дори и да ни приемат в ЕС, а те ще ни приемат, защото това е политическо решение, но ако ни сложат предпазни клаузи, това е все едно, че не са ни приели.

- Нали тезата е, че спойката на управляващата коалиция е именно членството ни в ЕС.

- Това са пълни глупости и аз се надявам много скоро президентът Първанов да си каже мнението по тази коалиция и по това управление. Давам конкретен пример с парите от наводненията. 3 дни шум в медиите и всичко се покри. Парите изчезнаха.

Това правителство, в единния си вид, помпа огромен финансов ресурс през фирмите, обръчите и кръгчетата, с които работи. Нищо добро за държавата не се случва. Управляващите нямат вече ресурс. След година, ако общественото одобрение върви по този начин, ще се срине. За доброто на България по-добре е тази коалиция да си ходи по-скоро.

- Президентът как да се намеси?

- Много ме интересува дали и на него тази коалиция му харесва и дали още стои зад нея.

- Твърдите, че правителството е изчерпало кредита си на доверие. Преди дни зам.-шефът на жълтите Владимир Дончев каза, че е важно лидерите на ГЕРБ, вкл. Борисов, да се докажат като управленци, защото едно е доверието сега, друга ще е оценката след година.

- Точно Владо Дончев да ми дава оценка е доста смешно, защото аз съм се доказал много, много пъти. И му пожелавам поне веднъж в живота си да стане пръв по обществено одобрение.

Това е тактиката на коалицията срещу мен. Вземете му 100 млн. от София, блокирайте му всички предложения за решаването на проблема с боклука чрез общинските съветници на партиите.

Владо Каролев е човекът, който най-много се изказва срещу мен. Именно това показва тактиката и на жълтите. И това го казах и на царя.

Но да се върна на популистите. Тези, които излъгаха, че ще вдигнат заплатите и пенсиите - и сега учителите в София ме питат 4-те процента кога ще си ги получат.

Какво стана с магистрала "Тракия"? Нали беше най-лошата сделка и я приписваха на царя? Сега изведнъж стана много хубава.Това хората не могат да си го обяснят.

- Противоречиви сигнали?

Не противоречиви, лъжливи сигнали. За Ирак казаха, че ще изтеглят незабавно войските ни. Не ги изтеглиха, пратиха отново батальони там. Дадоха на американците бази, без да получат нищо в замяна.

- Тия бази май ще взривят и БСП, където се обадиха доста недоволни.

- БСП буквално си лъже електората. При мен идват и стари комунисти, и привърженици на БСП. Те просто не могат да разберат за какво става въпрос.

Не случайно ви казах, че един център командва партиите. Те не знаят кое е ляво, кое е дясно, не знаят приоритетите си.

Преди срещата на НАТО дойде тук, в кабинета ми, Георги Йорданов, знакова фигура от старото комунистическо управление на държавата, и казва: "Съчувстваме ти. Не можехме да си представим навремето да има такъв форум и другарят Живков да каже: "София да се оправя сама."Той идваше, стоеше по цял ден в градския комитет на партията и питаше: "Колко?"

Отидоха маса пари по тази среща на НАТО, една стотинка не дадоха за града. И ако аз не бях отговорен човек, и то отговорен пред софиянци, можех да оставя трасетата с дупките сега да ги асфалтирам.

Но щяха много хора да си чупят колите по "Цариградско шосе".

Сега, по празниците, след НАТО, продължаваме да мием, асфалтираме, маркираме улиците. Вдигнаха Кокаляне на митинг един ден преди да почнем да работим там по график. Сега, като асфалтирахме и стана хубаво, и то по планов ремонт, няма ли Кокаляне да благодари на кмета?

- С царя какво си казахте, когато вечеряхте заедно преди десетина дни?

- Казах му и продължавам да го твърдя, че лично аз неговото семейство го уважавам много. Всеки, който ме е канил в дома си, аз съм човек признателен, винаги ще го уважавам.

Но докато той е в тази коалиция, на тема политика нямаме разговор. Дълбоко се разминаваме по отношение на това, че тази коалиция е полезна на ЕС.

За мен тази коалиция прикрива слабостите на държавата, замазва ги и ще влезем в ЕС с нереформирана държава. Със старите комунистически фамилии, старата съдебна система, стария манталитет на хората в управлението на държавата.

- Очевидно се разминавате. Преди два дни царят каза в интервю за "Ел Паис", че сме реформирали съдебната система, че сме напреднали срещу корупцията.

- Ако е реформа това, че изтече мандатът на главния прокурор и дойде нов, тоест, ако изтичаше 2008 г., нямаше да го сменят. То не е само съдебната система. Това е манталитетът на цялата администрация.

- С царя за политика щом не говорите, за какво?

- Ами той има 5-има министри, безброй зам.-министри, как да си говорим за политика? Може да си говорим за семействата, за кучетата, за общите приятели.

Той е прекрасен събеседник с изключителни възможности в чужбина. Царя трябва да го използваме навън, като лобист за държавата. Според мен той трябва да стане почетен председател на организационния комитет за зимните олимпийски игри (Sofia2014bg.org). Той е единственият, когото кралските особи и големите началници в МОК разпознават.

- За президентските избори не си ли говорихте?

- Няма тема в политиката, за която да си говорим при тези условия. Това е все едно в един футболен мач на "Левски" и ЦСКА всички да излязат с червени екипи. Няма как да ги поддържаш.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя. - Ееее, Данче, защо все най-лошото си…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Задържаха шофьор след гонка в София

Задържаха шофьор след гонка в София

България Преди 1 час

Той е предизвикал катастрофа

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

България Преди 3 часа

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 3 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 3 часа

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 3 часа

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 4 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 4 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 4 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 4 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 4 часа

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Свят Преди 4 часа

Тази вечер е планирана протестна акция

Георги Тахов

Кой е Георги Тахов, предложен за министър на земеделието

България Преди 5 часа

Той е предложен да замени на поста Кирил Вътев

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

България Преди 5 часа

Вътев беше един от четиримата министри, останали от редовното правителство

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Свят Преди 5 часа

Руските власти се подготвят да преместят части от Африканския корпус в Белгородския регион

<p>Еврокомисарят по вътрешните работи с коментар за приемането на България&nbsp;в Шенген</p>

Илва Йохансон: Приемането на България в Шенген е важна стъпка

Свят Преди 6 часа

Според комисията проверките по външните граници следва да бъдат по-качествени

<p>Годината, която светът преживя без лято</p>

През 1816 г.: Годината, която светът преживя без лято

Любопитно Преди 6 часа

Какво е довело до климатичните промени четете в следващите редове