0

К ритично положение за Шарон - голямо заглавие на първа на "Либерасион", който отпечатва и голяма снимка на израелския премиер на черен фон.

Явно е, че отпечатаните снощи всекидневници не е имало как да знаят, че състоянието на Шарон ще се влоши още повече, но и без това те демонстрират достатъчна загриженост.

За "Либерасион" здравословното състояние на премиера в момента е най-важното нещо в Израел, защото повдига съмнения относно възможността му да води предизборна кампания за парламентарните избори на 28 март.

Това би било истинска катастрофа за новата партия, защото цялата й стратегия се гради на личността и авторитета на нейния лидер, отбелязва изданието. 

И "Фигаро" пише за период на несигурност в Израел. До вчера Шарон все още беше за израелците единственият човек, способен да ръководи страната.

На първа страница на вестникът обаче е Жак Ширак - загорял от слънцето и без очила вчера в Елисейския дворец по време на новогодишното си обръщение.

С усмивка, президентът обяви засилване на активността през 2006-а и заяви авторитета си над мнозинството, разказва изданието.

Във време, в което култът към Митеран се разгаря с нова сила, държавният глава няма как да не си зададе въпроса за следата във времето.

Европа, безработицата, дългът, имиграцията - Жак Ширак добре познава сенките, които тегнат над неговото управление. И за да им се изплъзне той трябва на финалната права да засили влака на реформите, смята "Фигаро".

Според "Ла кроа" каталогът на реформите, представени от президента, предизвиква световъртеж:

заетост, социална защита, реформа на правосъдието, връщане в Европа, равновесие в политиката, сигурност, енергийна политика, помощ за развитието, равни възможности.

Коментарът на вестника е: "Може само да съжаляваме, че такава програма трябваше да изчака безредиците в предградията и приближаването на новия предизборен период, за да бъде представена".

"Монд" продължава с газовия конфликт между Русия и Украйна. Русия най-после успя да наложи своите условия: 

"Да, изглежда това е примирието след тази кратка, но интензивна война или битка, не знам как точно да я нарека - пише авторът. - Тя постави Украйна в доста сложна ситуация, тъй като страната зависи изцяло от добрата воля на Русия, що се отнася до снабдяването й с газ.

Русия успя, както беше съобщено вчера сутринта, да наложи на Украйна своята цена от 230 долара за 1000 куб. м.

Украйна получи като компенсация малко увеличение, съответстващо на транзита на природен газ, който преминава през страната без да бъде спиран."

Още от чуждите медии

Схемата на урегулиране на газовия конфликт между Русия и Украйна не е твърде ясна на водещите акционери на "Газпром", пише "Правда".

Част от тях не разбират защо функцията на смесената "РосУкренерго" не се поеме от изцяло дъщерна на "Газпром" компания.

Руско-украинските отношения са придобили нов характер след сключването на споразумението, смята руският президент Владимир Путин, цитиран от "Известия".

"Споразуменията за цените на доставките и транзита на газ са важни не само от гледна точка на признанието на справедливата позиция на Русия относно определянето на цените на газа, но и от гледна точка на това, че руско-украинските отношения придобиват нов характер, стават партньорски, пазарни и прозрачни", подчертава Путин.

Когато нищо вече не е сигурно, продължава темата за руския газ "Зюддойче цайтунг".

Въпросът със сигурността на енергийните доставки ще се налага все повече в дебатите в бъдеще, пише изданието и коментира масивния натиск на Русия, с който бяха постигнати желаните цени.

Ариел Шарон е в болница от вчера, пълномощията му са временно предадени на неговия заместник и кмет на Ерусалим Ехуд Олмерт, информира "Файненшъл таймс".

Изданието припомня, че миналия месец премиерът преживя микроинсулт, заради който възнамеряваше да се подложи на лека сърдечна операция.

До 10 ч. вчера вечерта резултатите на следващите парламентарни избори изглеждаха ясни, пише "Джерусалем пост".

Новите лидери на Партията на труда и "Ликуд" се оказаха безсилни да се противопоставят на "Кадима", която според резултатите от проучване на общественото мнение, оповестени в сряда, ще спечели 42 места в следващия Кнесет.

Но това е вече история, категоричен е вестникът. Дори и Шарон да се възстанови напълно, е невъзможно той да продължи да действа като премиер през следващите няколко месеца, да не говорим за провеждането на активна предизборна кампания.

Въпросът е дали "Кадима" има бъдеще без Шарон. Защото повече от 1/3 от избирателите са решили да гласуват за партията само заради нейния лидер. Колко ли са те сега?

Мирният процес в Близкия Изток беше хвърлен в смут тази нощ, пише по темата "Таймс".

Критичното състояние на премиера 11 седмици преди парламентарните избори в Израел заплашва не само да разстрои политическата обстановка в страната, но и да дестабилизира целия регион.

Състоянието на Шарон следи и немската преса. Израелският премиер е с опасност за живота след втори, този път тежък инсулт, информира "Зюддойче цайтунг".

Състоянието му остава сериозно, пише и "Тагесшпигел", който прави портрет на израелския премиер.

Освен това вестниците в Германия продължават да пишат и за инцидента със срутения покрив на пързалката в Бад Райхенхал - жертвите са вече 15.

Търсят се виновни, извежда изданието и публикува коментар под заглавие "Вина и невинност".

Ако се правят обобщения, тогава причините и последствията трябва да се посочат и да се извадят поуки. Защото в крайна сметка сняг вали не само в Бад Райхенхал.

Турският посланик в Ирак се изплъзна в понеделник от засада, коментират вестниците в Турция. Юнал Челикъз и преживяното от него е на първа страница. Той е посланик в Ирак от вече близо година.

В понеделник около 12,30 ч. (според вестник "Хюриет"), след среща с религиозни сунитски лидери в джамия, намираща се в близост до иракската столица, дипломатът е попаднал в засада.

Двадесетина въоръжени мъже открили огън по колата му с тежка картечница и повредили трите коли на охраната му. Самият турски посланик бил леко ранен, за щастие, благодарение на блиндираната кола, обясняват "Саббах" и "Миллиет".

Нека припомним, че въпреки липсата на турско военно присъствие в Ирак, Турция понесе не едно въоръжено нападение срещу дипломатическото си представителство в страната, както и отвличане на турски граждани за заложници.

Над 100 са убитите турски граждани в Ирак до този момент. Анкара е сериозно разтревожена от проблема със стабилността на региона и по специално от американската военна интервенция срещу режима на Саддам насам.

Турция е обезпокоена от рисковете за дестабилизиране на граничещите с нея Сирия и Иран.

Оттам и изводът на вестник "Тюркийе" за сериозната дипломатическа метла, засягаща преди всичко страната, което е недобър ефект от американската намеса в региона.

Изданието отбелязва и факта, че държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс трябва да пристигне тук след няколко седмици, т.е. по-малко от година след първата си визита зад граница.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 15 минути

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 1 час

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 2 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 2 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 2 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 2 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 3 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 3 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 3 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 4 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 4 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 4 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 4 часа

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 4 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 5 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 5 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена