0

Фондацията "Кадафи" поиска от ЕС да бъдат спазени обещанията и ангажиментите, поети от двете страни, с оглед разрешаването на въпроса с българските медици, осъдени на смърт в Либия.

Фондацията, която ръководи преговорите със семействата на заразените със СПИН деца, либийската държава и ЕС, подчертава необходимостта Германия да окаже подкрепа за изпълнението на (европейските) обещания и ангажименти.

Тези ангажименти бяха залегнали в документите, подписани на 10 юни при посещението в Либия на еврокомисаря по външните отношения Бенита-Фереро Валднер и германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, уточнява комюникето.

Според директора на фондацията Салах Абдесалам ангажиментите се отнасят до подкрепа за специален фонд в помощ на семействата на децата, модернизиране на Центъра по имунология в Бенгази и приобщаване на Либия към евро-средиземноморското сътрудничество плюс изпълнение на европейски проекти в Либия.

Освен това организацията подчертава ролята на Германия за уреждане на проблема с децата и медиците в рамките на нейното председателство на ЕС.

Семействата на заразените със СПИН либийски деца обявиха днес, че евентуалното споразумение, което трябва да уреди случая с българските медицински сестри и палестинския лекар, се сблъсква с липсата на компромис по финансовите компенсации.

"Въпреки трудните преговори, беше намерен компромис по отделните спорни точки от споразумението с ЕС, които засягат лечението на децата, но все още липсва съгласуваност по една единствена точка - тази за компенсациите".

Абдесалем заяви, че приемането от страна на семействата на принципа за споразумение, което да уреди нещата, показва, че "сме в края на тунела".

В случай на компромис по последната точка, споразумението ще бъде сметнато като отхвърляне на смъртната присъда от страна на семействата, обясни от своя страна говорителят Идрис Лага.

"То ще бъде представено на Висшия съдебен съвет, който може да реши да смекчи смъртното наказание с лишаване от свобода или нещо друго", каза още той.

По-рано днес външният министър Ивайло Калфин каза, че не очаква днес обявяване на споразумение между ЕС и Либия, а съобщение от страна на фондация "Кадафи" или асоциацията на семействата на заразените деца за постигнат напредък в преговорите.

По повод сигнали от представители на фондация "Кадафи", че уреждането на случая с българските медици ще бъде огласено в петък, в интервю за БНТ по телефона от Брюксел министър Калфин каза, че тези информации са били интерпретирани у нас прекалено оптимистично. Все още не са приключили разговорите и не е решен въпросът, каза Калфин.

Не бих казал, че този оптимизъм е изцяло неоправдан, в последните седмици има един изключително активен диалог и с фондацията, и асоциацията на семействата, активно се ангажира ЕС, каза външният министър и припомни визитата в Либия на британския премиер Тони Блеър и посещението на еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер.

Има динамика през последните седмици, но сме все още далеч от решаването на случая, каза Ивайло Калфин.

По повод информацията, че още един от мъчителите на сестрите е завел срещу тях дело за клевета, Калфин каза, че всички допълнителни дела срещу медиците ни не улесняват този случай, "но важно е да концентрираме вниманието върху основното дело".

Еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер снощи също отхвърли информацията за предстоящо споразумение по случая с българските медици.

По-рано представител на Фондация "Кадафи", която се оглавява от сина на либийския лидер Муамар Кадафи, заяви, че извънсъдебно споразумение ще бъде сключено днес. Либийски източници съобщиха, че ще бъде направено едновременно изявление в тази връзка в Триполи и Брюксел.

Запитана дали сделката предстои, Фереро-Валднер отговори: "Не още, но работим за това".

Премиерът Сергей Станишев, който е в Брюксел за срещата на върха на ЕС, каза пред журналисти, че ще постави въпроса за осъдените български медици на срещите си в белгийската столица и приоритетно при разговорите си с представителите на Германия и Португалия- председателстващи ЕС тази година.

В Брюксел министър-председателят Сергей Станишев разговаря с роднини на осъдените медици, които го поканиха да се присъедини към шествието в тяхна подкрепа, организирано от белгийски лекари. Пред тях той още веднъж подчерта важността на международната ангажираност по случая, която е двупосочна и се изразява в подкрепа на невинно осъдените и същевременно в помощ за лечението на заразените със СПИН деца.

По време на срещата бащата на палестинския лекар Ашраф благодари на България за това, че е дала гражданство на сина му и се е ангажирала и с неговата защита като по този начин му е върнала достойнството и вярата. Правителството има постоянен ангажимент по случая, усилията ни няма да отслабнат, увери ги министър-председателят.

БНТ съобщи за конфузна ситуация около срещата на премиера с роднините, някои от които отказали да се срещнат със Станишев. Впоследствие се оказало, че срещата е поискана от организаторите на посещението на роднините в белгийската столица. Ивайло Калфин каза, че ставало дума за демонстрация от страна на двама от близките на сестрите.

На пресконференция в Брюксел роднините призоваха лидерите от ЕС да помогнат за споразумение, което да сложи край на техния кошмар. "Ако днес сме тук, то това е, за да спасим живота на майките си, да видим дали ЕС може да помогне", заяви Гергана Узунова, дъщеря на медицинска сестра Валя Червеняшка в интервю за Ройтерс.

"Надяваме се, че скоро целият този кошмар ще приключи, защото не можем да понасяме повече страдание", каза 65-годишният Ахмед Джумаа, баща на палестинския лекар Ашраф.

Запитани какво смятат да помолят европейските лидери Цветанка Сиропуло, близка на Валентина Сиропуло, заяви, че иска ЕС да обещае срок, в който ще бъде сключено споразумението и да помогне на сестрите.

Под заглавие "Западът би трябвало да хвали предпазливо реформите на Кадафи", американският всекидневник "Крисчън сайънс монитор" изтъква, че западните правителства трябва да настояват либийският лидер да докаже добрата си воля за демократични и съдебни реформи.

Кадафи може да постави прекрасно начало като освободи злощастните медици и оповести публично какво е станало с негови опоненти, които са били в затвора или са "изчезнали", отбелязва изданието. Авторът се спира и на призивите на президента на САЩ Джордж Буш и други западни ръководители за освобождаването на осъдените на смърт в Либия български медицински сестри и палестинския лекар.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Електрическото такси Volocity

Ще се возим ли на въздушни таксита след два месеца в Париж?

Технологии Преди 16 минути

И дали прословутото Velocity ще дебютира на Олимпиадата през юли

Главчев: Oсновно наше задължение е изборите да бъдат честни

Главчев: Oсновно наше задължение е изборите да бъдат честни

България Преди 19 минути

Теглят номерата на машините преди удостоверяването

Виена

Докъде пътуват българите за Великден и майските празници?

България Преди 44 минути

Топ 7 предпочитани дестинации от българите дестинации за празниците

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Свят Преди 53 минути

Епицентърът му бил на дълбочина 14 км, на 62 км североизточно от Ираклио

Какви са рисковете за медиите и спорта при евентуална забрана на рекламата на хазарт

Какви са рисковете за медиите и спорта при евентуална забрана на рекламата на хазарт

България Преди 53 минути

Темата коментираха Любо Ганев и Самуил Огнянов

Холера

Масово заразяване с холера на френски остров

Свят Преди 1 час

Идва ли още по-сериозен апокалипсис със здравната обстановка в Европа?

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Свят Преди 1 час

Недоволството им е срещу промените в условията на труд

<p>&quot;Това&nbsp;е национална криза&quot;</p>

Австралийският премиер: Домашното насилие е национална криза

Свят Преди 1 час

Хиляди протестираха из цяла Австралия, за да привлекат вниманието към смъртта на 27 жени от началото на годината в страната

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Свят Преди 1 час

Инцидентът е станал в покрайнините на столицата

<p>Hyundai Ioniq 5 N е онова, което другите EV-та не са (тест драйв)</p>

Hyundai Ioniq 5 N е всичко онова, което другите EV-та не са (тест драйв)

Технологии Преди 1 час

Не е най-бързият, предлага „едва” 650 „коня”, но със сигурност е най-емоционалният електромобил на пазара, изключвайки екземпляри с няколко пъти по-висока цена, който може да шамари повечето М-ки и AMG-та, както и повечето други безшумни EV-та

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 1 час

Принц Хари основа игрите, за да подпомогне рехабилитацията на ранени и болни военнослужещи и ветерани

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Има един задържан по случая

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Свят Преди 2 часа

Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Свят Преди 2 часа

Каква нова военна помощ е обещана за Украйна четете в следващите редове