0

"54% искат пак Георги Първанов, 100 000 го издигат", информира "24 часа". Всеки втори смята, че е най-добре Първанов да бъде преизбран. Според 2/3 той ще е първи, сочат данните на НЦИОМ от август. Нов президент искат 26%, но само половината от тях вярват, че Първанов може да бъде победен.

Около 90% от избирателите на БСП и 3/4 от тези на ДПС ще пуснат бюлетина за него. Половината от гласувалите през 2001 г. за сегашния президент ще повторят вота си, а 6% от далите гласа си за друг обещават да се ориентират към него. "Никога не бих гласувал за Първанов" заявяват 15 %. Бойко Борисов е лидер в августовския топ 10 на политиците със 76% одобрение - прибавил е 7% с мерките си срещу корупцията.

"Парламентът печели 3% народна любов", цитира "Труд" изследването на НЦИОМ. Народното събрание, за първи път от доставреме, покачва рейтинга си. През август парламентът е спечелил допълнително одобрението на 3.2 от хората и се радва на 19% рейтинг.

Депутатите губят и 6,3% от недоволството на гражданите. Те харесали много решението на народните избраници да не почиват през лятото, както и усилената работа по законите. Съдът запазва второто си място по неодобрение - 63%, за правителството този процент е 58,9.

"Горещите картофи на коалицията", е коментарът в "Стандарт". Първият от трите горещи картофа е неяснотата какви да бъдат и как да се реализират особените цели и интереси на България като страна член на ЕС. Това е нова задача, която е от стратегически характер за бъдещето на страната и благоденствието на гражданите.

Става дума не за партийни програми, а за общи цели и интереси. Вторият парещ картоф е най-неприятният - борбата с безобразното печалбарство, организираната престъпност, безпардонната и нагла мафия.

Въпросът е ще стигнат ли силите и волята на коалицията да се преборят с корупцията и източването на държавата. И на трето място - какъв ще е смисълът на коалицията след приемането на България в ЕС. Тя ще обере овациите по приемането ни в ЕС, но след това ще трябва да се оправя със самата себе си.

"Кабинетът сключва сделки за оцеляване", казва в интервю за същото издание лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той не вижда перспектива за предсрочни парламентарни избори.

"Тройната коалиция дори ще стане още по-силна, след като БСП сключи сделка с НДСВ за царските имоти и за магистрала "Тракия". Така че за
предсрочни парламентарни избори изобщо не маже да се говори. Но
всичко това няма начин да не се отрази негативно върху кампанията на Георги Първанов, който така или иначе е архитект на тази коалиция", смята Каракачанов.

"Първата година на правителството - икономически аспекти", е коментарът в "Дневник". Отбелязва се, че въпреки някои действия в правилната посока, кабинетът не беше радикален в прилаганите реформи. Отчита се и липсата на фундаментална промяна в темповете на нарастване на благосъстоянието в страната.

"И тъй като икономиката съществува, за да произвежда благосъстояние, можем да кажем, че икономическата политика като цяло не е задоволителна. Необходими са много бързи и радикални пропазарни реформи", препоръчва авторът.

"Монитор" публикува със съкращения доклада на Института за пазарна икономика за едногодишната политика на кабинета под заглавие "Една година ляво управление: високи данъци, социални напъни, образователни мечти".

"Седемте златни правила на ДПС" изброява "Сега" в коментар. Първо правило - определяй приоритетите според интереса си и не позволявай да ти се качат на главата. Второ - не бъди лоялен до глупост на партньора. Трето - не допускай да се върши нещо в държавата без собственото ти участие.

Четвърто - винаги пази коз в ръкава си, с който да цакаш приятели и врагове. Пето - обърквай плановете на всички с изненадващи ходове. Шесто - действай без много шум. Седмо - никога не се задоволявай с властта, до която си се докопал, а я умножавай. ДПС знае от опит, че спазването на тези закони е гаранция за политическо дълголетие.

"Вицето на Беронов иска рамо от СДС, ДСБ и ДП", отбелязва "Труд". "Имала съм разговор с г-н Неделчо Беронов, но с инициативен комитет все още не", заявява пред вестника зам.-промишленият министър в кабинета "Костов" и директор на Европейския институт Юлиана Николова. Името й се спряга като кандидат за вицепрезидент на Беронов. Ако й предложат да стане подгласник тя ще приеме, но само при условие, че СДС, ДСБ и ДП вземат присърце номинацията й.

"Циреят на корупцията" е коментарът във вестника. Поводът е
поредицата от корупционни скандали напоследък. Първият въпрос, който поставя авторът, е защо стана възможно разкриването на толкова много кражби за толкова малко време. Отговор се търси в ясното послание от Европа, че искат не само да си сменим законите, но и да почнем да ги изпълняваме.

Другата причина са появилите се пукнатини в тройната коалиция. "Дошли на власт с неприкритата цел да консумират властта чрез порочната формула 8:5:3, управляващите ни политици чувстват, че не е далеч моментът, когато ще трябва да отговарят за далаверите си. И че за някои отговорността няма да бъде само политическа."

"Късно е да стигнем до корена на злото", казва в интервю за "Труд" поетът Недялко Йорданов. Според него има симптоми за очистване на държавата от корупцията. "Има някаква надежда. Но аз съм скептичен, че ще се стигне до "корените на злото". Това означава да се срути цялото общество и да започнем да го изграждаме отново. Късно е вече за такава "революция".

Поначало нашият преход беше порочен. Всеки, който идваше на власт,
бързаше да извлече облаги за себе си и своите. А следващите не искаха да остават по-долу и затова си затваряха очите за делата на предидущите. Така тръгна 16 години. И все пак трябва да се покаже, че повече така не може."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В съда: -Защо трябваше да удряте толкова силно любовника на жена си по главата с обувките? - Защото той хукна да бяга бос и аз…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 15 минути

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 30 минути

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 1 час

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 2 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 2 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 2 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 3 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 3 часа

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим

<p>Организираха турнир в памет на 11-годишното дете, поразено от мълния в Русе</p>

Пред NOVA: Говори майката на поразеното от мълния 11-годишно дете в Русе

България Преди 3 часа

Съотборниците на Венци организираха турнир и поставиха плоча в негова памет

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Свят Преди 4 часа

Тя бе отслужена от от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Свят Преди 4 часа

Шофьорът е загинал, веднага са задействани протоколите за сигурност

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

Инцидентът е станал близо до бензиностанция в събота през нощта

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

Свят Преди 6 часа

Какво разкри Мерил Стрийп за Никол Кидман четете в следващите редове

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Свят Преди 7 часа

Полицията обяви, че нападението е с "признаци" на тероризъм, но все още не може да бъде определено като терористичен акт

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Свят Преди 7 часа

Това е очевиден стремеж да се всее страх сред еврейската общност, заяви управителят на административния район Манхатън

ВАЗ-2102

Когато комбито ВАЗ-2102 ускоряваше до 100 за 25 секунди

Технологии Преди 7 часа

Използваме скорошния рождения ден на модела, за да се върнем назад към носталгичните времена за мнозина в нашата страна