2
Се ем човека от общо 35, консумирали домашен колбас от дивеч, са с потвърдена диагноза трихинелоза.

Случаят е констатиран в село Мусомище, община Гоце Делчев, област Благоевград, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Симптомите на заболяването включват повишена температура, отпадналост, разстройство, мускулни болки, обриви и отоци по лицето.

Според разказа на един от пострадалите, преди около месец той и негов приятел попаднали на ранен глиган и го доумъртвили.

От месото му направил суджуци, които раздали и на свои приятели.

Попитан дали преди това месото е било изследвано за трихинелоза, пострадалият отговаря утвърдително, но не споменава лицето, извършило пробата.

При справка във входящия дневник на ИЛ "Лабораторни дейности" при Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград, обаче, не е установено да е приемана проба от диво прасе от село Мусомищe.

Резултатите от извършените впоследствие изследвания доказват диагнозата, която е потвърдена и от референтна лаборатория в София.

Възбранени и конфискувани са 30 килограма суджук, които ще бъдат унищожени на екарисаж.

БАБХ припомня, че изследването за трихинелоза при отстреляно диво прасе е задължително и е отговорност на ловеца, който го е убил.

През 2009 г. цяло шестчленно семейство заболя от трихинелоза. През 2006 г. 17 души от Габрово и Трявна, сред които три бременни жени, бяха заразени с трихинелоза.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@