0
Бш шият лидер на Българския бизнесблок (БББ) Жорж Ганчев ще води листата на "Коалиция на розата" в Плевен, след като преди броени дни неговото ново Национално патриотично обединение се присъедини към партиите на Александър Томов, Кръстьо Петков и Гюнер Тахир.

Някогашният кандидат-президент прогнозира около 15 места за съюза между социалдемократи и патриотични сили, както и че ДПС няма да прехвърли 4-процентовата бариера.

Бившият имигрант, в миналото известен фехтовач, имаше парламентарна група в 38-ото Народно събрание, но тя се разпадна, името БББ остана за депутата Христо Иванов и това принуди формацията да се регистрира като "Блокът на Жорж Ганчев".

Към "розите" се присъедини и Осман Октай (екс-ДПС), който доскоро водеше разговори за сътрудничество с ДСБ, а по този повод лидерът на социалдемократите Томов коментира пред Нова телевизия: "Край в България на етническите религиозни партии. С това ние отричаме този етнически модел, който беше досега."

Междувременно СДС подписа споразумение с Либералния съюз на Румен Данов и Българския демократичен форум (БДФ), представляван от проф. Стефан Карастоянов.

Двете формации ще подкрепят ОДС, а срещу това синята лидерка Надежда Михайлова се ангажира преди вземането на важни решения на коалицията, да провежда консултации с двамата лидери.

Либералният съюз и БДФ, от своя страна, ще предложат свои членове за участници в избирателните комисии и застъпници.

На вота през 2001 г. либералите бяха партньори с ДПС, а техен почетен председател е експрезидента д-р Жельо Желев - първият лидер на СДС.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@