0
Обединената компания има над $7,3 млрд. за последните 12 месеца и повече от 14 900 служители. Плановете на AMD-ATI са да ускори развоя на интегрирани чипове, включващи и графична, и процесорна част. Очаква се реакцията на Intel, която може би ще отнеме лиценза на ATI за производство на продукти, базирани на Intel технологии.

Продължават коментарите относно обявеното на 24 юли 2006 г. сливане на две от най-големите компании, производители на ИТ компоненти AMD и канадската ATI. Повечето анализатори сравняват този договор с поглъщането на мощната Compaq от нейният не по-малко мощен конкурент HP през 2002 г. Сливането на ATI и AMD ще даде отражение върху целия пазар, чийто измерения едва ли могат да бъдат оценени днес.
Все пак тазседмичната сделка не може се нарече неочаквана. Слуховете за нея се въртяха в Интернет от месеци, като коментарите за евентуалното й осъществяване вариха от шеговити забележки до сериозни анализи за въздействието й цялата компютърна индустрия и върху самите компании в частност. Но да се върнем на самата сделка.
Обединената компания AMD-ATI има през последните 12 месеца консолидирани приходи в размер на $7,3 млрд. и над 14,9 хил. служители. По този начин тя се превръща не само в един от най-големите играчи в полупроводниковата индустрия, но и световната икономика. Според обявените в прес-съобщението данни AMD придобива акции на ATI на сума $4,2 млрд. във високоликвидни активи, като същевременно обменя 57 млн. собствени акции за акции на ATI и предоставя 11 млн. акции AMD в качеството на опции. По този начин акционерите на ATI стават притежатели на около 10% от акциите на AMD. Общият обем на сделката представлява $5,4 млрд., като се прави уговорката, че всички формалности ще завършат до началото на 2007 г.
Централата на новата компания остава в Сънивейл, Калифорния, където се намира и сега ръководството на AMD. Производствените, изследователски и маркетингови звена на на AMD-ATI ще бъдат разположени в целия свят, а основните бизнес центрове ще бъдат разположени в Силиконовата долина, Остин, Тексас, и Маркaм, в канадската провинция Онтарио. Торонто става своеобразен Center of Excellence за обединената компания).
Според наблюдатели изменения в структурите на двете компании ще са минимални. Дали това е така, ще разберем през следващите няколко месеца, но е факт, че не се предвиждат никакви уволнения.
Ръководството на обединената компания включва добре известни личности: президентът и CEO на ATI Дейв Ортън заема поста генерален вицепрезидент на бизнес поделението ATI, т.е. остава шеф на своите хора, но ще се отчита и на ръководството на AMD-ATI, представено от председателя на Съвета на директорите и главен изп. директор Хектор Руиз и президента и главен оперативен директор (COO) Дирк Мейер.

Източници на приходи за обединената компания
Продукти 2007 2008 2009
Клиентски многопроцесорни чипове MPU (цел 55-60%) Повече клиентски платформи, пълно обслужване, стратегически доставчик Нови платформи, повече добавена стойност, производителност/ изч. мощ Нови платформи, повече добавена стойност, производителност / изч. Мощ, силициева интеграция
Чипсети и графични чипове (цел - 25-37%) Подобрена съвместимост, по-дълъг живот на батериите Координиран развой, нови продукти, бързо излизане на пазара Силициева интеграция, нови продукти
Загуба на Intel чипсети (цел под 25%) Общо 50% загуба на приходи Общо 100% загуба на приходи Общо 100% загуба на приходи

Анализаторите разглеждат разширяването на бизнеса на AMD като опит компанията да подобри контрола върху ценообразуването в индустрията, включително цената на дъната и схемните набори. Сливането на компаниите ще позволи на AMD да не се ограничава само до производството на процесори. Т.е. за разлика от Intel AMD е получила това, което Intel вече има, но освен това получава още нещо - дискретни графични продукти.
Това е добър ход, който ще осигури приемливи цени на чиповете (било то процесори, чипсети или графични карти) за производителите на персонални компютри и е потенциален коз за работа с нови големи партньори. Близката цел на компанията е да заеме първо място при доставките на графични продукти и второ ? при доставките на чипсети. Разбира се, добилите широка популярност имена на ATI и Radeon ще се използват и в бъдеще в продуктите на новата компания.
Основните пазарни сегменти, към които ще е ориентиран бизнесът на AMD-ATI, са:
? Търговски бизнес платформи (Commercial Clients) ? прости, стабилни, лесно управляеми, с качествена графична част и мобилна среда.
? Мобилни платформи (Mobile Computing) ? интегрирани решения с продължителна автономна работа, оптимизирана графика и богати възможности за обработка на мултимедийно съдържание.
? Битови развлекателни цифрови системи (Consumer Digital Media) ? широк спектър битова електроника - от домашни PC и цифрови телевизори до джобни компютри и портативни медийни устройства.
? Нови пазари с голям капацитет (High-Growth Markets) - високоинтегрирани, евтини икономични решения за задоволяване на търсенето на милиарди нови потребители в развиващите се страни (продължение на инициативата AMD 50x15)
Новата компания ще продължи да ползва договорите на ATI с производители на чипове за реализация на нови проекти; като в близко бъдеще не се очаква разширение на собственото производство за пускане на всички продукти на ATI. Все пак подобна възможност не е изключена, преди всичко заради повишаване на натовареността на съществуващите фабрики на AMD. Що се отнася до отношенията с традиционните производствени партньори, то наскоро в мрежата се появи обява, че сливането AMD-ATI по никакъв начин няма да се отрази на взаимоотношенията с TSMC.
В момента се очакват мерки от страна на Intel. Може да се очаква, че реакцията на компанията на създадения гигант AMD-ATI ще бъде разнопосочна ? от отнемане на лиценза на ATI за процесорната шина Intel до отказ от продължаване на този лиценз в обозрима перспектива. Интересен прецедент е и фактът, че някои съвременни платки на Intel на базата на чипсета i975X, включително Intel D975XBX, поддържат ATI CrossFire и не се разбират с NVIDIA SLI.
По този въпрос ръководство на AMD-ATI има ясни планове да продължи да предлага чипсети за платформите на Intel, ако, разбира се, не се стигне до отнемане на лиценза. На пресконференцията за обявяване на сделката бе заявено, че "компанията е готова да загуби приходите на поделението ATI, свързани с платформата Intel", като тези загуби се оценяват на $100 млн. за тримесечие. Въпреки това краткосрочните планове на компанията остават непроменени.
В по-далечно бъдеще AMD-ATI планира разработка на унифицирани мащабируеми платформи с използване на процесори AMD, чипсети и графични карти на ATI. Първоначално тези платформи, реализирани на базата на няколко процесора и графични чипа ще се правят в рамките на проекта, близък по архитектура до обявения наскоро AMD Torrenza. Това ще позволи осигуряване на максимална производителност при намаляване на закъсненията при обмена на данни между чипсета, процесора и паметта.
Развитието на технологията AMD Torrenza ще се превърне в първа стъпка по пътя кум интеграция на основните елементи на изчислителните системи на бъдещето. Наред с многопроцесорните системи AMD планира да усвои производството на чипове, включващи в едно ядро както основния процесор, така и графичното ядро. Първоначално приложението на тази технология ще бъде ограничено до някои специфични приложения и едва ли ще засегне всички пазарни сегменти, но в бъдеще може да се окаже, че това е оптималният път за развитие на компютърните системи.
Наскоро AMD подаде първата патентна заявка за използване на технология, ориентирана към използване на графика. Патентът се нарича "CPU and graphics unit with shared cache", т.е. "процесорно-графичен модул с разпределена кеш памет". Това е косвено доказателство за това, че плановете за интеграция на процесори и графични модули в един чип не е популистки маркентигов трик, а имат напълно приложимо бъдеще.
По отношение на взаимоотношенията с NVIDIA у другите производители на графични модули и чипсети, обединената компания ще се придържа към традиционната идеология на AMD. Това означава, че AMD-ATI не планира да се оказва никакъв натиск върху пазара за налагане на своите платформени решения, позиционирайки своите стандарти за интерфейси като отворени; а купувачът сам ще избира какво съчетание от процесори на AMD и други компоненти ще позлва в изчислителните системи. Това важи и за платформата AMD Torrenza, която ще се развива като отворена технология. Графичните решения на ATI ще продължат да се състезават с тези на NVIDIA, но не се очаква обединената компания да налага каквито и да било ограничения по отношение на чипсетите на NVIDIA. Според Дирк Мейер "за разлика от Intel, AMD не се кани да изгражда своите отношения с другите производители на чипсети по бизнес модела на Centrino".
По материали на 3D News, AMD и IDG News Service

Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 3 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 7 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 8 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 9 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 9 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 9 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 9 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 10 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 10 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 10 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 10 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 11 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 11 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 11 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 11 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер