0

Р ъководителите на Г-8 се споразумяха до 2050 г. да намалят в световен мащаб емисиите на газове с парников ефект поне с 50%, както и всяка страна да дефинира средносрочните си цели в тази област, предаде АФП.

Лидерите на най-развитите индустриални държави, включително и САЩ, искат за това преговори под егидата на ООН.

САЩ за първи път поеха подобен ангажимент. Миналата година на срещата на върха на Г-8 в Хайлигендам, Германия, те се съгласиха само "да вземат под внимание" намаляване на половина на замърсяващите емисии до средата на века, отбелязва АФП.

Лидерите от Г-8 (Германия, Канада, САЩ, Франция, Великобритания, Италия, Япония и Русия) обаче не постигнаха напредък по ограничаването на вредните емисии в средносрочен план за 2020 г., отбелязва ДПА.

Ръководителите на най-развитите промишлени страни призоваха

производителките на петрол да увеличат "в краткосрочна перспектива"

производствените и преработвателните мощности, за да се спре силното поскъпване на петрола на световните пазари, предаде Франс прес.

"Ние сме дълбоко обезпокоени от силното поскъпване на петрола, което създава рискове за световната икономика. Необходими са съгласувани усилия, за да се премахнат дълбоките причини за това поскъпване, за благото на всички", се посочва в комюнике.

Лидерите на Г-8 изразиха освен това безпокойство от засилването на инфлационния натиск в световната икономика заради рекордното поскъпване на суровините "и особено на петрола и храните", които "поставят под сериозна заплаха стабилността на световния растеж" и заплашват най-бедните.

Г-8 отбеляза и необходимостта всички страни да спазват

стандартите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)

в данъчната политика, се допълва в декларацията за световната икономика, информират световните агенции.

"Настояваме всички страни, които още не са приключили приемането на стандартите на ОИСР, свързани с прозрачността и ефективността на обмена на информация по данъчните въпроси, да направят това без всякакво по-нататъшно забавяне" се допълва в декларацията.

Лидерите на Г-8 заявиха днес, че ще устоят на протекционистките изкушения в сектора на търговията и международните инвестиции и призоваха благоприятно приключване на преговорите от цикъла Доха, които се водят под егидата на Световната търговска организация, за либерализиране на световната търговия.

Обстановката на финансовите пазари се подобри през последните месеци, но продължава да има силно напрежение се посочва в декларация за световната икономика.

В кулоарите на срещата на високо равнище на Г-8 информирани източници посочиха, че лидерите на най-богатите страни на планетата

са избегнали конкретни дискусии по обстановката на финансовите пазари,

която включва поевтиняването на долара, а той до голяма степен играе ролята на световна валута.

Същите източници посочиха, че един от лидерите на Г-8 призовал да се работи за укрепването на позициите на долара, но това мнение не било включено в заключителния документ, предаде ИТАР-ТАСС.

Джордж Буш потвърди за пореден път пред колегите, че е привърженик на политиката на "силния долар", съобщи съветникът на американския президент по международните икономически въпроси Дан Прайс на пресконференция в Тояко.

Доларът изгуби над 30% от стойността си спрямо еврото през последните две години и спадът му е една от причините за силното поскъпване на петрола, който се търгува в долари.

Многобройните изявления на водещи фигури в икономиката на САЩ през последните месеци в подкрепа на политиката на "силния долар" досега остават само празни думи, отбелязва Франс прес.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев заяви, че сегашната

световна финансова система е неефективна

Освен това той смята, че е необходимо организирането на "зърнени" срещи на върха за обсъждане на ценовата политика в продоволствения сектор.

Една нова система включва създаването на нови институции и адаптирането на съществуващите към реалността, посочи Медведев, който не пропуска да критикува прекалено голямата тежест на САЩ и на американската икономика в сегашната финансова и икономическа система.

Ситуацията със слабия долар и силното евро не устройва никого, каза руският държавен глава. Той се обяви за по-голяма роля на рублата и за превръщането й в резервна валута.

Френският президент Никола Саркози пристигна в Япония с убеждението, че Г-8 вече е твърде тесен кръжец, за да посреща предизвикателствата на XXI в., пише парижкият "Монд".

Саркози предлага, засега без успех по-специално заради резервите на Япония към Пекин,

затвореният клуб да приеме още пет сили - Китай, Индия, Бразилия, Мексико и Южна Африка,

които образуваха през 2005 г. неофициалната група Г-5, посочва вестникът.

Бразилия, Русия, Индия и най-вече Китай се превърнаха в икономически сили, но демократичните им постижения не са на равнището на икономическия напредък, пише "Монд".

Тези четири държави, или т. нар. група БРИК, се смятат за икономически сигурни зони, но в Бразилия съществува безсрамно неравенство между богати и бедни, в Русия се потиска чеченското малцинство, а печатът е под строг контрол, йерархичните касти в Индия изчезват доста бавно, а в Китай масово хвърлят хора в затвора.

Макар че на Запад демокрацията е ценност и почти философия, другаде често е непозната или се разглежда просто като инструмент на властта, изтъква коментаторът на "Монд".

След като форумът на Г-8 е последната голяма изява на Буш на президентския пост, а руският му колега Дмитрий Медведев едва дебютира на международната сцена, Франция желае Европа да играе основна роля на срещата, по-специално в трудните дискусии за климатичните промени, посочва френският "Фигаро".

От Буш не се очакват никакви инициативи в месеците преди да си тръгне от Белия дом. Евросъюзът, напротив, още от началото се представи като двигател на работата по този въпрос сред индустриализираните държави, цитира вестникът съветник в Елисейския дворец.

Тъкмо Саркози е човекът, който ще може да наклони везните на преговорите в Япония на една или друга страна, убеден е източникът на "Фигаро".

В сряда, когато ще се говори за глобалното затопляне, в обсъждането ще участват и лидерите на Бразилия, Китай, Индия, Мексико, Южна Африка, Южна Корея, Австралия и Индонезия. Източници от френската делегация изразиха резерви към евентуалното съгласие на най-бързоразвиващите се икономики да приемат предложението на Г-8, допълва "Фигаро".

Московските издания отразяват вчерашните срещи на президента Медведев на форума в Япония с лидери от САЩ, Германия, Франция и Великобритания.

Буш призна, че е харесал прямотата на руския си колега - "удобен" събеседник и "умно момче", пише "Ведомости". Член на руската делегация констатира, че за Буш е по-лесно да общува с Медведев, отколкото с Путин, добавя вестникът.

Форумът бе дебют за руския лидер, но той без страх насочи вниманието върху противоречията между Москва и Вашингтон, например открито изрази сериозна тревога, че в Литва може да се появят бази на ракети прехващачи от ПРО на САЩ.

Буш също тъй откровено запита какво се прави за нормализация на отношенията между Русия и Грузия, посочва изданието.

Неотдавна на икономическа среща в Санкт Петербург Медведев обвини Запада в "икономически егоизъм" и изказването му пред Г-8 със сигурност ще е шумно, прогнозира изданието.

Руски политолог обаче заявява пред "Независимая газета", че не бива да се очаква много от форума на Осморката. За Русия е важно най-вече, че президентът Медведев бе благосклонно приет от световните политици и Москва разглежда срещата в Япония предимно като

"презентация на Медведев" пред тях,

смята той.

Основните теми, обсъждани в Япония - екологията и помощта за Африка, наистина вълнуват Москва, но далеч не са на първо място за нея, добавя руският експерт пред "Независимая газета".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

България Преди 29 минути

Изтеглените от продажба козунаци са насочени за унищожаване

Родилка и бебе починаха в Самоков

Родилка и бебе починаха в Самоков

България Преди 57 минути

Разпоредена е проверка

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 4 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 4 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 4 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 5 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 5 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 6 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 6 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 7 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 7 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 8 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 8 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 9 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит

<p>&bdquo;Претърпях две тежки катастрофи в живота си. Едната, в която ме блъсна автобус... Другата е Диего&ldquo;</p>

Емблематични жени: Фрида Кало

Любопитно Преди 9 часа

Какво не знаем за енигматичната мексиканска художничка

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Свят Преди 10 часа

Вижте какво посочват конгресмените в писмо до президента Джо Байдън