0

П резидентът Георги Първанов е на официално посещение в Руската федерация от днес до 6 февруари.

Той ще се срещне с президента Дмитрий Медведев, с министър-председателя Владимир Путин, с председателя на Съвета на Федерацията Сергей Миронов, с кмета на Москва Юрий Лужков и с новия руски патриарх Кирил.

Формално посещението е за да бъде официално открита Годината на България в Русия - по случай 130-та годишнина от Освобождението на страната и 100-годишнината от обявяването на нейната независимост.

За Година на Русия в България беше обявена цялата 2008 година. За откриването й в София пристигна тогавашният руски президент Владимир Путин и в рамките на визитата бе подписано споразумението за "Южен поток".

Според изпълнителния директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов, който е в придружаващата президента делегация, в Москва България щяла да постави официално въпроса за предоговаряне на договора за доставка на газ с "Газпром".

По предварителни данни загубите на дружеството от спрените доставки през януари са 20 млн. долара, които би трябвало да се заплатят пряко по договорите за доставка като неустойки за недоставено количество, и още около 80 млн. лева пропуснати ползи и нанесени щети.

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин потвърди, че в Москва ще бъдат поискани уверения, че повторно няма да се случи спиране доставките на природния газ към България.

Ще искаме и да получаваме газ без посредници, каза Калфин в интервю за пред БНТ.

Той уточни, че

две от посредническите фирми са регистрирани в офшорни зони.

Като напомни, че България е била най-засегната от газовата криза, защото нямаше връзка със съседните страни. Калфин заяви, че България ще протестира за разпределението на пет млрд. евро от Брюксел като компенсации за щетите от газовата криза.

На въпрос дали България ще иска подкрепа от Русия за отварянето на блоковете на АЕЦ "Козлодуй" при сегашното посещение, Калфин каза, че за това въобще няма да става дума, защото е въпрос на Европейския съюз, на който България е член.

Калфин обаче не пропусна да каже колко е бил притеснен от позицията на министър Гергана Грънчарова, която няколко пъти обясни каква безсмислица е акциятга за отваряне на спрените блокове на АЕЦ.

Сергей Приходко, помощник на предзидента Медведев, заяви днес пред ИТАР-ТАСС, че осъществяването на

съвместните стратегически проекти в енергийната сфера

- изграждането на АЕЦ "Белене", петролопровода Бургас-Александруполис и газопровода "Южен поток", ще бъде основна тема в утрешните преговори между президентите на България и на Русия.

Руският президент смята да засегне и въпроси, свързани със сигурността, отбеляза Приходко. "В контекста, свързан с гарантиране на сигурността на европейския континент, лидерите ще разменят мнения и за руската инициатива да бъде подписан договор за европейската сигурност.

Международният дневен ред включва също въпроси във връзка с отношенията между Русия и ЕС и реформирането на световната финансова архитектура", добави той.

След преговорите се предвижда

да бъдат подписани "близо десет документа",

информира Приходко. Според него, става дума по-специално за споразумения в сферата на ядрената енергетика, за сътрудничество между министерствата на правосъдието, за социалното осигуряване, а също и за меморандум между "Газпром" и Българския енергиен холдинг.

Същевременно помощникът на руския президент отбеляза, че "не поставяме свръхзадачи пред тази среща, не подготвяме суперпроекти".

За руско-българските търговско-икономически отношения е характерен стабилният растеж на двустранната търговия. През последните шест години например стокообменът е нараснал 3,7 пъти - от 1,4 милиарда долара през 2002 г. на 5,14 милиарда долара за 11-те месеца на 2008 г., отбелязва ИТАР-ТАСС.

На предстоящата си среща с Първанов руският президент

Медведев "ще продължи да изглажда острите ъгли",

прогнозира "Независимая газета".

Ще припомним, че България пострада от газовата криза повече от останалите европейски държави, тъй като изцяло зависи от руските газови доставки. В България се надигна вълна от антируски настроения, тъй като страната започна да замръзва в най-неблагоприятния момент от гледна точка на метеорологичните условия, пояснява всекидневникът.

Руско-украинският газов конфликт, по време на който България бе сред пострадалите, коригира "празничния" дневен ред на предстоящото посещение, пише "Время новостей".

Неназован източник от Кремъл подчертал пред вестника, че Москва не би желала заради януарските събития "да изгуби оформилия се особено приятелски характер на отношенията със София".

Руската страна усеща сякаш известно чувство за вина спрямо София и това може би ще помогне на българската делегация да издейства някои отстъпки.

Въодушевена от примера на Русия, отказала се от посредници в отношенията с Украйна, България сериозно се кани да изпрати дружествата посредници "Винтерсхал" и особено "Овергаз инк", дялове от които притежава "Газпром", по пътя на"РосУкрЕнерго" (тоест да се освободи от тези посредници - бел. ред.), твърди изданието.

Според кремълския източник на вестника,

руските власти не са против преминаването към преки доставки,

"ако "Газпром" и "Булгаргаз" се споразумеят за търговските условия".

Същевременно по всичко личи, че руският монополист няма готовност да се откаже от посредниците. В рамките на политическия диалог обаче София разчита схемата за газови доставки, договорена през 2006 г., да бъде преразгледана из основи, забелязва "Время новостей".

Връзките ни в момента са стигнали най-високото си равнище от 20 години насам,

заявява президентът Първанов в интервю за московския официоз "Росийская газета".

"България и Русия развиват твърде активен политически диалог, включително на най-високо равнище", твърди Първанов. Но според него възможностите не са изчерпани, общо е желанието да бъдат задълбочени въз основа на прагматизма и взаимната изгода.

Тъкмо това са принципите, които трябва да следват двете държави в своето търговско-икономическо сътрудничество, подчертава Първанов. Русия влиза в десетката най-големи вносители на българска продукция, но равнището на
търговско-икономическото сътрудничество не отговаря на потенциала на двете икономики и на нивото на политическото сътрудничество, добавя той.

"Не ни задоволява нито обемът, нито номенклатурата на износа и вноса, защото в нея почти липсват изделията, които са носители на научно-техническия прогрес", пояснява българският президент.

В интерес и на двете държави е да бъде ускорено сътрудничеството в икономиката, но за целта са необходими общи проекти. Те трябва да да станат "катализатор за реализирането на потенциала на нова, равноправна, пазарна основа", изтъква Първанов.

"Тук е смисълът на българското и на руското участие в големи международни енергийни проекти. Тези въпроси ще бъдат в центъра на моята програма в Москва, акцент в преговорите с президента и премиера на Русия", заявява държавният глава.

Временното прекратяване на газовите доставки от Русия за Европа е само част от общия процес. Това води не само до преки и косвени загуби за производители, транзитьори и потребители, но и руши доверието, градено десетилетия наред, добавя Първанов.

Нашите народи очакват, че в бъдеще ще сполучим да предотвратим кризисните ситуации, да ускорим осъществяването на големите международни инфраструктурни проекти, изтъква българският президент пред "Росийская газета".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Учени наблюдават появата на нов акцент в Антарктида

Любопитно Преди 1 минута

По време на престоя в Антарктида изследователите забелязват значителни промени в техните акценти

Редица университети затварят врати в знак на протест

Редица университети затварят врати в знак на протест

България Преди 32 минути

Причината за това ниските си възнаграждения и липсата на политика в сферата на висшето образование

Облачно и дъждовно време в понеделник, кога ще спрат валежите

Облачно и дъждовно време в понеделник, кога ще спрат валежите

България Преди 1 час

Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, в София - около 23°

Герт Вилдерс

Остър завой: Как и Нидерландия зави надясно

Свят Преди 1 час

Новият "Кабинет на надеждата", както го наричат четирите коалиционни партии, е политически експеримент дори за Нидерландия

Може ли (и колко) да се икономиса, ако изключите климатика в колата

Може ли (и колко) да се икономиса, ако изключите климатика в колата

Технологии Преди 1 час

Модерният автомобил е оборудван с редица системи, без които не бихме могли да си представим личното си превозно средство

Горещо кафе

Ще изчезне ли кафето заради глобалното затопляне?

Любопитно Преди 1 час

Въпрос, на който по-скоро предпочитаме да не знаем отговора

Извънредно заседание на иранския кабинет след инцидента с хеликоптера на Раиси

Извънредно заседание на иранския кабинет след инцидента с хеликоптера на Раиси

Свят Преди 9 часа

Негов председател е вицепрезидентът Мохамед Мохбер

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Любопитно Преди 9 часа

Различни разсейващи фактори като гъделичкане с пера, шепот и шум от комари бяха използвани, за да предизвикат участниците

д

Лондон изпрати на Украйна 80 ракети за противовъздушна отбрана

Свят Преди 9 часа

Графиката показва, че до края на май Обединеното кралство възнамерява да изпрати на Украйна още 20 ракети

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Свят Преди 10 часа

Съобщава се, че жената имала съучастник, който я изоставил

пустинята Табернас

Защо пустинята край Саудитска Арабия се покри с трева

Свят Преди 10 часа

Интересни факти за пустинята край Саудитска Арабия четете в следващите редове

й

Ирак и Азербайджан предлагат помощ на Иран в издирването на хеликоптера

Свят Преди 10 часа

Вътрешното министерство, Червеният полумесец и други компетентни органи са били инструктирани от иракския кабинет да окажат съдействие

Шофьор помете и уби пешеходец на тротоар във Варна

Шофьор помете и уби пешеходец на тротоар във Варна

България Преди 11 часа

27-годишен шофьор е загубил управление над автомобила си

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

Свят Преди 11 часа

От 2019 г. американската армия използва дронове и самолети за извършване на мисии за наблюдение от военновъздушната база в покрайнините на Агадес

.

Петата болест: Дете в Гърция почина след зараза с парвовирус

Свят Преди 11 часа

Много от заразените нямат никакви симптоми или имат леки грипоподобни симптоми като умора и лека температура

д

Антоанет Пепе каза „да” на Карамански-младши (ВИДЕО)

Любопитно Преди 12 часа

Милионерският наследник, който отдавна е поел грижата за трите й деца, реши да предложи брак на красавицата