0

Р уският президент Владимир Путин отправи една от най-острите си критики срещу САЩ, откакто пое поста преди седем години, като обвини вчера Вашингтон, че техният едностранен, милитаристичен подход е превърнал света в по-опасно място, отколкото когато и да било по времето на Студената война, пишат в кореспонденция от Мюнхен коментаторите от в. "Уошингтън поуст" Томас Рикс и Крейг Уитлок.

"САЩ подкопават глобалната сигурност, обяви Путин" - под това заглавие "Ню Йорк таймс" също помества коментар от международната конференция по политиката на сигурността (SecurityConference.de).

Руският президент обвини САЩ, че провокират нова ядрена оръжейна надпревара, разработвайки противоракетна отбрана, пишат авторите Том Шанкър и Марк Ландлър.

Путин освен това упрекна американците, че подкопават международните институции, правят по-настабилен Близкия изток чрез непохватната си политика в Ирак и

се опитват да разделят отново съвременна Европа,

като налагат нови разделителни линии и правила, макар и може би все още виртуални.

Той изостави дипломатическата любезност и изреди дълъг списък от оплаквания от US господството в световните дела, пише "Ню Йорк таймс".

В речта си на Мюнхенската конференция руският президент заяви, че САЩ се опитват да налагат волата си на останалите държави, възкликвайки: "Е, на кого би се харесало това?"

Едностранните, често нелегитимни действия, не решиха нито един проблем, а често ставаха генератори на нови огнища на напрежение. Все повече се пренебрегват принципите на международното право, а отделни норми на една държава, преди всичко на САЩ, прекрачват националните граници и се натрапват на други държави във всички области - и икономиката, и политиката.

Все по-често сме свидетели на стремеж проблемите да се решават съобразно текущата политическа целесъобразност. Това подтиква надпреварата във въоръжаването,

тласка някои страни да се сдобиват с ядрено оръжие,

и в света се появяват нови заплахи, защото вече никой не се чувства в безопасност, защото не може да се скрие зад международното право като зад каменна стена", каза Путин, цитиран от руските агенции.

"Процесът на разширяване на НАТО няма нищо общо с модернизирането на алианса. Напротив - това е сериозно провокиращ фактор, снижаващ равнището на взаимното доверие, и ние имаме справедливото право да попитаме откровено: Срещу кого е това разширяване?", добави Путин.

По думите му, Русия критикува дейността на Организацията за
сигурност и сътрудничество в Европа, смятайки, че е нарушен
балансът и тя е превърната във вулгарен инструмент за обслужване
на външнополитическите интереси на една или на група страни за
сметка на други.

"За съвременния свят еднополюсният модел е не само неприемлив, но и невъзможен - не само защото за еднолично лидерство в съвремения свят не стигат военнополитическите и икономически ресурси, но и понеже в основата й не лежи морално-нравствената база на съвременната цивилизация.

Както и да се украсява терминът "еднополюсен свят", в крайна сметка той
означава само едно - един център на властта, един център на силата, един център за взимане на решения.

Това е свят на един господар, на един суверен

И това, в крайна сметка, е пагубно не само за намиращите се в рамките на тази система, но и за самия суверен, понеже го разрушава отвътре. Това няма нищо общо с демокрацията.

Както е известно, демокрацията е власт на мнозинството при отчитане на интересите и мненията на малцинството. Нас, сиреч Русия, постоянно ни учат на демокрация, но тези, които ни учат, кой знае защо, не искат особено да се учат самите те", заяви Путин.

По думите му ООН е единствената инстанция, имаща право да взима решения за използване на сила за решаване на конфликти.

Единствена легитимна възможност за употреба на военна сила като последно средство може да бъде само Уставът на ООН, и ако някой смята, че използването на сила може да бъде разрешено от НАТО или ЕС, ние сме на друго мнение, категоричен бе руският държавен глава.

"Прибягването до сила е излючителна мярка, както и използването на смъртно наказание в някои страни. Още по-странно е, когато в някои държави се смята за възможна намесата в конфликти, способни да доведат до хиляди жертви. Такива методи трудно може да се нарекат легитимни", предупреди президентът на Руската федерация.

Коментарите бяха най-острите, чувани досега от Путин,

който отдавна понася критики от САЩ. Речта му може би е насочена отчасти към публиката в Русия, където той има траен и висок рейтинт на обществено одобрение, дължащ се до голяма степен на способността му да се противопоставя на Запада, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Вестникът цитира и думите на оратора, че "Русия ще води независима политика". Някои наблюдатели тълкуват тона на речта като доказателство колко силен са направили Путин печалбите от петрола и енергийните ресурси.

Според специалистите тезите му са познати по същество, но необичайни по враждебността към САЩ, пише на свой ред "Уошингтън поуст". Речта на президента подчертава промяната в руско-американските отношения
напоследък, смята вестникът.

Приятелството, което започна, когато Буш се запозна с Путин

за първи път през 2001 г. и каза, че е надникнал в душата на бившия полковник от КГБ, се вгорчи, откакто Кремъл започна да потиска вътрешната политическа опозиция, да използва енергийните си ресурси, за да притиска съседите си и да противоречи на Белия дом по Ирак, Иран и други проблеми.

Стопанинът на Белия дом все повече се разочароваше от Путин и се опитваше от време на време да го подтикне да се върне към демокрацията и да подобри отношенията си със съседите, но всеки опит бе отблъснат.

Буш не проявява охота за по-пряка конфронтация от страх, че това може още повече да отдалечи руския му колега от Запада, и защото има нужда от подкрепата му за натиск над Иран, продължава вестникът.

През последните дни висши представители на администрацията на Буш са се срещнали във Вашингтон с бившия шахматен шампион Гари Каспаров, очертаващ се като водеща фигура в маргиназилизираната руска политическа опозиция.

Той посъветвал американците, че ако поучават Русия да спазва демокрацията, това може да даде обратен резултат - но не бива да се преструват, че Путин е един от тях. Не се намесвайте, но не го подкрепяйте - така им казах, заяви Каспаров.

Вестникът отбелязва, че критиките на Путин в Мюнхен на пръв поглед не са предизвикани от никакъв конкретен повод. Неговата 32-минутна реч приличаше повече на внимателно обмислена лекция, отколкото на тропането по масата на Хрушчов.

Европейски дипломати, настояли за анонимност, възприемат атаката срещу САЩ като

изпреварваща мярка за отклоняване на недоволството срещу Русия,

което се трупа в европейските столици. Освен с кампанията срещу политически опоненти и неправителствени организации, Путин настрои срещу себе си някои в Европа с използването на енергийните ресурси като инструмент на външната политика, допълва вестникът.

Генералният секретар на НАТО вече коментира, че е разочарован от чутото.

Путин е прав, че Студената война приключи, но намирам, че изказването му е разочароващо и малко продуктивно по отношение на онова, което той нарича "експанзията на НАТО" и което всъщност е разширяване на алианса, коментира Яп де Хоп Схефер в кулоарите на форума.

"Не виждам връзка между това, което каза Путин, и онова, което прави НАТО. В Румъния и България няма бази на Алианса", подчерта генералният секретар на НАТО.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Това е "труден момент": Битката за Рафах е решаваща за Израел

Това е "труден момент": Битката за Рафах е решаваща за Израел

Свят Преди 2 часа

Това заяви министър-председателят Бенямин Нетаняху

Анализатори: Москва не се готви за мир

Анализатори: Москва не се готви за мир

Свят Преди 2 часа

Според оценки на американски официални лица войната в Украйна вече е струвала на Русия повече от 200 млрд. долара

НАТО: Русия няма сили за голям пробив в Украйна

НАТО: Русия няма сили за голям пробив в Украйна

Свят Преди 3 часа

Русия предприе на 10 май нова сухопътна офанзива в Харковска област

Бейби Лазаня дарява наградата си от "Евровизия"

Бейби Лазаня дарява наградата си от "Евровизия"

Свят Преди 3 часа

Множество коментари в подкрепа и искрено възхищение към музиканта заляха социалните мрежи

Орбан заяви, че той е единственият, който се бори за мир в ЕС

Орбан заяви, че той е единственият, който се бори за мир в ЕС

Свят Преди 4 часа

Това изказване Орбан направи след опит за убийството на неговия политически съюзник

<p>Руски политик обяви, че се е върнал към биологичния си пол (СНИМКИ)&nbsp;</p>

"Това ми помогна да се убедя, че съм мъж": Руски политик каза, че се е върнал към биологичния си пол

Свят Преди 4 часа

Преди това Альошин се е появявал облечен в рокли и с дълга до раменете руса коса

Пшеницата поевтиня, но цената на хляба остава без промяна, ето защо

Пшеницата поевтиня, но цената на хляба остава без промяна, ето защо

България Преди 5 часа

"Хлябът не е само зърно и пшеница", каза председателят на Комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов

<p>Русия експулсира британския аташе по отбраната, ето защо&nbsp;</p>

Русия експулсира британския аташе по отбраната

Свят Преди 5 часа

Това стана ясно от изявление на министерството на външните работи

<p>Нови подробности за извършителя&nbsp;на атаката срещу&nbsp;Роберт Фицо</p>

Извършителят на атаката срещу Фицо не е показвал признаци на екстремизъм

Свят Преди 6 часа

По думите на сина единственото, което той може да каже за възгледите на баща си относно Фицо, е, че баща му не е гласувал за него

<p>Какво разкри Зеленски в интервюто си за &quot;Ей Би Си Нюз&quot;&nbsp;</p>

"Тези пари не се дават на Украйна": Какво разкри Зеленски в интервюто си за "Ей Би Си Нюз"

Свят Преди 6 часа

Украйна започна да евакуира цивилното население в североизточната част на страната

"Тази операция ще продължи": Израел изпраща още войски в района на Рафах

"Тази операция ще продължи": Израел изпраща още войски в района на Рафах

Свят Преди 7 часа

Това обяви израелският министър на отбраната Йоав Галант

<p>Здравният министър удължи забраната за износ на инсулин</p>

До 16 юни удължават забраната за износ на инсулин

България Преди 7 часа

Настоящата заповед влиза в сила от утре

Рязък скок на случаите на африканска чума в ЕС през 2023 г.

Рязък скок на случаите на африканска чума в ЕС през 2023 г.

Свят Преди 7 часа

Ето кои са най-засегнатите страни

<p>Този&nbsp;закон &quot;е неприемлив&quot;</p>

Грузинският президент: Законът за чуждестранните агенти е неприемлив

Свят Преди 8 часа

Зурабишвили разкритикува остро управляващата партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия"

Меган Маркъл оглави класацията на най-нехаресваните звезди за 2024 г.

Меган Маркъл оглави класацията на най-нехаресваните звезди за 2024 г.

Любопитно Преди 8 часа

На второ място е не по-малко известната американска актриса Амбър Хърд