0
Р Е Ш Е Н И Е № 81
София, 02 май 2001 г.

ОТНОСНО: регистрация на коалиция "Национално движение Симеон Втори"
Постъпило е заявление за регистрация за участие в изборите за народни представители на 17 юни 2001 г. от коалиция "Национално движение Симеон Втори", подписано от представляващия коалицията Симеон Борисов Сакскобургготски.
Заявлението е заведено в регистъра на ЦИК под № 50 от 28.04.2001 г. Към заявлението са приложени:
1. Решение за образуване на коалиция от 28.04.2001 г.
2. Образец от подписа на представляващия коалицията.
3. Заверен препис от съдебно решение на СГС от 10.03.1997 г. по ф.д. № 1507/1997 г. за вписване на Партията на българските жени.
4. Заверен препис от съдебно решение на СГС от 14.12.2000 г. по ф.д № 10012/2000 г. за вписване на политическа партия Движение за национално възраждане "Оборище".
5. Удостоверение за актуално състояние на Партията на българските жени от 26.04.2001 г. по ф.д. № 1507/1997 г.
6. Удостоверение за актуално състояние на политическа партия Движение за национално възраждане "Оборище" от 23.04.2001 г. по ф.д. № 10012/2000 г.
7. Копие от бр. 23/1997 г. на "Държавен вестник", в който е обнародвано решението за вписване на Партия на българските жени.
8. Копие от бр. 12/2000 г. на "Държавен вестник", в който е обнародвано решението за вписване на политическа партия Движение за национално възраждане "Оборище".
9. Образец от подписа на представляващия коалицията.
10. Образец от печата на коалицията.
11. Пълномощни на лицата, упълномощени да подават документи за регистрацията на коалицията в ЦИК.
Заявено е желание за участие в изборите с бяла бюлетина с три цветни хоризонтално разположени ивици: синя, жълта, синя. Като резервен цвят е посочена бяла бюлетина с две вертикални жълти ивици.
С Решение № 46 от 30.04.2001 г. на ЦИК и допълнително по телефона създадената коалиция е получила указание, че законът не допуска представляващият коалицията да бъде лице извън състава на представителните органи на съставните партии, вписани в съответните съдебни решения, обнародвани в "Държавен вестник". Тази теза се основава на несъмненото обстоятелство, че политическата воля на членовете на една политическа формация може да се изразява само от нейните представителни органи и не може да се делегира другиму. В противен случай би се създала възможност за заобикаляне на закона, в резултат на което едно необвързано политически лице да използва в личен интерес една партия, с която не е обвързано, както и коалиция от политически партии. Основната функция на партията и предизборните коалиции в изборите се състои в предлагане на кандидатури, а съгласно чл. 43 от ЗИНП това е изключително правомощие на техните централни ръководства. С предоставянето на представителната власт на едно трето лице на създадената коалиция по един недопустим начин се създава възможност за подмяна на политическата воля на членския състав на партиите, съставящи тази коалиция. При създаването на коалиция надлежно регистрираните ръководства на отделните партии съставляват едно общо ръководно тяло, което може да взема политическите си решения само чрез посочен представител от ръководствата на съответните партии.
Обсъден бе и въпросът, че заявителят - Симеон Борисов Сакскобургготски, е възприел за наименование на коалицията наименованието на политическа партия, на която Софийският градски съд е отказал регистрация, което съдебно решение е потвърдено впоследствие и с решение на Върховния касационен съд. По този начин, като е възприел това наименование и същевременното посочване на същия адрес, както на исканата за съдебна регистрация партия, а и след като той самият се явява като представляващ коалицията, той въвежда в заблуждение относно качеството на политическия субект и цели заобикаляне на закона, а именно вече отказаната съдебна регистрация на политическата партия да бъде подменена с друга форма на политическа организация - новосъздадена коалиция за регистриране пред Централната избирателна комисия.
Обсъден бе и въпросът доколко със свое решение от 27.04.2001 г. Изпълнителното бюро на Партията на българските жени е в правомощията си да упълномощи председателя на партията Весела Атанасова Драганова да представлява партията при образуване на коалицията и да извършва необходимите правни и фактически действия, както и да подписва коалиционно споразумение и решение за образуване на коалицията. Съгласно решение на СГС по ф.д. № 1507/1997 г. Партията на българските жени се представлява от нейното Изпълнително бюро като цяло, като съставът е посочен поименно - Весела Атанасова Драганова, Лилия Владимирова Войнова, Адриана Георгиева Брънчева, Марина Пенчева Василева и Димитрина Цветанова Георгиева. Няма отбелязване, че всеки член на Изпълнителното бюро може сам да представлява партията, нито че при разногласия решава мнозинство било от всички, било от само присъстващи.
В изпълнение на дадените от ЦИК указания коалиция "Национално движение Симеон Втори" е представила допълнително следните документи:
1. Ново заявление за регистрация на коалиция под същото наименование и със същия адрес, подписано от новопосочен представляващ - Весела Атанасова Драганова.
2. Протокол от заседание на колективния представителен орган на Партията на българските жени от 1.05.2001 г., с което за представляващ партията при сключване на коалиционното споразумение, както и за представляващ новосъздадената коалиция се определя председателят на партията Весела Атанасова Драганова. Решението е взето от четирима членове на Изпълнителното бюро, като в протокола е отбелязано отсъствието на петия член - Димитрина Цветанова Георгиева, въпреки че съгласно съдебната регистрация партията се представлява от цялото Изпълнително бюро.
3. Решение № 2 на коалиращите се партии, подписано от представляващите ги лица, с което те освобождават Симеон Борисов Саксобургготски от функциите му на представляващ коалицията и определят нов представляващ коалицията - Весела Атанасова Драганова.
4. Пълномощни на лицата, упълномощени да подават документи за регистрацията на коалицията в ЦИК, издадени от новия представляващ коалицията.
При това положение, макар и решението на колективния представителен орган на Партията на българските жени от 1.05.2001 г. да не е взето от пълния му състав, както това се изисква съгласно съдебната регистрация на партията, ЦИК намира, че са налице предпоставките за регистрация по чл. 50, ал. 2 - 4 от ЗИНП за извършване на регистрацията.
Не може да се уважи искането за основен цвят на бюлетината, защото такъв е предоставен на друга партия, която го е заявила първа по време. Следва да се уважи искането за резервен цвят с оглед предимството на Партията на българските жени по чл. 74, ал. 4 от ЗИНП.
По гореизложените съображения и на основание чл. 23, ал. 1, т. 6 от ЗИНП Централната избирателна комисия
Р Е Ш И:
Регистрира за участие в изборите за народни представители на 17 юни 2001 г. коалиция "Национално движение Симеон Втори" с бяла бюлетина с две вертикални жълти ивици и отпечатан върху нея текст: Национално движение Симеон Втори.
Решението може да бъде обжалвано в 3-дневен срок от съобщаването му пред Върховния административен съд.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 8 минути

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 16 минути

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 1 час

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 1 час

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 1 час

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 2 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 2 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 2 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 2 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 2 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 3 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 3 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 3 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 4 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели