0
Р Е Ш Е Н И Е № 81
София, 02 май 2001 г.

ОТНОСНО: регистрация на коалиция "Национално движение Симеон Втори"
Постъпило е заявление за регистрация за участие в изборите за народни представители на 17 юни 2001 г. от коалиция "Национално движение Симеон Втори", подписано от представляващия коалицията Симеон Борисов Сакскобургготски.
Заявлението е заведено в регистъра на ЦИК под № 50 от 28.04.2001 г. Към заявлението са приложени:
1. Решение за образуване на коалиция от 28.04.2001 г.
2. Образец от подписа на представляващия коалицията.
3. Заверен препис от съдебно решение на СГС от 10.03.1997 г. по ф.д. № 1507/1997 г. за вписване на Партията на българските жени.
4. Заверен препис от съдебно решение на СГС от 14.12.2000 г. по ф.д № 10012/2000 г. за вписване на политическа партия Движение за национално възраждане "Оборище".
5. Удостоверение за актуално състояние на Партията на българските жени от 26.04.2001 г. по ф.д. № 1507/1997 г.
6. Удостоверение за актуално състояние на политическа партия Движение за национално възраждане "Оборище" от 23.04.2001 г. по ф.д. № 10012/2000 г.
7. Копие от бр. 23/1997 г. на "Държавен вестник", в който е обнародвано решението за вписване на Партия на българските жени.
8. Копие от бр. 12/2000 г. на "Държавен вестник", в който е обнародвано решението за вписване на политическа партия Движение за национално възраждане "Оборище".
9. Образец от подписа на представляващия коалицията.
10. Образец от печата на коалицията.
11. Пълномощни на лицата, упълномощени да подават документи за регистрацията на коалицията в ЦИК.
Заявено е желание за участие в изборите с бяла бюлетина с три цветни хоризонтално разположени ивици: синя, жълта, синя. Като резервен цвят е посочена бяла бюлетина с две вертикални жълти ивици.
С Решение № 46 от 30.04.2001 г. на ЦИК и допълнително по телефона създадената коалиция е получила указание, че законът не допуска представляващият коалицията да бъде лице извън състава на представителните органи на съставните партии, вписани в съответните съдебни решения, обнародвани в "Държавен вестник". Тази теза се основава на несъмненото обстоятелство, че политическата воля на членовете на една политическа формация може да се изразява само от нейните представителни органи и не може да се делегира другиму. В противен случай би се създала възможност за заобикаляне на закона, в резултат на което едно необвързано политически лице да използва в личен интерес една партия, с която не е обвързано, както и коалиция от политически партии. Основната функция на партията и предизборните коалиции в изборите се състои в предлагане на кандидатури, а съгласно чл. 43 от ЗИНП това е изключително правомощие на техните централни ръководства. С предоставянето на представителната власт на едно трето лице на създадената коалиция по един недопустим начин се създава възможност за подмяна на политическата воля на членския състав на партиите, съставящи тази коалиция. При създаването на коалиция надлежно регистрираните ръководства на отделните партии съставляват едно общо ръководно тяло, което може да взема политическите си решения само чрез посочен представител от ръководствата на съответните партии.
Обсъден бе и въпросът, че заявителят - Симеон Борисов Сакскобургготски, е възприел за наименование на коалицията наименованието на политическа партия, на която Софийският градски съд е отказал регистрация, което съдебно решение е потвърдено впоследствие и с решение на Върховния касационен съд. По този начин, като е възприел това наименование и същевременното посочване на същия адрес, както на исканата за съдебна регистрация партия, а и след като той самият се явява като представляващ коалицията, той въвежда в заблуждение относно качеството на политическия субект и цели заобикаляне на закона, а именно вече отказаната съдебна регистрация на политическата партия да бъде подменена с друга форма на политическа организация - новосъздадена коалиция за регистриране пред Централната избирателна комисия.
Обсъден бе и въпросът доколко със свое решение от 27.04.2001 г. Изпълнителното бюро на Партията на българските жени е в правомощията си да упълномощи председателя на партията Весела Атанасова Драганова да представлява партията при образуване на коалицията и да извършва необходимите правни и фактически действия, както и да подписва коалиционно споразумение и решение за образуване на коалицията. Съгласно решение на СГС по ф.д. № 1507/1997 г. Партията на българските жени се представлява от нейното Изпълнително бюро като цяло, като съставът е посочен поименно - Весела Атанасова Драганова, Лилия Владимирова Войнова, Адриана Георгиева Брънчева, Марина Пенчева Василева и Димитрина Цветанова Георгиева. Няма отбелязване, че всеки член на Изпълнителното бюро може сам да представлява партията, нито че при разногласия решава мнозинство било от всички, било от само присъстващи.
В изпълнение на дадените от ЦИК указания коалиция "Национално движение Симеон Втори" е представила допълнително следните документи:
1. Ново заявление за регистрация на коалиция под същото наименование и със същия адрес, подписано от новопосочен представляващ - Весела Атанасова Драганова.
2. Протокол от заседание на колективния представителен орган на Партията на българските жени от 1.05.2001 г., с което за представляващ партията при сключване на коалиционното споразумение, както и за представляващ новосъздадената коалиция се определя председателят на партията Весела Атанасова Драганова. Решението е взето от четирима членове на Изпълнителното бюро, като в протокола е отбелязано отсъствието на петия член - Димитрина Цветанова Георгиева, въпреки че съгласно съдебната регистрация партията се представлява от цялото Изпълнително бюро.
3. Решение № 2 на коалиращите се партии, подписано от представляващите ги лица, с което те освобождават Симеон Борисов Саксобургготски от функциите му на представляващ коалицията и определят нов представляващ коалицията - Весела Атанасова Драганова.
4. Пълномощни на лицата, упълномощени да подават документи за регистрацията на коалицията в ЦИК, издадени от новия представляващ коалицията.
При това положение, макар и решението на колективния представителен орган на Партията на българските жени от 1.05.2001 г. да не е взето от пълния му състав, както това се изисква съгласно съдебната регистрация на партията, ЦИК намира, че са налице предпоставките за регистрация по чл. 50, ал. 2 - 4 от ЗИНП за извършване на регистрацията.
Не може да се уважи искането за основен цвят на бюлетината, защото такъв е предоставен на друга партия, която го е заявила първа по време. Следва да се уважи искането за резервен цвят с оглед предимството на Партията на българските жени по чл. 74, ал. 4 от ЗИНП.
По гореизложените съображения и на основание чл. 23, ал. 1, т. 6 от ЗИНП Централната избирателна комисия
Р Е Ш И:
Регистрира за участие в изборите за народни представители на 17 юни 2001 г. коалиция "Национално движение Симеон Втори" с бяла бюлетина с две вертикални жълти ивици и отпечатан върху нея текст: Национално движение Симеон Втори.
Решението може да бъде обжалвано в 3-дневен срок от съобщаването му пред Върховния административен съд.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ловците с нова победа в териториалната битка в „Игри на волята: България“

Ловците с нова победа в териториалната битка в „Игри на волята: България“

Любопитно Преди 24 минути

След две седмици лишения край Дивата река, племето на Рибарите се отправя към Стопанството

Спират нощния градския транспорт в София

Спират нощния градския транспорт в София

България Преди 2 часа

A линия 306, която обслужва „Младост” 1, се закрива окончателно

Столтенберг: Пандемията се използва за отслабване на НАТО

Столтенберг: Пандемията се използва за отслабване на НАТО

Свят Преди 5 часа

"Военните заплахи отпреди пандемията не са изчезнали", посочи още Столтенберг

<p>Мистерия обгръща случай на COVID-19 в Нова Зеландия</p>

Мистерия обгръща случай на COVID-19 в Нова Зеландия

Теми в развитие Преди 6 часа

Мъжът е прекарал задължителната изолация от две седмици, а освен това е тестван два пъти за коронавирус, като и двата му теста са били отрицателни

Русия ликвидира партията на Навални

Русия ликвидира партията на Навални

Свят Преди 6 часа

Съдът удовлетвори исканията на Министерството на правосъдието

<p>Кога ученик се поставя под карантина? И отговори на още въпроси</p>

Важно от МЗ: Отговори на най-честите въпроси на родители за COVID-19

Теми в развитие Преди 6 часа

От Министерството на здравеопазването отговарят на най-често задаваните въпроси на родители на деца, посещаващи ясли, детски градини или училища

<p>Тихановска: Повече няма да бъдем заложници на Лукашенко</p>

Тихановска: Повече няма да бъдем заложници на режима на Лукашенко

Свят Преди 6 часа

Тя призовава ЕС за санкции срещу отговорните за подмяната на резултатите от последните президентски избори в нейната страна

Болницата в Ловеч получи цялото дарение от родителите на братя Домусчиеви

Болницата в Ловеч получи цялото дарение от родителите на братя Домусчиеви

България Преди 7 часа

На нова техника се радват в отделението по реанимация и в това по ортопедията

Марияна Николова се срещна с посланика на ОАЕ у нас

Марияна Николова се срещна с посланика на ОАЕ у нас

България Преди 7 часа

Двамата обсъдиха и възможността за подписване на Меморандум за сътрудничество в областта на туризма с Министерството на икономиката на ОАЕ

COVID-19: Какви са прогнозите на британските здравни власти

COVID-19: Какви са прогнозите на британските здравни власти

Теми в развитие Преди 7 часа

Кога и при какви условия страната може да се върне към нормален начин на живот

Османи: Няма да използвам червени линии към България

Османи: Няма да използвам червени линии към България

България Преди 7 часа

Той припомни, че вече има съгласуван текст за няколко исторически фигури

<p>Хванаха 34 нелегални мигранти в района на АМ &bdquo;Тракия&rdquo;</p>

Хванаха 34 нелегални мигранти в района на АМ „Тракия”

България Преди 7 часа

Всички чужденци били без документи за самоличност, като за заявили, че са от сирийски произход

<p>Жена даде 6600 лв. на &quot;ало&quot;&nbsp;измамници за ваксина срещу COVID</p>

"Ало" измамници мамят с ваксина срещу COVID-19

Теми в развитие Преди 8 часа

Непознатият мъжки глас обяснил, че е "главен лекар на болницата в град Свищов"

Лекарство за COVID-19 вече се продава в Москва

Лекарство за COVID-19 вече се продава в Москва

Обратно на училище Преди 9 часа

Опаковка от лекарството струва 12 320 рубли и може да се закупи с рецепта

Бойко Борисов

Борисов: Ясно се вижда кой работи

България Преди 10 часа

Премиерът беше посрещнат с викове „Бойко, Бойко” и аплодисменти от жители на село Славяни

Две седмици карантина за първокласници в пловдивско училище

Две седмици карантина за първокласници в пловдивско училище

Теми в развитие Преди 10 часа

Ученик е с положителна проба за коронавирус