0
Ом мпийският шампион по троен скок от Сеул'88 Христо Марков (39 г.) положи клетва като депутат от листата на СДС и противно на очакванията обяви, че няма да се отказва от мястото си в парламента. Марков, който на парламентарните избори през 2001 г. бе четвърти в русенската листа на ОДС, влиза в Народното събрание благодарение на Иво Цанев, който неотдавна напусна СДС и се отказа да бъде повече депутат.

Ще остана, защото смятам, че ще бъде полезен на СДС и защото смятам, че хора като мен също трябва да помагат на тази държава, обясни той пред БНР. Винаги съм бил от СДС, допълни той на въпрос защо е избрал да бъде в групата на Надежда Михайлова, а не при депутатите около Иван Костов. През последните дни той провел срещи и с двете страни, като взел решение и с помощта на съпругата си

Смятам, че ще бъде много полезен в сферата на спорта и не само в нея, каза Марков на въпрос за целите си като народен представител, но уточни, че има нужда от време, за да "влезе в час". Той призна, че съжалява за това, което е станало със СДС, и добави: "Аз знам едно - че това нещо не трябваше да се случва."

През последните години Марков е треньор на Тереза Маринова, която през 2001 г. бе на предизборните плакати на ОДС и също бе кандидат-депутат, но в плевенската листа. В 39-ото Народно събрание има и други техни колеги, носили спортна слава на България - като независимата Мария Гигова (бивша НДСВ), Нонка Матова (НДСВ), Весела Лечева (коалиция "За България").

Марков е спортист на годината през 1987 г. (заедно със Стефка Костадинова) и през 1988 г. (с Таня Богомилова), а през 2000-та е провъзгласен и за треньор на годината. Той нанася първия си голям удар върху основните си конкуренти в тройния скок на 11 август 1986 г, когато поставя европейски рекорд в Будапеща със 17,80 м, пише за него сп. "Атлетика" (Athletics.netbg.com). По-значимото в това състезание обаче е един минимален фаул, който съдиите преценяват дълго време. Опитът на Христо е над границата от 18 метра и световният рекордьор Уили Бенкс (със 17,97) е свидетел на този скок в бъдещето. Американецът е застинал в легнало положение на пистата, докато съдиите вдигат червения флаг, а после прегръща Христо в знак на признание, но и на облекчение.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@