0

"ЕС обмисля извънредни мерки срещу България", пише "Сега". Европарламентът ще задължи Еврокомисията да му представя тримесечни доклади как страната ни харчи парите от структурните фондове. Тяхното усвояване засега е символично, но заделените суми са за милиарди.

Членовете на Комисията по бюджетен контрол на ЕП приеха окончателния си доклад за разходите на ЕС през 2007 г., в който отделиха специално внимание на България и Румъния като високорискови за парите на европейските данъкоплатци.

"Пропорционално на населението си България е допуснала най-много финансови нарушения в ЕС, следвана от Румъния", посочва Службата да борба с измамите ОЛАФ. Двете държави са обвинени и че упорито крият своите злоупотреби.

"23 дела за европари в съда, следят и контрольорите", отбелязва "24 часа". Спецзвеното за борба със злоупотребите с пари от еврофондовете към прокуратурата отчете бум на разследванията, свързани с програмите ФАР, САПАРД, ИСПА и "Леонардо да Винчи".

За три месеца и половина в съда са внесени 23 дела. За последните 3 г. броят им е бил само 11. Това е изключително добра работа, явно прокуратурата има амбиция да действа по европейски начин, каза вчера министърът по европейските въпроси Гергана Паси (бивша Грънчарова) след среща с прокурор Маргарита Попова, шеф на спецзвеното.

"Искаме сигнали и анализи не само от ОЛАФ, но и от българската контролна система. Ресорните министри трябва да вземат мерки. Търпението на прокуратурата свърши, всички трябва да поемат своята отговорност и да работят", заяви Попова.

"Запор за 23 млн. изпрани лева", е водещо заглавие в "Труд". Софийският градски съд е уважил рекорден иск на комисията "Кушлев" в полза на държавата. Наложен е запор на имоти за 23 827 288 лв., придобити с престъпление от Елизабет Елена Вон Месинг - рускиня с финландски паспорт.

Чужденката, над която тежи обвинение в пране на пари, не може вече да разполага с апартамент в столичен квартал, дружествени дялове и няколко банкови сметки. Магистрати определят Месинг като аферистка от международен калибър. Тя е под домашен арест в България.

"Прокуратурата оневини бизнесмена Георги Гергов", съобщава "Труд". Прокурорска проверка е отхвърлила обвиненията на депутати срещу пловдивския бизнесмен. Миналата година Яни Янев и Димитър Абаджиев внесоха сигнал в Окръжна прокуратура - Пловдив, според който имало данни за извършени престъпления в сделки между общината и Гергов. Прокурорската проверка е оборила тези твърдения.

"В МВР съкращават над 2100 щата", информира "Труд". Това реално прави около 1200-1400 служители, които ще излязат от системата, казаха вчера от вътрешното ведомство. Министър Михаил Миков потвърди вчера за съкращенията, но отказа да коментира числата, тъй като те щели да са точни в края на февруари. Ще бъдат закрити доста от "кухите щатове", на които от години няма назначени хора, обясниха от министерството.

"Който гласува - печели почивка", е озаглавено интервюто в "Труд" с проф. Огнян Герджиков, зам.- председател на НДСВ. Той защитава позицията, че няма кой знае каква сериозна аргументация против съчетаването на двете гласувания - за Европейски и за национален парламент.

Никой няма намерение предсрочно да прекратява мандата, както се опасява БСП. Това Народно събрание ще си го изкара до края, до 25 юни. А това, че изборите ще са 2-3 седмици преди това, нищо не означава. Новоизбраните народни представители ще могат да се конституират, след като изтече този мандат, посочва Герджиков.

"Шефът на ЕНП нахока тройната коалиция", отбелязва "Сега". Ден след като заяви, че Европейската народна партия няма практика да се бърка във вътрешните работи, шефът на ЕНП Вилфред Мартенс нахока управляващите и ги обвини в съзнателно поддържане на корупцията у нас.

"Днес имам много по-важна работа от това да коментирам думите на г-н Мартенс", реагирал премиерът Станишев. За него било очевидно, че визитата на лидера на ЕНП е във връзка с предстоящия вот за Европарламент и цели да окаже подкрепа на ГЕРБ.

"Нито ЕНП, нито Партията на европейските социалисти могат да манипулират и да носят отговорност за политиката на България, пише в коментар по същата тема "Труд".

"Ако някой си въобразява, че подобни изявления носят в себе си избирателен заряд, нещо се е объркал. Унизително е да ни се припомня какво да правим, ако сами нямаме воля за това. По-важно е, че няма как обединенията на партиите в ЕС да акушират обединение на леви или на десни партии и да им гарантира след това победа", се казва в коментара.

"САЩ бутат Бойко към БСП, Европа го тегли към ОДС-2", е озаглавен анализ в "24 часа".

Представени са два сценария за бъдещия кабинет, които ни готвят отвън. Първият е задокеанският, т.е. на САЩ. Според него след изборите трябва да ни управлява коалиция от БСП и ГЕРБ. Ето защо. БСП се оказа сред най-усърдните партньори на САЩ във всичките му начинания - Афганистан, Ирак, Косово.

Ние все сме "държавата ДА". Бойко Борисов пък повтаря това, което заяви бившият посланик на САЩ у нас Пардю, че етнически партии не подхождат за този регион.

Вторият, "европейският" сценарий стана още по-безпощадно ясен след посещението на шефа на ЕНП у нас. Всъщност той е по-скоро "дясноевропейски". В смисъл, че отразява неприкритото желание на ЕНП за изграждането на нещо като нови "Обединени демократични сили".

Проблемът обаче и за едните, и за другите "сценаристи" е, че ние, българите, сме неуправляемо племе.

"Жилищата ще поевтинеят с още 10% до лятото", прогнозира пред "Труд" Симеон Пешов, председател на камарата на строителите в България.

Тенденцията е такава, защото търсенето е малко, а предлагането е голямо. Има предприемачи, които са взели кредити и те ще са принудени да свалят цените, за да разпродадат и да си върнат заемите.

В сградното строителство за тази година ще има спад на инвестициите с около 2,5 млрд. лева. В предходната година само жилищното строителство беше 5,2 млрд. лева, т.е. спадът е почти 50%. Това създава проблеми за произмодителите на строителни материали, и при услугите.

Тази криза може да се успокои главно чрез публични инвестиции в инфраструктурата, оперативните програми на ЕС, поръчки по САПАРД, общински проекти, посочна Пешов.

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Нетаняху отхвърли ултиматум на ключов министър във военния си кабинет

Нетаняху отхвърли ултиматум на ключов министър във военния си кабинет

Свят Преди 41 минути

Бени Ганц даде срок на премиера до 8 юни да излезе с ясен план за войната в Газа и управлението на анклава

След смъртта на иранския президент: Какво следва

След смъртта на иранския президент: Какво следва

Свят Преди 1 час

Ето каква е процедурата по конституция:

Протестите заради новата организация на движението в София продължават

Протестите заради новата организация на движението в София продължават

България Преди 1 час

Блокираните точки от тази седмица ще са две

Британски съд решава за екстрадирането на Асанж в САЩ

Британски съд решава за екстрадирането на Асанж в САЩ

Свят Преди 1 час

Основателят на "Уикилийкс" е обвинен от Вашингтон в шпионаж

Таксиметровите шофьори започват безсрочен протест от днес

Таксиметровите шофьори започват безсрочен протест от днес

България Преди 2 часа

От днес протестът ще обхване всички 131-а таксиметрови стоянки на територията на столицата

Гигантски вируси с древен произход дебнат в горещите извори на Йелоустоун

Гигантски вируси с древен произход дебнат в горещите извори на Йелоустоун

Любопитно Преди 2 часа

Те предоставят безценна информация за най-ранния живот на Земята

.

Учени наблюдават появата на нов акцент в Антарктида

Любопитно Преди 2 часа

По време на престоя в Антарктида изследователите забелязват значителни промени в техните акценти

<p>Имен ден празнуват жените с красивите имена...</p>

Почитаме паметта на двама светци, кой има имен ден

Любопитно Преди 2 часа

Свети мъченик Талалей бил родом от Ливан, а Лидия е първата жена християнка в Европа

Редица университети затварят врати в знак на протест

Редица университети затварят врати в знак на протест

България Преди 3 часа

Причината за това ниските си възнаграждения и липсата на политика в сферата на висшето образование

OpenAI се отказа да анализира рисковете на AI

OpenAI се отказа да анализира рисковете на AI

Технологии Преди 3 часа

Компанията разпусна специалния екип, който имаше тази задача

Перничаните Михаела и Венци спечелиха “Един за друг” след невероятен обрат

Перничаните Михаела и Венци спечелиха “Един за друг” след невероятен обрат

Любопитно Преди 3 часа

Те завоюваха и специалната награда от 10 000 лв. по случай 30-годишнината на NOVA

Облачно и дъждовно време в понеделник, кога ще спрат валежите

Облачно и дъждовно време в понеделник, кога ще спрат валежите

България Преди 4 часа

Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, в София - около 23°

Герт Вилдерс

Остър завой: Как и Нидерландия зави надясно

Свят Преди 4 часа

Новият "Кабинет на надеждата", както го наричат четирите коалиционни партии, е политически експеримент дори за Нидерландия

<p>Кой вариант се падна&nbsp;на втората задължителна матура</p>

Зрелостниците пишат по вариант 1 на втората задължителна матура

България Преди 4 часа

Най-много дванадесетокласници са избрали да проверят знанията си по английски език