0

К омпозиторът проф. Божидар Абрашев почина на 70-годишна възраст, съобщиха от Съюза на българските композитори.

"Той остави трайна диря в музикалната ни култура с множество творби в почти всички жанрове. Ще остане в съзнанието на колеги и приятели като високо ерудиран професионалист и етичен човек", се казва в некролога от СБК.

Божидар Абрашев е роден на 28 март 1936 г. в София. През 1960 г. завършва композиция в Консерваторията (днес Държавна музикална академия "Професор Панчо Владигеров").

От 1963 до 1966 г. работи като диригент на оркестъра на Държавния ансамбъл за народни песни и танци "Филип Кутев", а от 1964 е преподавател в Консерваторията.

След като стана член на Националното движение Симеон Втори, той съчини кантата в прослава на царя, Сакскобургготски, вече министър-председател, го назначи за министър на културата на 24 юли 2001 и той остана на този пост до 23 февруари 2005 г..

Преди края на мандата на правителството на НДСВ и ДПС беше свален и заменен от видинската народна представителка от НДСВ Нина Чилова.

Като министър Абрашев извърши поредица от недомислици, с които настрои срещу себе си всички аритистични гилдии. Той направи редица безцелни кадрови промени и се прочу като министърът с най-нисък рейтинг и с много пътувания в чужбина.

Упорито отказваше да подаде оставка, макар да я искаха хора на изкуството, общественици, политически сили и дори депутати от парламентарната група на НДСВ като актьорите Коста Цонев и Явор Милушев.

Сдоби се с мрачна "популярност" с това, че изгони уважаваните Александър Морфов от Народния театър "Иван Вазов" и Ружа Маринска от Националната художествена галерия.

Хиляди дейци на културата се обявиха срещу неговите проекти за закони - за читалищата, за паметниците на културата и за киното. Огромен скандал избухна, когато ръководеното от Абрашев министерство се опита да продваде за хотел на турски търговец сградата, в която се помещава Националната галерия за чуждестранно изкуство.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@