0
- Г-н министър-председател, вие пристигнахте в България за откриването на десетилетието на ромската интеграция 2005-2015. Каква е вашата оценка за интеграцията на малцинствата в Унгария?
- Оттук, от София, даваме начало на програмата "Десетилетие на ромската интеграция 2005-2015" и наред с това ще подпишем декларация, в която ще фиксираме принципните условия.

В рамките на програмата девет правителства на осем страни (Хърватия, България, Румъния, Македония, Чехия, Сърбия и Черна гора, Словакия и Унгария) в сътрудничество с неправителствени организации правят стъпки за изравняване нивото на живот на ромите в Централна и Източна Европа.

Интеграцията на ромите у нас е напреднала в сравнение с другите страни от региона. Унгария първа прие пакет от мерки за подобряване на условията за живот.

През 2002 г. в страната след смяната на системата започна най-обхватната и най-голямата програма за ромска интеграция и постоянно повишаваме сумата, заделена за тази цел: през 2005 г. ще отпуснем близо 4 млн. евро повече от миналата година.

Укрепихме ролята на ромите в правителството, създадохме държавен секретариат за ромска интеграция, ромски рефератури и служби на пълномощниците на министъра.

За увеличаване шансовете на ромите в образованието през последните две години сме отпуснали стипендии на 19 000 младежи.

За ограничаване на дискриминацията създадохме Ромска антидискриминационна мрежа от приемни бюра, чрез ромските програми по ФАР подкрепяме кампания за толерантност и други програми за комуникация, научни изследвания, както и педагогическа подготовка.

Наред с това създадохме програма за ликвидиране на ромските махали.

Естествено, не бива да бъдем доволни от себе си. Трябва да направим много повече.

Затова сега съм тук, смятам за много важно и в тази област сътрудничеството между страните.

Защото знам, че проблемът на ромите надхвърля границите. Проблемът на ромите е проблем на Европа, проблем на всички нас.

- Каква е вашата оценка за отношенията между Унгария и България - от политическа и икономическа гледна точка?
- Формирането на двустранните ни контакти беше в синхрон с онези благоприятни промени, които настъпиха във вътрешното и международното положение на България през последните години.

Изграждането на вътрешна стабилност във вашата страна оказа благоприятен ефект върху международната преценка за България и върху развитието на двустранните ни връзки.

През последните години редовно се провежда унгаро-български политически диалог на високо равнище. На два пъти се срещнаха президентите на републиките, председателите на парламентите и премиерите.

Оценяваме като успешно официалното посещение на президента Георги Първанов в Унгария през ноември м.г., когато по време на работен обяд и аз имах възможност да проведа с него важен разговор.

Преценяваме като положително, че стокооборотът между двете страни се развива без нарушения от 1997 г., от години наред той се движи стабилно около 200 млн. евро.

Наблюдаваме сериозни възможности и в областта на туризма. Започна обратният поток на унгарските туристи към българското Черноморие.

Наред с това бихме желали българските туристи, посещаващи Унгария, да не гледат на нея само като на транзитна държава.

- Какво влияние оказва досегашната най-голяма унгарска инвестиция в България - закупуването на банка ДСК от банка ОТП, върху желанието на унгарските инвеститори да инвестират в България? Кои сфери на сътрудничество са най-привлекателни?
- Според нашата информация клиентите са доволни от работата на банка ОТП и се надяваме, че присъствието й ще подейства стимулиращо и по отношение на други унгарски инвеститори.

За построяването на втори мост на река Дунав подаде проект и компанията "Vedepser".

Други унгарски предприятия, разполагащи с подобен богат опит, какъвто има "Vedеpser", също биха се включили в построяването на моста при Видин-Калафат, дори и като подизпълнители.

Сигурен съм, че най-добър ефект върху възможностите и шансовете за инвестиции във вашата страна ще окаже скорошното ви присъединяване към ЕС.

- Какви промени се наблюдават в Унгария след приемането на страната в ЕС?
- Унгария чака 15 години за присъединяване към ЕС. През това време страната понесе много жертви, но си заслужаваше: днес вече не само за нас, а заедно с нас се взимат решенията, определящи бъдещето на Европа.

След присъединяването излязоха на преден план нови задачи. Днес вече работим с цел по-ефективно да използваме възможностите, които се откриха пред нас след присъединяването, и за да получим повече помощ от ЕС за осъществяване на нашите представи за европейско развитие.

Разбира се, ние не преценяваме само какво можем да получим от Европа, а и какво ние, унгарците, можем да дадем на общността.

Имаме отговорност да помогнем с нашите знания и опит за създаването на единна, развиваща се, увеличаваща благата си и прогресираща Европа. А имаме отговорност и по отношение на задачата да помогнем на страните, чакащи за присъединяване.

Нова задача и сериозно предизвикателство е да успеем да изпълним до 2010 г. онези условия, които са необходими за въвеждането на еврото в Унгария.

- България се надява да стане членка на ЕС от 1 януари 2007 г. Като вземем предвид това, как виждате бъдещето й?
- Нашето сътрудничество е значително облекчено от факта, че България членува в НАТО от пролетта на м.г. и според нашите надежди по възможност най-бързо ще стане членка на ЕС.

Както и на разговорите с президента Първанов през ноември м.г. в Будапеща подчертах, че в бъдеще с удоволствие ще споделим с вас нашия опит по отношение на правната хармонизация с ЕС, по преговорните глави за вътрешните работи и правното дело и по други теми, актуални за България.

В наш интерес е България да държи на графика, изграден съвместно с ЕС, и по възможност по-скоро да стане пълноправен член.

И в бъдеще смятаме, че оценката на база индивидуалното изпълнение на изискванията за членство е политиката на ЕС, която трябва да се следва.

Надяваме се, че премахването на недостатъците, записани в годишния доклад на Европейската комисия за подготовката на България, няма да забавят датата за приемането ви.

- Можете ли да допуснете използването на защитна клауза и отсрочването на приемането на България в ЕС с една година (до 2008 г.)?
- От унгарска страна няма такова намерение.

- Българското правителство трябва да извърви пътя, по който премина Унгария в интеграцията си в НАТО. От какъв унгарски опит може да се поучи страната ни?
- С членството в НАТО страната ни не може спокойно да почива върху лаврите си.

Макар реформата на въоръжените сили, увеличаването на разходите за отбрана много често да изискват болезнени решения, а понякога дори създадат и социално напрежение, това са въпроси, които трябва да погледнем очи в очи.

Защото само с тази цена можем да гарантираме постигането на поставените цели: сигурността на нашите държави и на цялата общност.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 6 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 10 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 11 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 11 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 11 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 12 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 12 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 12 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 12 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 13 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 13 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 13 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 14 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 14 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 14 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер