0

К олкото и невероятно да звучи, врабчетата са на път да изчезнат от големи градове като Лондон, Амстердам и Париж. През последните 30 години в първите два града са изчезнали 95% от тях.

От 2003 година насам, доброволци от лигата за защита на птиците правят преброяване в различни квартали на Париж през пролетта и през есента и са установили, че за последните пет години броят на врабчетата значително е намалял в два парижки района.

В ХІ те са намалели със 74%, а в ХV - с 92%. Общо за Париж, врабчетата са намалели с 20% за последните пет години, което е доста по-добре от градове като Лондон и Амстердам.

В Хамбург и Прага броят им е намалял с 60% за 20 години. Установено е, че градските птици намаляват заради намаляването на насекомите. Те от своя страна изчезват заради нарастващото използване на пестициди и хербициди.

В първите дни родителите хранят малките си с насекоми и когато техният брой намалява, оцеляването за врабчетата става трудно. Заради използването на хербициди врабчетата не могат да намират вече зърната на много растения.

В Лондон една от хипотезите за изчезването на врабчета е свързана с използването на бензина. Според учените, съставките на това гориво умъртвят голяма част от насекомите, нужни за малките птички.

Лигата за защита на птиците и орнитоложкият център в района около Париж поискаха от властите да предприемат спешни действия за спасяването на птичите популации в градовете.

"Може да прекратим използването на хербициди, за да имат възможност да се изхранват със зрънца, можем да спрем и инсектицидите, за да могат родителите да хранят малките си.

Може и просто да се поставям къщички гнезда, където врабчетата да се чувстват по-защитени, ще могат да се хранят. Това е един начин да се помогне на природата най-общо.

В Амстердам също имат проблеми с врабчетата и сега архитектите са задължени да използват керемиди с гнезда, които са предназначени за малки птички, а не за гълъби", казва Сандрин Мор от лигата за защита на птиците.

Специалистите се тревожат от изчезването на врабчетата не само защото изчезването на всеки вид е лош знак, но и защото става дума за птички, които живеят с хората и ако околната среда е опасна за тях, същото може да стане валидно и за самите хора.

В град като София, където замърсяването на въздуха е значително, а шумът от трафика понякога нетърпим, се срещат доста разнообразни видове птици.

За мнозина е странно да виждат как летят бели чайки над златните куполи на катедралния храм "Св. Алексадър Невски" . София е далече от морето, където е тяхното обичайно местообитание.

Няма съмнение, според орнитолозите това са жълтоноги чайки, известни като гларуси. Едни от орнитолозите твърдят, че чайките са долетели от Черноморското крайбрежие, други смятат, че са от района на Беломорието. Всъщност София е по-близо до Бяло, отколкото до Черно море.

Гларусите гнездят от повече от 10 години в София като удобно са се настанили на сградата на Министерски съвет. За тях градът, в който се изхвърлят голямо количество хранителни отпадъци, е източник на храна.

Около София има достатъчно водоеми, така че не им липсва и водата. И докато популацията на белите чайки е малка, то популацията на черните гарвани се увеличава непрекъснато.

Гарваните, подобно на гълъбите, са едни от най-разпространените градски птици. Гарваните си харесват за своите гнезда дори билбордовете. Те също са привлечени от многото остатъци развалена храна, които намират по кошчетата за боклук.

Някои от екземплярите са се социализирали и се опитват да използват урбанистичния град. Не се притесняват от автомобилите, от хората, дори търсят контакти.

Има и софиянци, които са били свидетели на агресивно поведение от страна на птиците, но според орнитолозите става дума за случаи, в които някое тяхно малко е паднало от гнездото.

Видовото разнообразие сред гаргите е голямо. Срещат се сиви и черни видове. Не необичайна гледка някоя зелена поляна в градски парк да е почерняла от накацалите по нея черни птици.

Същото вече не може да се каже за врабчетата. Дългогодишните обитатели на градската среда са на път да изчезнат. Все още не може да се посочат конкретните причини за това.

У нас се смята, че врабчетата намаляват пропорционално с увеличаване на популацията на градските котки, които са на път да имат количествено надмощие над бездомните кучета.

За разлика от гарваните и свраките врабчетата са по-деликатни създания и не могат да се борят с другите видове, както и не могат да издържат на силно замърсения въздух.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 7 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 8 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 9 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 9 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 9 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 10 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 11 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 11 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 11 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 11 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 12 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 12 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности