З абранява се влагането на синтетичен спирт при производството на спиртни напитки, предвижда утвърдената от правителството Наредба за определяне на видовете спиртни напитки, видовете суровини и технологични операции, правилата за производство на спиртни напитки, разрешените добавки и условията за използването им.
Приемането й е свързано с измененията и допълненията на Закона за виното и спиртните напитки, наложени от синхронизацията на българското законодателство с правото на ЕС.
С новата наредба се дават определения на суровините и спиртните напитки и се премахва географското указание "Република България" в определенията за ракии и мастика.
В подзаконовия нормативен акт е записано, че анасоновата спиртна напитка може да носи наименованието узо единствено когато е произведена в Гърция или Кипър.
При производството на ром, уиски, бренди и ракии не се разрешава влагането на етилов алкохол от земеделски произход. Забранява се и използването на изкуствени аромати, както и добавянето в името на спортните напитки на думи или изрази като "с аромат на", "с вкус на", "род", "вид", "метод" или "стил".
Бюджетната комисия в парламента, която прие на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове, реши да отпадне лимитът от 10 хектолитра, който може да вари без акциз селски казан.
Запазва се обаче ограничението, че едно семейство може да вари само по 30 л домашна ракия. Акцизът на алкохолен градус сега е 11 ст., но от догодина ще бъде намален наполовина, което прави 2,2 лв. за литър 40-градусова ракия например.
От 1 януари в селските казани задължително трябва да се монтират измервателни уреди, съобщи зам.-министърът на финансите Георги Кадиев. Един такъв апарат струва 50 хил. лв.