Преливат язовири в Кърджалийско и Бургаско
Източник: Петко Налбантов, БГНЕС
1

На територията на област Кърджали преливат 11 микроязовира.

Областният управител Иванка Таушанова обяви бедствено положение на територията на област Кърджали, считано от 11 ч. днес, заради големите количества валежи през последното денонощие, високите нива на реките Върбица и Крумовица, продължаващото преливане на микроязовири, залетите помпени станции за питейна вода и разрушените пътища, въжени мостове и наводнени жилищни и обществени сгради.

Язовир "Студен кладенец" е на предела и ако до два часа дъждовете не спрат, има опасност той да прелее, каза Иванка Таушанова по обед.

Двата питейни язовира в Бургаско

"Ясна поляна" и "Камчия" преливат

от преливниците, те се експлоатират от ВиК-Бургас и се следят непрекъснато, съобщи Димитър Гюров от пресцентъра на ВиК-Бургас.

При нас има денонощна охрана, следим ги непрекъснато и не виждам особени причини за безпокойство, каза Гюров.

Останалите язовири, които са собственост на общините и са дадени под аренда, би трябвало да се следят от "Напоителни системи" и техните стопани. В Бургаска област малките язовири са около 200.

В община Сливен има сигнали за наводнени имоти и земеделски земи

от падналия 35 л на квадратен метър дъжд от снощи до обедните часове днес и от снеготопенето, съобщиха от общинския пресцентър.

По данни на кметовете в селата Бинкос, Крушаре, Гавраилово и Малко Чочовен тами има наводнени улици и дворове.

Балканската река Беленска, която се влива в Тунджа, е изхвърлила ледени късове на пътя между селата Бинкос и Струпец. На място има изпратена техника за отстраняването им.

В село Крушаре, разположено на брега на Тунджа, има наводнения от северния канал. В с. Малко Чочовен с техника се почистват дерета за отводняване на прилежащи площи и дворове.

Нивото на Тунджа и всички по-малки реки и дерета в региона е повишено значително.

С малки прекъсвания от снощи в Сливен вали дъжд и мокър сняг, движението за пешеходците  е силно затруднено.

Външното ни министерство е уведомило с нота тази сутрин властите на Гърция и Турция, че

язовир "Ивайловград" ще започне да прелива,

като по-късно днес се очаква това да се случи и с водите на язовир "Студен кладенец", съобщиха от министерството.

Количеството на изпусканите води след язовира е 268 куб.м/сек., се посочва в съобщението.

Локомотив на международния пътнически влак Белград-Истанбул дерайлира край Симеоновград

заради свличане на земни маси и паднали дървета върху релсите. Инцидентът, при който няма пострадали, е станал около 2 ч. тази сутрин, съобщи областният управител на Хасково Ирена Узунова.

В бързия влак 491 е имало 12 пътници, които са били настанени в един от вагоните, разполагащ със собствена отоплителна система.

Те не са пожелали да бъдат извозени до близко населено място, а по-късно са били закарани до гара, откъдето да ги вземе автобус до границата и да продължат.

Специализирана техника вдига дерайлиралия локомотив, който престоява в междугарието Нова Надежда-Симеоновград.

Движението на влаковете в участъка между Димитровград и Свиленград бе прекъснато в 8,30 ч. тази сутрин, съобщиха от БДЖ.

Причината е излизането на река Марица от коритото й и наводняването на железния път в участъка между гарите Любимец и Свиленград.

В кърджалийското село Кьосево шест деца и двама родители

са били изведени от сграда, част от която се срутила при силните валежи. Те са настанени в кметството на селото, съобщават от ОД на МВР в Кърджали.

Въведена е охрана на междуселищния път Кърджали-Момчилград заради преливане на микроязовир в село Македонци и заливане на част от пътното платно. Обезопасена е част от пътя Кърджали-Ардино заради паднали дървета и активизирани свлачища по трасето.

До момента няма информация за преливане на река Арда на територията на област Кърджали, отворен е и шлюз на "Водното огледало".

Изпратени са разпореждания до областните управители на Смолян, Стара Загора и Кърджали

за обявяване на бедствено положение във връзка с предстоящи валежи и снеговалежи, които биха могли да усложнят обстановката с водоемите и реките, съобщи министър Цветан Цветанов, цитиран от агенция "Фокус".

Контролирано изпускане на водите на язовир "Йовковци" започна от тази сутрин, опасност за населените места няма, съобщиха от областния кризисен щаб във Велико Търново.

Операцията се е наложила, след като около 20 часа миналата вечер язовирът рязко е повишил своето ниво и е започнал да прелива през долния ръб на преливника.

От тази сутрин водите преминават регулярно с дебит по 7-8 куб.м./сек през малкия изпусквател на язовирната стена и се насочват към дере, което е почистено и може да поеме цялото количество до нормализиране на нивото на язовира. Той осигурява питейна вода за Велико Търново и още 20 населени места в района.

Поради минусовите температури от миналата седмица 10-сантиметров лед покри язовирната чаша и съоръженията край язовирната стена. От ръководството на ВИК "Йовковци" прогнозират, че контролирано изпускане на язовира ще бъда направено и при високите пролетни води, които ще разтопят леда, покрил водоема.

В него сега има близо 90 млн. куб.м вода, като неговият максимален обем е 92.млн. По данни на кризисния щаб към момента няма аварии в електропреносната мрежа и водоснабдяването на населените места в областта.

Бедственото положение в Златоград бе отменено тази сутрин,

съобщиха от общинската администрация. Нивото на придошлата река Върбица намалява в нормални стойности и отпада рискът от наводняване.

В града е въведен режим на водата, докато се отстраняват авариите, причинени от пороите.

Свлачище прекъсна вчера два водопровода, захранващи Златоград. Нивото на язовир "Златоград" е над преливната кота, но е в рамките на безопасните граници.

Падналите през последното денонощие валежи в Златоград са 113 л/кв.м, съобщиха от метеорологичната станция на Рожен. С това общата сума на валежите в южния град за последните две денонощия надхвърля 200 л/кв.м.

В съседната община Неделино остава в сила бедственото положение. Втори ден градът е без питейна вода, а четири села - без ток. Заради свлачища са прекъснати пътищата до осем села в общината. Мълния е поразила тази нощ къща в едно от неделинските села.

В Смолян валежите през последното денонощие са 58 л/кв.м, а от около 22 ч. снощи

в Смолян заваля обилен мокър сняг

Новообразуваната снежна покривка е от 10-ина см в Смолян, до 30-ина по високите планински части. Заради мъгла видимостта е намалена до 100 м.

В областния град са почистени централните улици и голяма част от второстепенните артерии. До следобед ще се разчистят и третостепенните улици.

Екипи на пожарната са отводнявали смолянския исторически музей, кроялен цех, къщи и улици в Златоград, Мадан и Неделино.

Пътят до селата Турян и Пещера е почистен, но автомобилите, пътуващи към тях, трябва да се движат задължително с вериги, без ремаркета и полуремаркета.

Пътят към село Мугла отново е затворен заради паднали две лавини в различни участъци. 26-километровото трасе бе разчистено около полунощ, но новите обилни снеговалежи предизвикаха свличане, което отново блокира пътя. В околностите на селото са се образували преспи на места до 3 м.

По данни на електропреносното дружество няма населени места без ток в областта.

На Рожен вали обилен сняг, като покривката достига 180 см

Снежната покривка в Пампорово мина 230 см, а на връх Снежанка - около 250 см. Две от лифтовите линии в курорта не работят заради повреди, причинени от гръмотевична буря, съобщиха от Планинската спасителна служба.

На пътя Хасково-Харманли между Стойково и разклона за село Родопи могат да преминават само товарни превозни средства поради наводнение. Въведен е обходен маршрут за останалите превозни средства през Хасково и Димитровград, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Пътят Любимец-Свиленград при 357-и км е затворен поради пропаднал водосток и трябва да се използва обходен маршрут през АМ "Марица". Третокласният път между Любимец и Изворово при 103-я км е затворен поради наводнение и е въведен обходен маршрут Звездата-Изворово-Ерусалимово. Мостът на село Книжовник е скъсан и пътят е затворен, без обходен маршрут.

В старопланинския проход Петрохан,

който свързва Монтана и Берковица със София, е наложена забрана за преминаване на автомобили с тегло над 10 тона. Забранено е и преминаването на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета. Към момента снежната покривка в прохода е около 140 см, но пътят е почистен и опесъчен.

Всички пътища от републиканската мрежа в района на Добрич са заледени, но са опесъчени и проходими при зимни условия.

През изминалата нощ снегопочистващите фирми са обработили със смеси против заледяване и са избутвали снежна маса от улиците на София, по които се движи масовия градски транспорт, съобщиха от Столичната община.

Обработени са и стръмните участъци в града, както и улици с обществена значимост. Предстои обработка със смеси против заледяване и избутване на снежна маса и от вътрешнокварталните улици. Градският транспорт се движи при зимни условия с отклонения от разписанията.

До 80% достига ледоходът по река Дунав

Край Силистра той е 80 на сто, а при Русе - 10. Хидрографският кораб "Вит" продължава да демонтира плаващите навигационни знаци по реката. Всички корабоводители, които са тръгнали към Констанца, трябва да си търсят убежище.

В 80% ледоход е невъзможно да се маневрира, обясни директорът на дирекция "Морска администрация" в Русе капитан Георги Иванов.

По думите му на 30 км под Силистра, където реката минава само през румънска територия, ледоходът е достигнал 100%.

Движението по ГКПП "Дунав мост" е нормално и няма опашки от тирове. Съоръжението не е било затваряно, обясни началникът на регионална дирекция "Гранична полиция" в Русе.

Вижте 10-дневна прогноза за времето у нас и по света и подробна информация за пътната обстановка в страната на Sinoptik.bg.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Дете на 5 г. почина в болница, прокуратурата се самосезира</p>

Дете на 5 г. почина в болница, прокуратурата се самосезира

България Преди 16 минути

Трагичният инцидент е станал в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново

Застрашено трупно цвете цъфна в ботаническа градина във Варшава

Застрашено трупно цвете цъфна във Варшава (СНИМКИ)

Любопитно Преди 1 час

Въпреки неприятната миризма цъфтящите трупни цветя обичайно са голяма атракция за посетителите

Как да изглеждаме безупречно дори без грим

Как да изглеждаме безупречно дори без грим

Любопитно Преди 3 часа

Модата на това да прекарваме часове пред огледалото сутрин в опит да усъвършенстваме визията си, отмина

Учени: Хората могат да се размножават на Марс

Учени: Хората могат да се размножават на Марс

Любопитно Преди 4 часа

Космическата радиация не убива сперматозоидите, както се смяташе

Наум Шопов с бляскаво парти за рождения си ден

Наум Шопов с бляскаво парти за рождения си ден

Любопитно Преди 4 часа

"Рожденият ми ден тази година беше доста цветен", похвали се той в Instagram

Как коронавирус пандемията промени щедростта в света и у нас

Как коронавирус пандемията промени щедростта в света и у нас

Любопитно Преди 5 часа

Къде в класацията по щедрост се намира България през 2020 г.

Войната на наденичките между Макрон и Джонсън на срещата на Г-7

Войната на наденичките между Макрон и Джонсън на срещата на Г-7

Свят Преди 5 часа

Как разговор между Макрон и Борис Джонсън в кулоарите на Г-7, прераснал в трудна дискусия за последиците от Брекзита в Северна Ирландия

Спасиха трето мече в Смолянско, на специална диета е

Спасиха трето мече в Смолянско, на специална диета е

Любопитно Преди 6 часа

То най-вероятно е братче/сестриче на спасеното в петък мече

<p>Консумацията на тези храни&nbsp;може да бъде опасна</p>

Внимавайте с тези храни, консумацията им може да бъде опасна

Любопитно Преди 6 часа

Какво са установили учените, вижте:

МОН: Стипендия за тези с високи резултати на матурите

МОН: Стипендия за тези с високи резултати на матурите

България Преди 6 часа

Вижте какви са пълните условия за тази стипендия

Почина номинираният за "Оскар" актьор Нед Бийти

Почина номинираният за "Оскар" актьор Нед Бийти

Свят Преди 7 часа

Той е познат с ролите си в продукции като "Избавление", "Супермен", "Играта на играчките 3", "Телевизионна мрежа"

Защо мислят да отложат премахването на ковид мерките в Англия

Защо мислят да отложат премахването на ковид мерките в Англия

Теми в развитие Преди 8 часа

Има „загриженост за увеличаване” на случаите заради варианта „Делта”