0

"Престъпността спада от пет години насам", е водеща новина в "Труд". Данните са от полицейската статистика и от анализ на Центъра за изследване на демокрацията.

"Операция "Чисто замазване" - така в. "Сега" нарича подготвяната козметична рефхорма в съдебната власт. Това е ново доказатнелство, че системата не може и не иска дори да опита да накаже подкупността вътре в собствената си система или поне да затвори възможните корупционни кранчета. Операция "Чисти ръце" може да се изразява само в едно - в арести, съд и присъди срещу подкупни съдии, прокурори и следователи. Всичко останало е прах в очите и на българите, и на Брюксел, подчертава вестникът.

"В България се краде повече, отколкото съм мислил", признава пред "Монитор" Бойко Великов, председател на парламентарната комисия за борба с корупцията. Той посочва някои от целите, които си е поставила комисията: промени в законодателството и в нормативната уредба там, където се създава корупционна среда, парламентарен контрол върху източването на ДДС, цените на лекарствата и лекарствените средства, усвояването на еврофондовете, замяната на земи и гори - частни срещу държавни и общински.

"В стратегията на Гайдарски пациентът е без значение", под това заглавие "Монитор" коментира Националната здравна стратегия за 2007-2012 г. Посочва се, че житейската драма на неколкостотин хиляди болни българи не само няма решение в документа, но тя не стои дори като проблем. Важни са министерството, здравната каса и международният здравен туризъм. Липсва анализ на причините, мащабите и последиците от тъй наречените нерегламентирани плащания, точно обратното - те се узаконяват. Авторът лансира идеята за Закон за правата на пациентите.

"В капан ли е президентът Първанов?", под това заглавие "Труд" пише за писмото на 11 леви политици, които настояват президентът да инициира референдум по въпроса за разполагането на американски бази у нас. Като изход от ситуацията авторът посочва два варианта:

"Единият е дистанцираният - да замълчи и да изрази позицията си когато подпише закона, с който парламентът ратифицира договора. Вторият е да направи обръщение към нацията и да изложи още веднъж аргументите си. Може би това е удачно, тъй като недостигът на информация по конкретните параметри на споразумението е очевиден."

"Разцепление в БСП? Измислена тема", твърди Димитър Дъбов, зам.-председател на БСП, в интервю за "Сега". Писмото на няколко души до президента с искане за референдум за базите било довело единствено до разговори в накои от партийните организации.

"Време е БСП да наложи пряката демокрация", е позицията на Добромир Гущеров, депутат от Коалиция за България, изразена на страниците на "Труд". "В рамките на новата програма на БСП аз ще поставя много остро въпроса за позицията на БСП по отношение на политическия модел. Ще настоявам БСП да обсъди дали не е време да приеме като своя цел модела на пряката демокрация - модела на референдума като механизъм на управлението на държавата."

"НДСВ и БСП се разминават за социалната политика", казва в интервю за "Новинар" бившият социален министър Христина Христова. "Най-важният принцип, който НДСВ следва още от 2001 г. е, че трябва да има ред в социалната политика, който да поражда справедливост. Но при този ред и тази справедливост трябва да се държи строга сметка на единството на икономическото и социалното. Не можем да разпределим нещо, което не сме
произвели." Тя посочва още, че трябва да се създадат условия хората сами да се справят и да имат перспектива за развитие.

"Стоянов играе ва банк срещу Първанов", е озаглавен коментар в "Стандарт". Изтъква се, че за Георги Първанов и Петър Стоянов предстоят тежки битки, които могат да спечелят само с премерени и умни ходове. "Настоящият президент трябва да избегне да бъде възприет от избирателите като кандидата на статуквото. Първанов ще трябва да убеди в обратното хората, които винаги гласуват негативно. Много трудно Петър Стоянов може да убеди хората, че също не е част от статуквото на политическия елит. Той е от старите лица и не може да олицетвори желанието за промяна", смята авторът.

"5000 лв. е малък депозит за кандидат-президенти", смята говорителят на ЦИК Александър Александров. В интервю за "24 часа" той е категоричен, че депозитът за участие в избори трябва да остане. "Убеден съм и че той трябва да бъде достатъчно висок. На последните избори доста партии си ги изгубиха (връщат се само на тези, които са преминали 1-процентовата бариера). Много добро законодателно решение е невъзстановените депозити да отидат във фонда за лечение на деца - така осигурихме около 450 хил. лв. Финансова бариера трябва да има, защото са огромниразходите за това да си правим политически упражнения. Не може на избори да се явява всеки, който мине покрай сградата на ЦИК и реши да си подаде документите."

"И държавните служители ще могат да стачкуват", отбелязва "Труд". Да бъде отменена забраната за стачка на държавните служители и частичната забрана за работещите в жп транспорта. За такъв нов текст в Закона за уреждане на колективните трудови спорове настояват от КНСБ. Той ще бъде внесен в парламента между първото и второто четене на поправките в споменатия закон. С още поправки в него да се гарантира, че по време на ефективни действия ще бъдат осигурени за гражданите минимална медицинска помощ, телефонни връзки, ток и газ, настоява КНСБ.

В "24 часа" е цитиран зам.председателят на КНСБ Чавдар Христов: "Символичната стачка е като виртуалният секс..."

"Три аутобана на концесия", информира "Труд". Три магистрали ще бъдат предложени за концесиониране в кратки срокове, съобщи шефът на Изпълнителна агенция "Пътища" Веселин Георгиев вчера. До края на тази или началото на следващата година ведомството ще е готово с тръжната документация за откриване на концесионни процедури за "Марица", "Струма" и "Черно море". Общо над 70 км нови магистрални отсечки ще бъдат отворени за движение до края на годината.

"Очертава се люта битка за морския флот у нас", пише "Пари". Български корабособственици правят планове да се включат в бъдещата приватизация на Параходство Български морски флот, стана ясно по време на дискусия за развитието на водния сектор, организиран от Българската търговско-промишлена палата. Според Марин Петров, председател на Асоциацията на корабопритежателите, фирми, членове на асоциацията имат потенциала да осигурят стратегическия търговски мениджмънт на дружеството. Те може да
се обединят и да регистрират консорциум, който да участва в процедурата за раздържавяване.

"60 големи влязоха в борда по туризма", отбелязва "24 часа". Създаваме Национален борд по туризъм. Това решиха вчера 60 големи в бранша - собственици на фирми, организации и физически лица. За председател на управителния съвет беше избрана Поли Карастоянова, шеф на Българската организация за конгресен туризъм. Учредителите на борда заявиха твърдо, че са тук, за да може туризмът да се обедини, а не да се разделя.

"Малките пристанища отиват при общините", пише "24 часа". Това казал министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Става въпрос за портове в Несебър, Созопол, Ахтопол, Царево, Бяла. Някои от тях могат да станат яхтени пристанища. За да се случи това, общинските власти трябва да представят планове за развитието им, които строителното министерство да одобри.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 1 час

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

България Преди 1 час

За скандалния случай разказа журналистът на NOVA Мариета Николаева в „(Не)Порочно зачатие”

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Свят Преди 1 час

Комикът се подигра с нюйоркския съдебен процес срещу бившия президент за "мълчаливи пари"

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Свят Преди 2 часа

Крилати ракети тип "Аркуб" за първи път са били насочени срещу израелския град

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Технологии Преди 2 часа

Изграждането ѝ може да започне още тази година

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

България Преди 2 часа

Тази година българската делегация не пътува до Йерусалим заради напрежението в Израел

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Свят Преди 10 часа

Регионалното правителство обяви бедствено положение, за да се справи със ситуацията

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 10 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 11 часа

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

Пентагонът: САЩ са убили по погрешка цивилен в Сирия

Пентагонът: САЩ са убили по погрешка цивилен в Сирия

Свят Преди 12 часа

При въздушния удар е бил убит 56-годишен овчар, който е бил объркан с лидер на терористите

Седем деца са ранени при руски удар в Харков

Седем деца са ранени при руски удар в Харков

Свят Преди 12 часа

76-годишен мъж също е бил ранен

"Галъп": 49,7% от българите имат доверие в църквата

"Галъп": 49,7% от българите имат доверие в църквата

България Преди 12 часа

На фона на отношението към други институции, особено тези на държавната власт, това са впечатляващи стойности

Мерил Стрийп ще получи "Златна палма" в Кан

Мерил Стрийп ще получи "Златна палма" в Кан

Любопитно Преди 13 часа

Това ще се случи на 14 май

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 13 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 13 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа