0
Без 13-та пенсия и 13-та заплата. С тези огледални заглавия излизат "Труд", "24 часа" и "Новинар", което идва да покаже, че новината е автентична и повече от лоша. След което идват поясненията: "Новинар" припомня, че и миналата година правителството на Симеон Сакскобургготски отряза бюджетните служители и пенсионерите. Като дойдоха на власт, отбелязва изданието, хората от новото време обвиниха правителството на Костов, че неправомерно раздавало 13-ти заплати и пенсии и така само увеличавало бюджетния дефицит. "24 часа" дава новите обяснения на финансовия министър Милен Велчев - болниците, общините и здравната каса опосквали хазната и харчели много. "Стандарт" също отбелязва, че ще караме Коледа без 13-заплата. Но се радва на едно - американски лекари са предложили безплатно да ни мeрят кръвното, което явно ще е високо, в резултат на топлите грижи на властта. "Дума" недоумява - защо без 13-пенсия, когато освен за разходи, финансовият министър е говорил и за бюджетен излишък в парламента.

А "Труд" е категоричен - ето я новата мина пред кабинета. Какво си мисли, че предложи вчера Милен Велчев в парламента - пита в коментарната си колонка "Труд"? И дава следния отговор - той просто отказа да отвори хазната за коледните левчета, с които едни слагат пуйката на масата, други - кюмюра в печката, а трети - кърпят дупките в бюджета си. Забрави ли обаче "юпито", пита "Труд", обещанията на Симеон за "незабавно и несимволично увеличение на доходите", с които същите българи харизаха властта на НДСВ? След което "Труд" сам прави обобщението и пита: "Какво означава, че били изядени парите в бюджета от болници, общини и здравна каса? А колко пари изядоха резиденции, винарски изби и други екстри, с които нововремският ВИП-елит се обгрижва "по-старому"? Колко пари изяде златното момче на властта Георги Попов", продължава да пита изданието. И отправя предупреждението Велчев да намери пари, иначе кабинетът може да се огъне баш на прага на Прага."

А в същото време - "Дерат ни с 5 млн. лв. вода на месец", не крие недоволството си "Монитор". И подробно запознава читателите си с операциите на "Софийска вода", която скубела хората, като калкулирала загубите си в сметките им. За доказателство "Монитор" извежда един индивидуален случай на първа страница - "Как са начислили на пенсионерка 72 куб.м. вода за 20 дни". Г-жа Елка Василева от София обаче се кълне, че няма плувен басейн в дома си. Всичко това, както и грешните 5 млн. лв. месечно, посочва проверката на "Монитор" идват от загубата на 64 % питейна вода, която се губи по мрежата, сиреч тече из софийските улици, краде се или просто не се отчита от фирмата концесионер, смята "Монитор".

И като сме на вълна недоволство - провалиха 640 съдебни кандидати, четем от първа страница на "Труд". На снимката виждаме как стотици стажанти-юристи чакат в Министерството на правосъдието прокурори от ВКС да попълнят изпитните комисии. Но това не става, изпитът се проваля поради поредните търкания между институциите и лично министърът на правосъдието Антон Станков е принуден да се извинява на бъдещите си колеги, без да може да каже кога такъв изпит ще се състои.

А "Новинар" от първа страница пренася към господата от парламента ропотът на друг протест - този път дело на някои от най-известните български актьори. "Вие, "....", най-сетне ни чуйте", е казал актьорът Христо Мутафчиев, съчинявайки производна дума от "обемисти задни части". Думата може и да жегва блюстителите на чистото слово, отбелязва в коментарната си рубрика "Новинар", но явно е време да бодне като шило първенците ни. Защото каскадьори на коне и актьори напразно вчера са се опитвали пред парламента да привлекат вниманието на законодателите ни върху факта, че ако на американската филмова компания "Ню имидж" не бъде върнато полагащото й се ДДС от 1 млн. долара, тя просто си тръгва от България. За целта и актьори като Христо Мутафчиев, Руси Чанев, Валентин Ганев, Ивайло Герасков и Велизар Бинев са тръгнали да протестират срещу равнодушието на родната си държава към чуждите инвеститори. Ала, както се казва - глас в пустиня.

Гледайте положителното - за пореден път ни призовава премиерът Сакскобургготски от страниците на "24 часа". Този път по повод на отпусната военна помощ за Грузия в момент, когато президентът Първанов е на посещение в Русия. Да, но излиза, че българският президент е научил за всичко това едва от Путин в Сочи, отбелязва изданието. Според депутатите от левицата решението на правителството да даде оръжие на Грузия тъкмо по врем на визитата е гаф. "Дали това е грузински подарък или е данайски дар", пита се "Дума".

Военният министър Свинаров обаче не е на това мнение. Той заявява пред "Труд", че няма напрежение между институциите и че в неговите задължения не влизало да информира президента. След което отбелязва, че не можел повече да коментира, защото щял да отсъства. "Къде отивате, че няма да ви има", учудено пита репортерката на "Труд", все още незадала въпроса си как върви унищожаването на ракетите СС-23. На което министър Свинаров и отвръща: - "По любов". "Труд" отбелязва в скоби, че присъстващите журналисти прихват да се смеят. На което военният министър докачено репликирал: "Човек да каже истината и те му се смеят".

Впрочем, любовта наистина шества из страниците на днешната преса. От репортаж в "Новинар" можете да научите как влюбен подпалва къщата на изгората си, за да отмъсти на баща й. "Монитор" препитва по темата шоу звезди, изтръгвайки от Владо Въргала признанието, че след тежко заболяване е разбрал, че всъщност "животът бил голямата му любов". А "Труд" публикува редове от новата книга на поета Кирил Кадийски "Арс Поетика". "Животът слага всичко на място, но само когато нас ни няма, за да не му влияем невярно" - твърди в последната си книга Кадийски, малко след като френското издателство "Фата Моргана" издава предишната му стихосбирка "Смъртта на бялата лястовица" в двуезичен вариант. И отново пред "Труд" художникът Никола Манев, който днес открива в родния си Чирпан грандиозна изложба-равносметка на творби, създавани през четири десетилетия, припомня една поговорка: "Всеки човек има две родини - своята и Франция. Баща ми беше франкофон" - разказва Никола Манев - "и още когато бях на десет години, ме научи на тази фраза. И тя стана моят живот" - споделя художникът, стигайки до заключението, че "ако я е нямало Франция, той просто е нямало да бъде толкова български художник. Понеже само навън се научаваме да уважаваме българския си талант". А из вътрешните си страници част от пресата (която е без уикендови издания) предусеща една важна утрешна дата - обявяването на независимостта на България.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 52 минути

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 1 час

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 1 час

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 1 час

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 3 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 4 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 4 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 4 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 4 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 4 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 5 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 5 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 5 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 12 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 13 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети