0
"а оръжие!", призовава лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев, цитиран от "Труд". Става въпрос за изказаната от Тренчев идея за "либерализиране на режима за продаване на оръжие и национална гвардия, която да се бори най-вече с ромите крадци", уточнява "24 часа".

Решението е шокиращо, коментира "Сега" и твърди, че е недопустимо синдикален лидер да подклажда расистки идеи. Представители на правозащитни организации направо не могат да повярват, че толкова расистка идея може да бъде лансирана в България през 21-ви век.

"Ромската работа става циганска работа", отбелязва "Дума" във водещото си заглавие. Изданието цитира и изказване на д-р Тренчев, че предложението му било добре обмислено. Според лидера на КТ "Подкрепа" то било начин в рамките на "умерения патриотизъм да се потърси отпор на мургавите, на голямото излагане навън, с което те трасират светлия път към ЕС".

"24 часа" посвещава цели две страници на идеята на доктора синдикалист за гвардия срещу айдуците, защото "флиртът с мургавите е опасен". И ги гарнира със заглавия като: "От 100 бебета у нас, 76 са от малцинството", "812 селища станали цигански" и "Ромче пада от 4-тия етаж, нищо му няма".

"Сега" търси за мнение правозащитниците. Маргарита Илиева от Българския Хелзински комитет (БХК) определя идеята на Тренчев като "шокираща, расистка и несъвместима с цивилизованото общество".

Д-р Антонина Желязкова също е изумена: "От много години познавам д-р Тренчев и не мога да повярвам, че е могъл така да формулира идеята си. Национална гвардия няма да помогне."

Когато тръгнат с коловете, с озлоблението на своята нищета, те ще разкатаят гвардията. Омръзнало ми е да бия камбаната на тревогата, споделя Антонина Желязков. Според нея огромна бездна започва да разделя хората в България.

Стотици полицаи са с присъди, научаваме от "Труд". Констатацията е на ген. Веселин Пенгезов, председател на Военноапелативния съд.

Престъпността сред самите полицаи не намалява, а нараства. 369 полицаи са били осъдени само през последната година и половина. Става дума не само за корупция, но и за неправомерно насилие спрямо гражданите, за чувството за ненаказуемост на "пазителите на закона", което поражда сериозни проблеми в обществото.

"24 часа" и "Стандарт" отбелязват, че вече има арести по показния разстрел на Бай Миле. Според "Стандарт" въпросният Милчо Бонев е ликвидиран, ако не от бивши полицаи, със сигурност от син на старшина. В убийството е участвала наша банда автокрадци, действала в Испания, допълва "24 часа".

А наясно ли сме със заплахите, които сами създаваме във външната си политика, се пита в. "Пари" в анализ, озаглавен: "Паси е опасен". В публикацията се настоява, че Соломон Паси не само се старае, но и се престарава пред американците, за да се стигне до гафа, в който пък премиерът на България да се отрича от "българското авторство" на идеята да не се преговаря с терористите.

Някои намекват, че външната ни политика служи не на България, а на бъдещата международна кариера на Паси. "Вярно е, че Соломон Паси има каузи и ги отстоява докрай - отбелязва "Пари". - Негова е заслугата България да бъде атлантическа. Но ние няма да ставаме 52-ри щат, а европриоритетът се изплъзва на сегашния външен министър."

В анализ за "Монитор" политологът Кирил Дрезов от университета в Кийл, Великобритания, настоява, че и други инициативи на Паси няма да се харесат на европейските страни.

Според него външният ни министър иска да смени акцентите в работата на ОССЕ и да ги насочи в синхрон с интересите на НАТО, изпращайки наблюдатели в Афганистан. И тази дейност на г-н Паси не може да не срещне отпора на Франция и Германия, които се противопоставят тъкмо на такова глобализиране, коментира Дрезов.

В същото време пресата се спира и на друг приоритет на нашата дипломация - либийското дело. Още не можем да уредим отделна килия на нашите сестри, пише "24 часа". А "Монитор" направо пише за психотерор над тях, за заплахи в затвора "Джудейда", където затворнички ги замервали с боклуци.

А покрай важни теми в пресата като отчуждаването на земи за строежа на "Дунав мост 2" ("Пари"), анализите как поскъпването на петрола ще се отрази на цените ("Монитор") и съсипването на реколтата от плодове и зеленчуци заради дъждовете ("Дневник"), в българската култура кипи съществен спор: да връщат или не званията "заслужил артист" и "народен артист".

Министерството на културата се е обърнало към творците за предложения относно отличията. Идеята е лансирана от композитора Александър Йосифов, но била силно присърце на проф. Абрашев. И не само на него, защото и министърът на спорта Лучано е написал наредба, с която иска да връща званията "майстор на спорта", "заслужил майстор на спорта" и "заслужил треньор".

"24 часа" се обръща към известни актьори като Калоянчев, които си искат привилегията, но заедно с парите за "н.а." ("народен артист"). Петър Слабаков обаче пита колегите си дали някои не се срамуват от това, като се има предвид как Живков е раздавал званията.

Самият проф. Абрашев искал да получи званието "з.а." ("заслужил артист"). Но дебатът внезапно стихва, заглушен от моторна резачка, четем на първа страница в "Труд".

"Културната чиновничка" Агнес Зашева била подгонена от работник в ботаническата градина в Балчик. Г-жа Зашева искала той да спре работа, защото изтъкнати дейци (включително Абрашев-младши) си почивали от напрегнат творчески труд, но несъзнателни лица почиствали градината.

След което, ако се съди по пресата, се посипали заплахи за "разфасоване" и остри спорове между главния секретар на културното министерство и директорката на градината, но така навлизаме в "криминалната хроника".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Тръмп: Няма престъпление, има един корумпиран съдия

Тръмп: Няма престъпление, има един корумпиран съдия

Свят Преди 1 минута

Той отново коментира, че това и други дела срещу него се водят от Белия дом, за да подкопаят кампанията му

<p>&quot;Съобщават на околния свят за своето страдание&quot;: Растенията също крещят&nbsp;</p>

Проучване доказа, че растенията също крещят

Любопитно Преди 16 минути

Интересни факти за растенията може да прочетете в следващите редове

Русия с резолюция в ООН, настоява за забрана на оръжията в космоса

Русия с резолюция в ООН, настоява за забрана на оръжията в космоса

Свят Преди 25 минути

Преди седмица Москва наложи вето на резолюция на САЩ и Япония за спиране на надпреварата във въоръжаването в космоса

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Любопитно Преди 7 часа

Амбициозната Михаела Тричкова напусна състезанието и се раздели с черната си куртка

Протести парализираха транспорта в Гърция

Протести парализираха транспорта в Гърция

Свят Преди 11 часа

Работниците в сектора се отзоваха на призива на най-големите синдикати

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

България Преди 12 часа

Трафикът по магистралата е засилен заради почивките на хиляди българи

30 души ранени на първомайски парад в Германия

30 души ранени на първомайски парад в Германия

Свят Преди 12 часа

Инцидентът е станал около 13:05 ч. местно време на път до Кандерн

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

България Преди 13 часа

Регулаторът коригира предложената от „Булгаргаз“ цена от 54,76 лв./MWh на 54,70 лв./MWh

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

България Преди 13 часа

Петков: Ще съдействаме и на прокуратурата, и на ДАНС

Главчев отмени решението за частна детска болница

Главчев отмени решението за частна детска болница

България Преди 13 часа

Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес ще иска оставката на Кондева

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

България Преди 14 часа

ГЕРБ винаги е подкрепяла и подкрепя този проект

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Любопитно Преди 14 часа

Царина разказа, че най-големите скандали при Червените са били заради загубените битки

<p>&quot;Ужасно е да се печели от смъртта&quot;</p>

Папа Франциск осъди оръжейната индустрия: Ужасно е да се печели от смъртта

Свят Преди 16 часа

Войната на Русия в Украйна беше посочена като една от основните причини за глобалното увеличение на разходите за отбрана

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

България Преди 16 часа

Според коалицията изграждане на частна болница във вида, в който вчера МС реши, „опорочава каузата за национална болница"

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

България Преди 16 часа

Министерският съвет одобри изграждането на частна МБАЛ „Мама и Аз“ в София

<p>Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк (СНИМКИ)</p>

"Грехота е да носиш нещо подобно само веднъж": Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк

Любопитно Преди 16 часа

Синът на Лорън, Дейвид, изпълнителен директор на марката, коментира предизвикателството да се създават нови модели всеки сезон