0
"П ърви българин - световен терорист"("Труд"), "Българин - редом до Осама" ("24 часа"), "В списъка сме на световните терористи" ("Виж").

Днешната преса охотно се спира върху този повод за съмнителна национална гордост, базиращ се на две неща: първо на списък на ООН с лица и организации, за които се предполага, че са свързани с тероризма; и второ - на твърденията на правителствения говорител Димитър Цонев за присъствието на българин в списъка.

Заподозреният е Тони Радев Миленов (26 г.), пише "Виж". Той е роден в Хасково и известен още като Тунджай Рамадан Рашид, Тунджай Рамадан Мюмюн и Тони Радев Кафеджиев. Всички тези уточнения се налагат не само защото ни връщат към бъркотиите от "насилственото преименуване".

"Труд" дава още информация, пояснявайки, че нашенецът бил арестуван в Испания за атентатите на 11 март, но сетне освободен. Екип на "Труд" попада в с. Поповец на бащата на Тунджай, който гони репортерите.

Момчето е тук, вече на свобода, никой не го търси, казват съселяни. Според тях младежът е спал в Испания по ислямски приюти, може затова да е бил натопен. "Труд" се връща към публикации в испанската преса, че терористите на 11 март са се снабдили с оръжие от български трафиканти. Но тогава българската полиция нарече публикацията "измишльотини", припомня изданието.

А същевременно борбата с тероризма е приоритет на членството ни в НАТО, пише в приложението си в. "Пари". Вече не бива да акцентирате толкова върху териториалната си отбрана, а върху международни операции, е съветът на генералния секретар на алианса Яп де Хоп Схефер.

Това показва и примерът на Франция, който се ангажира сериозно във всички операции на НАТО и увеличи вноските си в организацията, подчертава в анализ за изданието френският военен аташе полк. Жан-Луи Брудер. Според него именно присъединяването на България и Румъния е сложило край на Студената война.

Подготвяме модерни сили за алианса, командвани от наши командири, заявява пред "Пари" вицепремиерът Пламен Панайотов. Изданието пресмята, че членството ни в НАТО увеличава инвестициите у нас до 2 млрд. евро.

Но "Само 4 наши вертолета летят, поне 2 ни трябват за НАТО", пише "Труд". У нас нехаят за сроковете, твърди изданието. И още една изненада - само един наш военен има достъп до топтайните на НАТО, пише "Монитор". Полк. Иван Иванов, началник на отдела за класифицирана информация на генщаба. На много военни това е отказано. По-нисък достъп до секретност в НАТО са получили 269 души.

С оглед на въпроса "Къде сме ние?", "24 часа" препечатва статия от "Бостън глоуб", за процеса в Либия, чийто автор Томас Дайн (президент на радио "Свободна Европа") настоява, че "България, а не Либия е примерът как една тоталитарна срана може да се реформира. Преди 15 г., пише той, България, страната на осъдените сестри, беше най-послушният сателит на СССР, а днес тя е страна със свободен пазар, член на НАТО и стои на прага на ЕС.

"Българските медици са изкупителна жертва на Кадафи", препечатват "Монитор" и "Труд" статия от "Уолстрийт джърнъл", в която се настоява, че съдбата на процеса е в ръцете на международната общност, тъй като именно тя трябва да определи отношението си към Кадафи.

Ние пък ще можем да гласуваме на референдуми, но не и за външната си политика - така "Монитор" представя вчерашните поправки в Закона за допитването до народа. Нещо повече, решенията на правителството на подлежат на референдум, пише "Труд".

Валери Найденов подробно се спира на страха на властта от допитването и пише на страниците на "24 часа", че противниците на референдумите са винаги на власт в България. Последните три швейцарски референдума, пише коментаторът, отхвърлиха три финансово-данъчни закона и коригираха възрастта за пенсионирането на жените. У нас обаче някои умни глави твърдят, че отворим ли кутията с референдумите, небето ще падне. Ще се взриви озоновата дупка, а Европа ще вдигне ръце от нас.

Тъжно е, твърди Найденов, непрекъснато да се дава тезата, че народът не е компетентен за нищо. Кой е компетентен тогава? Общинските мушмороци ли, дето превърнаха София в една апортна вноска? Дето са готови и Паметника на незнайния воин да дадат за строеж на турска баня?

В потвърждение на което, "Монитор" извежда на първа страница: откриват трето дело на Софиянски. Този път за строежа и продажбата на акции на новопостроения гранд хотел "София" на мястото на старата Градска библиотека.

Скандално - оставаме без вода, никой не казва, не вдигат телефоните, прави разследване "24 часа". И пояснява: 28 000 семейства в кв. "Гоце Делчев" останаха цял ден без вода в жегата, причината е ремонт и частен строеж.

Ремонт на кабинета - айде де!, възкликва "Труд", излизайки със снимка на фасадата на Министерския съвет, опушена и със счупени стъкла 118 дни след пожара.

Хайде, приехме, че случайността е виновна за пожара, пише изданието. Но пита: "А кой да направи ремонт, само обещаваха, че всичко ще е готово след месец. Но нали не е тяхно - държавната къща е като орташка кобила. А Церовски си строи, Абрашев си стои, докато държавата гори".

Стотици английски семейства пък пристигат в България и други източноевропейски страни, за да си направят евтини бебета, извежда "Стандарт", позовавайки се на британската преса. Става въпрос за бездетни съпрузи, които прибягват към изкуствено оплождане "ин витро".

"Туризъм за оплождане" води все повече бездетни англичанки на Изток, твърдят изданията на Острова. В моята клиника идват не само британци, но и американци, и австралийци, заявява пред "Стандарт" царският депутат д-р Атанас Щерев. И понеже са здравноосигурени, така вместо 30 000 долара, бебето им излиза едва 5-6 хил. лв., пояснява д-р Щерев.

Внимание: летен грип и в мрежата, предупреждава "Дневник". Но хакерите вече не се стремят да постигат масово повреждане на компютри, а събират ключова информация, свързана с пари.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 4 минути

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 1 час

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 1 час

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 1 час

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 1 час

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Виж каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 1 час

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 2 часа

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Снимката е илюстративна

"Лицата им бяха лилави, повръщаха и падаха по очи": Истинските истории на хората, оцелели при Чернобил

Свят Преди 2 часа

Емоционални и разтърсващи истории на оцелелите в Чернобил четете в следващите редове

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 2 часа

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Дженсън Хуанг още е милиардер

Щеше да бъде 16-ият най-богат човек в САЩ, а живее без ток в гората

Любопитно Преди 2 часа

А компанията му днес е на стойност около 1,19 трилиона долара

Земетресение в района на Благоевград

Земетресение в района на Благоевград

България Преди 2 часа

Трусът е бил на дълбочина 12 км и е регистриран в 6:41 часа

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 2 часа

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 3 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 3 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 3 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 3 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA