0
Дъ ъци навсякъде по първите страници на пресата. Намаляват данъците с 2%, за високите доходи - с 5%, пише "Пари". 130 лв. необлагаеми, семейно облагане и 150 лв. минимална заплата през 2005 г.

Обещанията са на премиера Симеон Сакскобургготски пред Националния съвет на НДСВ. Прогнози за тези обещания имаше и вчера в печата. Облекченията са по-големи от предвидените в данъчната стратегия на правителството, напомня "Пари" и сравнява - сега минималната заплата е 120 лв., толкова е и необлагаемият минимум. А първият етап на семейното подоходно облагане ще бъде въведен под формата на 40 лв. данъчен кредит за всяко дете.

Как очаквате тази амбициозна икономическа програма да се отрази на резултатите от изборите, пита премиера "24 часа". "Да се надяваме добре, отговаря Симеон Сакскобургготски. - Но не го правим за изборите, а за хората." Вероятно си спомняте, предизборната платформа на НДСВ беше озаглавена "Хората - богатството на България". На въпроса "А ако не спечелите изборите, как ще се реализира тази програма?", премиерът отговаря: "Ще ви кажа като не ги спечелим."

Данъците са водещата тема и в "Дневник", "Сега", "Новинар" и "Монитор". Данъчна революция, обявява "Труд" на първа страница и добавя в редакционната си колонка: "Симеоне, сваляй не само данъците!". Като не можа да оправи България за 800 дни, сега царят премиер май наистина си е плюл на ръцете да вдигне жизненото равнище на българина за оставащите до края на мандата му 400.

А дали ходът с данъците е икономическа стратегия или предизборна пушилка ще разберем по следващата стъпка на премиера - заедно с данъците да паднат и няколко безумни министри, които издънват хазната, смята Никола Кицевски от "Труд".

И ето още две от темите в пресата днес. Върховната касационна прокуратура започна проверка срещу културния министър Божидар Абрашев, пише "Стандарт". Става дума за онези 150 млн. долара подкуп, предложен от турска фирма, за да бъде одобрен проектът, който би превърнал галерията за чуждестранно изкуство в хотел.

В "Дневник" четем интервю с министъра на културата. Изданието напомня - на 23 април, в разгара на скандала министърът заминал за Швейцария на концерти на "Мистерията на българските гласове". В неделя вечерта той се върнал от Женева и веднага се съгласил да даде интервю за "Дневник" рано сутринта в понеделник, и то у дома си. Първите му думи били: "Не се крия и няма нищо за криене."

Министърът отрича депутат от ДПС да е довел представителите на фирмата в министерството. Отрича и да има политически или икономически интереси в разговорите с турската MNG, само културни. И заявява: "Само премиерът може да ми каже да си ходя."

Другата проверка, тиражирана в пресата днес, засяга кмета Софиянски. Ето някои от заглавията по темата: "Прокоратурата проверява сделки на Софиянски", ("Пари"); "Разследват Софиянски за продадени имоти", ("Монитор"); "Прокоратурата пак проверява сделки на Софиянски", ("Дневник").

Причината за проверката са нападките, отправени от областния управител на София Росен Владимиров. Той обвини столичния кмет в извършване на незаконни сделки с държавни имоти и реституции в държавни терени, припомнят изданията.
"Не се притеснявам, съвестта ми е чиста", цитира "Дневник" Софиянски и припомня, че това не е първата проверка на прокуратурата срещу кмета, но досега всички са приключвали благоприятно за него.

В началото на 2002 г. прокуратурата дори го обвини в престъпление по служба заради емисията от 50 млн. евро облигации, с които бяха построени нови булеварди. Половин година по-късно следственото дело беше прекратено. Прокуратурата провери и всички сделки, извършени от Столичната общинска агенция за приватизация, но не откри нарушения.

И към другата водеща тема за пресата днес. Освен данъчните промени на първите страници на "Стандарт" и "Виж" четем: "Терористи стрелят по Първанов в Кербала" и "Ирак стреля по Първанов". Новината е от вчера, обсъдени са вече и известните подробности, продължават коментарите.

София и Варшава с различни версии за инцидента с Първанов, пише "Дневник". Полското командване отрече информацията, както и индиректното обвинение, че изтеклата рано информация за посещението е застрашила сигурността на българския държавен глава, добавя изданието.

"Нещо удари колата на президента", цитира в заглавието си "24 часа" ген. Димитър Владимиров, шеф на НСО. Има и кратко интервю с него, в което ген. Владимиров заявява, по повод изтеклата чрез полски журналисти и медии информация за посещението на българския президент: "Поляците ни поставиха пред свършен факт." Варшава отрича да е имало опит за атентат, добавя и "24 часа" в подзаглавието.

На страниците на същото издание четем анализ на Борислав Зюмбюлев, според който тайният полет да Кербала е най-важният външнополитически ход на президента. Заглавието е недвусмислено - "Първанов ритуално си изгори миналото". Борислав Зюмбюлев сравнява посещението на Първанов в Кербала като ход с признаването на Македония от Желю Желев и недопускането на руски самолети над България при войната в Косово от Иван Костов.

"Те опазиха президента", пише "Труд" и публикува снимка на български рейнджъри с текст под нея: "Хладнокръвието и бързата реакция спасиха кортежа на върховния главнокомандващ...".
От "Труд" научаваме и за версията на местните полицаи от Кербала. Според тях шиитите на Садр не са знаели, че в автоколоната пътува български президент, вниманието им е било привлечено от 30-те коли в ескорта.

В същия вестник четем и миниинтервю с говорителя на полското командване в Ирак. "Съобщенията, че конвоят е атакуван директно не са верни, имало е стрелба наблизо", това твърди подп. Стржелски, както и че всички процедури по задържане на информацията са били спазени, по думите му визитата на Първанов е била разгласена близо половин час, след като той е напуснал Кербала.

И още от Ирак. САЩ поемат част от полската зона, американски бойци заместиха изтеглящите се испанци в Наджаф, съобщава "Труд". Американци сменят испанците в Наджаф, пише и "24 часа". Тежки боеве между американски войски и бунтовниците във Фалуджа, четем в "Монитор". Темата присъства и на страниците на "Новинар" и "Сега". Лондон обмисля да изпрати още войски в Ирак, съобщава "Дневник" информация на "Ройтерс".

Две страници отделя "Труд" на последствията от разширяването на ЕС: бизнесът се мести на Изток; цените на имотите скачат до небето; грижата за границите е в ръцете на новите; кандидатките са обсебени от слухове за наредбите от Брюксел; балканско трио в чакалнята.
Брюксел иска Кадафи да пусне медиците ни, публикува "24 часа" условието за европартньорство с Либия.

"Дневник" се връща на референдума на остров Кипър - ЕС ще възнагради финансово вота на турците в Кипър в подкрепа на обединението на острова. Основна точка в дневния ред на вчерашната среща на външните министри на съюза в Люксембург беше предложението на Еврокомисията за сваляне на икономическото ембарго и за финансово подпомагане на Севернокипърската турска република. Според информации в пресата предназначеният за Северен Кипър финансов пакет е на стойност около 260 млн. евро.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Дете към майка си: - Не ме целувай пред градината, че имам гадже. - И как се казва? - Рая. - Какво стана с Никол?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петата болест: Какво знаем за парвовируса

Петата болест: Какво знаем за парвовируса

Свят Преди 6 минути

Парвовирусът е наречен още обрив на "ударената буза"

Две катастрофи в София тази сутрин

Две катастрофи в София тази сутрин

България Преди 45 минути

Едната е станала в района на "Орлов мост", а другата на на бул. "Климент Охридски"

<p>Инвазия на азиатски стършели в Европа</p>

Срещу инвазията на азиатски стършели в Европа: Властите в Обединеното кралство молят за съдействие

Любопитно Преди 1 час

Азиатските стършели не представляват по-голям риск за човешкото здраве от местните, но застрашават медоносните пчели и насекомите опрашители

Убийство на мъж в Силистренско, двама са задържани

Убийство на мъж в Силистренско, двама са задържани

България Преди 1 час

По тялото на жертвата са открити следи от насилие

Great Wall Wey 05

Олимпийски шампион и много кожа: новото начало на Great Wall в България

Технологии Преди 1 час

Симона Дянкова, капитанът на златните момичета от Токио, е посланик на китайската марка у нас, тя вече шофира Ora 03, другият акцент в гамата на марката е луксозният плъг-ин хибрид Wey 05

<p>Нови заплахи от ревност към афганистанец и съпругата му</p>

"Остави го и бъди с мен": Нови заплахи от ревност към афганистанец и съпругата му

България Преди 1 час

По техни разкази нападателите са организирана група от мъже

Мъж катастрофира на пътя между Стара и Нова Загора, друга кола го блъсна и уби

Мъж катастрофира на пътя между Стара и Нова Загора, друга кола го блъсна и уби

България Преди 2 часа

Сигнал за инцидента е получен около 2:00 часа в събота сутринта

Владимир Путин и Ебрахим Раиси

"Незаменима загуба": Путин с коментар за Раиси

Свят Преди 2 часа

Руският президент Владимир Путин описа иранския президент Ебрахим Раиси, който загина при катастрофа с хеликоптер

<p>Разкрита е една от тайните на &quot;Мона Лиза&quot;</p>

Геолог с теория къде е нарисувана "Мона Лиза"

Любопитно Преди 2 часа

Къде се намира пейзажът в най-известната картина в света четете в следващите редове

Мъж стреля в заведение в Кубрат, изпочупи маси и столове

Мъж стреля в заведение в Кубрат, изпочупи маси и столове

България Преди 2 часа

Сигналът за инцидента е получен около 2:15 часа на 19 май

Победителите Михаела и Венци: Коалицията ни в “Един за друг” беше просто приятелски кръг!

Победителите Михаела и Венци: Коалицията ни в “Един за друг” беше просто приятелски кръг!

Любопитно Преди 2 часа

Победителите в “Един за друг” 5 Михаела и Венци бяха гости в подкаста “Един без друг”

Иранският президент Ебрахим Раиси

"Касапинът от Техеран": Кой беше президентът на Иран Ебрахим Раиси

Свят Преди 3 часа

Твърдолинеен и религиозно консервативен политик - имаше дълбоки връзки в съдебната система и религиозния елит

"Наистина съжалявам": Пъф Деди се извини след кадрите на насилие над Каси

"Наистина съжалявам": Пъф Деди се извини след кадрите на насилие над Каси

Свят Преди 3 часа

Случаят е от 2016 г., а мястото е хотел в Лос Анджелис

Коронавирусът атакува с нов вариант, наречен „флирт“

Коронавирусът атакува с нов вариант, наречен „флирт“

Теми в развитие Преди 3 часа

Според ръководителя на лаборатория в Берн, д-р Аспарух Илиев, той не е лек, но не е и по-опасен от предходните

Нетаняху отхвърли ултиматум на ключов министър във военния си кабинет

Нетаняху отхвърли ултиматум на ключов министър във военния си кабинет

Свят Преди 3 часа

Бени Ганц даде срок на премиера до 8 юни да излезе с ясен план за войната в Газа и управлението на анклава