0
о дещата тема за "Труд" днес: "Животът ни струва 500 долара". Бебе почина, няма лекарство това е голямото заглавие на първа страница. Става дума за новородено недоносено момченце, което е починало в клиниката по неонатология в София, защото се е свършило животоспасяващото за недоносени лекарство сърфактант.

Лекари и сестри са в паника, защото от Министерството на здравеопазването не обещават никакъв конкретен срок за доставката на лекарството. Двама родители са намерили връзки и са купили отнякъде сърфактант по 500 долара флакона, разказва се във водещия материал на "Труд".

От животоспасяващото лекарство в България нямало. Нямало ли, пита изданието в редакционната си колонка. "Труд" се разрови и го намери затрупано в един фармацевтичен склад. Чака здравни бюрократи да подпишат пътния му лист към болниците.

А БНТ връща Сънчо на екран. Темата присъстваше и вчера по страниците на пресата. Още не се знае от кога, може би Сънчо ще почива през лятото и в неделя. Със сигурност обаче детското предаване ще предлага само български приказки и песнички, научаваме от "24 часа".
Пак там четем, че Чорни изпаднал в нервна криза заради Муравей. Става дума за процеса, който недопусканият в България бизнесмен води срещу бившия финансов министър Муравей Радев за клевета.

Муравей Радев каза през октомври м.г., че Чорни фигурира в международните регистри на перачите на мръсни пари. Вчера израелски бизнесмен, адвокатът му Тодор Батков и Юлий Москов свидетелствали как Майкъл Чорни не бил на себе си близо два месеца след изявлението на Муравей Радев, получил алергия на лицето на нервна почва, скарал се с дъщеря си по телефона.

В "Стандарт" същата тема звучи така: Свидетелите на израелския бизнесмен Михаил Чорни доказаха лъжите на бившия финансов министър Муравей Радев в съда.

В същото време "Мобилтел" ще се влива в дружество на сегашните му собственици и офшорка, пише "Дневник". Част от акциите на МТел ще бъдат продадени на "БидКо" АД. Сделката е одобрена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). "БидКо" АД е създадена през февруари т.г. и акционери в нея са собственикът на "Мобилтел" - австрийският "Мобилтел холдинг" ГмбХ с 60% и регистрираната в Люксембург "Страйп инвестмънтс" с останалите 40%.

Връщат ни в черния списък заради пиратските CD, пише "Пари". Препоръката на Международната асоциация за интелектуалната собственост е да бъдем поставени обратно в списъка на държавите, които не полагат достатъчно усилия за спазването на авторските права.

В края на 1997 г. научихме, че сме вторият най-голям пират, като преди нас е само безброен Китай, припомня изданието. А от черния списък бяхме извадени преди 5 г. Главният секретар на МВР Бойко Борисов беше категоричен, че у нас няма организирани канали за фалшиви CD, а по думите на шефа на НСБОП Румен Миланов през последните 4 г. не сме заловили нито един матричен пиратски диск.

Данните на МВР сочат, че 80% от пиратските копия са домашно производство, продължава "Пари" и добавя, че някъде между казана с ракията се пекат и перфектните фалшификати. Същата тема присъства на страниците и на другите вестници, акцентът обаче е другаде: Уличната продажба на CD се забранява ("Дневник"), Искат забрана за търговия със CD-та на улицата ("Труд"), Маркират празните CD с кодове срещу пирати ("Монитор"). И към още една тема за връзките на България със света - номинациите за шеф на МВФ. От пресата вчера стана ясно, че кандидатурата на българския финансов министър Велчев вече е официална. Днес "Пари" пише: "Един от основните съперници на Велчев за МВФ отпадна".

След преизбирането на французина Жан Льомиер за нов мандат на президент на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) испанецът Родриго Рато изглежда почти сигурен европейски кандидат за управляващ директор на Международния валутен фонд, обяснява "Дневник" и коментира, че Родриго Рато може да е последният европеец на този пост за години напред.

Евросъюзът не подкрепи Велчев за директор на МВФ, е заглавието на "Сега". За МВФ днес в "Дневник" има и анализ, посветен на отношенията на фонда с България. Време е да пораснем над съветите на МВФ, смята авторът Борислав Владимиров. Той обяснява, че по отношение на макроикономическа и финансова стабилност България е много по-напред от 10-те нови страни членки на ЕС, и особено от Полша и Унгария.

За съжаление обаче по отношение на инвестициите, икономическия ръст и перспективите пред развитието й България има нужда от много повече от добра макроикономическа рамка. Мързеливата бюрокрация, организираната престъпност и корупцията, ниската култура на обслужване на инвеститорите, както и нежеланието да се научим, са факторите, които правят нужни съветите на МВФ.

И още две международни теми в пресата ни днес. Испания си тръгва от Ирак, челно заглавие за "Виж"; Испания оголва фронта в Ирак; "Труд", Садр спира атаките срещу испанци, "24 часа". Полша стресната, а тук мълчание какво правим в Ирак без Испания. Така формулира заглавието си "Сега".

Испания иска да се изтегли максимално бързо от Ирак, цитира в заглавието си "Дневник" думите на новия премиер Сапатеро. В статията пък са обобщени международните реакции. Изтеглянето на испанците може да предизвика ефекта на доминото, посочва "Euobserver". Италианският премиер Силвио Берлускони вече е подложен на натиск да предприеме подобна стъпка, след като един от отвлечените в Ирак италианци беше убит миналата седмица. Той ще обсъди след седмица положението в Ирак с британския премиер Тони Блеър в Лондон.

Настроения за изтегляне от Ирак се създават и в Норвегия. В "Труд" четем коментар на изтеглянето от Бойко Пангелов. "Преди изборите социалистите в Испания с лекота обещаваха, че ще изтеглят испанските бойци от Ирак. Те не подозираха, че само след седмици ще им се наложи да изпълняват обещанията си. От всичко остава едно голямо съмнение. Дали от решението на Мадрид няма да се окуражат терористите от "Ал Кайда"? Да си кажат - щом Испания клекна, хайде сега да ударим следващото колебаещо се звено в коалицията на желаещите", пише Пангелов.

Пресата ни не подминава и една от големите новини от вчера. "Диего Марадона се бори за живота си"; "Марадона в критично състояние в болница"; "Марадона умира от дрога?"; "Легендарният аржентинец беше повален от тежка сърдечна криза" са заглавията по темата в днешните издания.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 11 минути

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 21 минути

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 49 минути

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 1 час

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 1 час

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 1 час

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 1 час

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 2 часа

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 2 часа

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Свят Преди 2 часа

Камионите, превозващи зърно, все още ще срещат известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

България Преди 2 часа

Към 31 декември 2023 г. населението на страната ни е 6 445 481 души, което представлява 1,4% от това на ЕС

<p>&quot;С течение на времето&nbsp;се превръща в сандък от спомени&quot;</p>

"Сандък от спомени”: Жена е професионален "пазител" на домове във Венецуела

Свят Преди 2 часа

Почистването, класифицирането, защитата и оценката на спомените от чуждото минало е работа на Мария Андреина

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 3 часа

За щастие при инцидента няма пострадали

<p>&quot;Бях изнасилена. Имам бебе на два месеца&quot; (ВИДЕО)</p>

Бреме за цял живот: Предизвикателствата пред бездомните деца в Малави

Свят Преди 3 часа

Около 4000 деца в Малави живеят на улицата, сочи официална статистика

"Надупчиха колата ѝ с куршуми": Да подадеш сигнал за нередност в РЮА (ВИДЕО)

"Надупчиха колата ѝ с куршуми": Да подадеш сигнал за нередност в РЮА (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

Често подателите на нередности плащат най-голямата цена в борбата срещу корупцията

<p>Нова ера в&nbsp;модната индустрия на Намибия (СНИМКИ)</p>

Възраждане на викторианските рокли: Нова ера в модната индустрия на Намибия

Свят Преди 3 часа

Традиционната рокля напомня за европейските стилове на обличане, които са били наложени на жените от Дамара