0
Иа аелското правителство е одобрило премахването на цялото ръководство на "Хамас" и други въоръжени палестински групировки след убийството на шейх Ахмед Ясин, разкрива в днешния си брой "Гардиън".

Сред целите е и безкомпромисният нов лидер на "Хамас" Абдел Азис ал Рантиси, който се противопоставяше на временни политически отстъпки и прекратяване на огъня от страна на палестинците.
Източници в израелските сили за сигурност съобщиха, че шефовете на отбраната са решили да убият всички лидери на "Хамас", без да чакат организацията да осъществи своите заплахи за кърваво възмездие за смъртта на шейх Ясин, допълва "Гардиън".

Един от безкомпромисните лидери пое ръководството на "Хамас", отбелязва и "Хералд трибюн". По-дългосрочна цел в убийството на шейх Ясин съзира египетският "Ал Ахрам". Убийството на духовния лидер на екстремистката палестинска организация цели от една страна да задоволи израелското обществено мнение. От друга обаче, премиерът Ариел Шарон иска да въвлече региона в порочен кръг от атаки и отмъщения, който ще обрече на провал близкоизточния мирен процес, коментира изданието.

"Ще намали или ще увеличи тероризма убийството на шейх Ясин", цитира "Монд" въпроса на Шимон Перес. И отговорът е: "Рискува да го увеличи". Защото тази стратегия на противопоставяне прави невъзможно мирното уреждане на конфликта, заключава "Монд".

Израелските власти разглеждаха шейха като опасен източник на терор и се опитваха неуспешно да го ликвидират още през миналата година, припомня "Вашингтон поуст". За палестинците обаче той е харизматичен и умерен политик, както и духовна фигура, стояща далеч от въоръжените акции на "Хамас".

Потвърждение за това, според изданието, е скромният му дом в Ал Сабра в ивицата Газа. Той е в ярък контраст с разкошните вили на много други палестински лидери в Газа, допълва "Вашингтон поуст". А "Ла Кроа" допълва - дали ще я наричат елиминиране, ликвидиране, екзекуция, или чисто и просто убийство, смъртта на създателя на "Хамас" е военен акт.

Яростта на арабите към Израел заради убийството на шейха бързо преля и в Ирак, коментира от своя страна "Вашингтон таймс". Това показва, че премахването на палестинския радикален лидер може да подкопае американската политика и интереси в района на Близкия изток.

В две отделни демонстрации срещу водените от САЩ коалиционни сили - едната в Мосул, другата в Басра - иракчани изразиха подкрепата си за шейх Ясин. В същото време американски и израелски политици акцентираха върху това, че Вашингтон не е бил информиран относно плана за унищожаването на палестински водач. В този контекст говорителят на Държавния департамент определи убийството като "изключително обезпокоително". Тесните военни и политически връзки между двете страни обаче, почти сигурно ще направят от американците обект на отмъщение, коментира също "Вашингтон таймс".

Настояването за автономия на етническите сърби в Косово бе отхвърлено от ЕС, отбелязва "Индипендънт". Според сръбската страна последното насилие в областта е показало, че тя трябва да бъде разделена. Чиновниците на НАТО и ЕС поставиха ясно и категорично изискване пред сръбския премиер Воислав Кощуница - по-голямо сътрудничество с трибунала за военните престъпления в Хага и ускоряване на пазарните реформи.

По всичко изглежда, че НАТО и мисията на ООН в Косово отложиха за по-късно анализа на причините, довели до насилията от миналата седмица, отбелязва от своя страна "Фигаро". Преговорите за автономията и независимостта на провинцията тъпчат на едно място.

ООН е на мнение, че е постигнат прогрес по нейните прословути осем точки: действащи институции, правова държава, свобода на движение, право на малцинствата да се завърнат по домовете си, пазарна икономика, право на собственост, поддържане на диалог с Белград, развитие на Корпуса за защита на Косово, допълва "Фигаро".

Равносметката обаче не е никак оптимистична. Безработицата в Косово е по-висока от всеки друг път. По официални данни тя е 60%, но всъщност е много по-голяма, допълва вестникът. Европа е съдбата на Сърбия и Черна гора и сръбското правителство е за бързо присъединяване към европейските институции, цитира от своя страна сръбският "Данас" премиера Воислав Кощуница. На срещата си с Романо Проди Кощуница заяви, че ставащото в Косово е всъщност етническо прочистване, допълва вестникът.

Френската преса продължава и днес да анализира резултатите от първия тур на регионалните избори във Франция и победата на левицата. Резултати, които бяха коментирани като наказателен вот за управляващата десница.

Дали правителството бе твърде социално или недостатъчно социално? Беше ли то твърде либерално или недостатъчно либерално?, разсъждава "Фигаро", който допълва, че на втория тур на изборите десницата ще трябва да се изправи лице в лице с посланието, което й изпратиха избирателите. Глухи за присъдата на урните, управляващите от десницата смятат да ускорят реформите си, коментира от своя страна "Юманите".

Американският държавен секретар Колин Пауъл отхвърли обвинението, че неговата администрация е пренебрегнала предупрежденията за терористична заплаха, отбелязва "Гардиън". Изваждайки на бял свят федерално разследване за атаките от 11 септември 2001 г., Пауъл заяви, че администрацията на Буш е работила активно за създаването на всеобхватна стратегия за унищожаването на "Ал Кайда".

Изказването на държавния секретар обаче е не толкова констатиране на факти, колкото оправдание в отговор на твърденията на бившия съветник по въпросите на тероризма Ричард Кларк, че е имало шанс атаките от 11 септември да бъдат предотвратени, ако администрацията на Буш бе обърнала внимание на предупреждения от началото на 2001 г., коментира изданието.

Белият дом отхвърли обвиненията на бившия президентски съветник, че Буш е можел да спре атаките от 11 септември 2001 г. и войната срещу тероризма, ако не бе имал толкова натрапчиво желание да се справи със Саддам Хюсеин, допълва "Вашингтон таймс".

През февруари безработицата в България се е понижила с 2,3% спрямо същия месец м.г., пише австрийският вестник "Ди Пресе". Доходите на населението обаче продължават да бъдат изключително ниски, при това по-ниски, отколкото в съседна Румъния. Според данни на ЕС средната месечна заплата в България възлиза на 154 евро, докато в Румъния тя е 160 евро, допълва "Ди Пресе".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Земетресение в района на Пазарджик

Земетресение в района на Пазарджик

България Преди 11 минути

Трусът е на дълбочина 10 км

<p>На фона на обвинения в корупция: Зеленски с нови рокади в Украйна&nbsp;</p>

На фона на обвинения в корупция: Зеленски уволни високопоставен служител на СБУ

Свят Преди 57 минути

Зеленски обеща да продължи стриктната борба с корупцията и присвояването на държавни средства

<p>След одобрението на спорен законопроект: Безредици и хаос в Грузия (ВИДЕО)</p>

След одобрението на спорен законопроект: Безредици и хаос в Грузия

Свят Преди 1 час

Полицията е използвала сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръсне демонстрантите

Трафикът по границите: Къде е най-натоварено в четвъртък

Трафикът по границите: Къде е най-натоварено в четвъртък

България Преди 1 час

На границата с Република Северна Македония и на границата с Турция трафикът е нормален

Броят на жертвите след срутване на магистрала в Китай расте

Броят на жертвите след срутване на магистрала в Китай расте

Свят Преди 2 часа

Свидетели разказват пред местните медии, че са чули силен шум и са видели как зад тях се е отворила дупка с ширина няколко метра

Тръмп: Няма престъпление, има един корумпиран съдия

Тръмп: Няма престъпление, има един корумпиран съдия

Свят Преди 2 часа

Той отново коментира, че това и други дела срещу него се водят от Белия дом, за да подкопаят кампанията му

<p>&quot;Съобщават на околния свят за своето страдание&quot;: Растенията също крещят&nbsp;</p>

Проучване доказа, че растенията също крещят

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за растенията може да прочетете в следващите редове

Как да прекарате 36 часа в Цюрих

Как да прекарате 36 часа в Цюрих

Любопитно Преди 2 часа

Цюрих често се пренебрегва като междинна спирка между летището и зимните курорти

<p>Велики четвъртък е</p>

Велики четвъртък е: Днес се припомня Тайната вечеря

Любопитно Преди 2 часа

Предиобед в православните храмове се служи Василиева литургия и Велик маслосвет

Русия с резолюция в ООН, настоява за забрана на оръжията в космоса

Русия с резолюция в ООН, настоява за забрана на оръжията в космоса

Свят Преди 3 часа

Преди седмица Москва наложи вето на резолюция на САЩ и Япония за спиране на надпреварата във въоръжаването в космоса

Свещеник каза как НЕ трябва да се украсяват яйцата за Великден

Свещеник каза как НЕ трябва да се украсяват яйцата за Великден

България Преди 3 часа

Той призовава хората да не купуват стикери с изображения на свещени символи за украса на яйца

На каква възраст считаме някого за "стар"

На каква възраст считаме някого за "стар"

Любопитно Преди 3 часа

Според изследване в днешно време мислим, че старостта започва по-късно, отколкото преди

Внимание! Жълт код за проливни валежи и гръмотевици в четвъртък

Внимание! Жълт код за проливни валежи и гръмотевици в четвъртък

България Преди 3 часа

Минималните температури ще са между 8° и 13°

Снимката е илюстративна

Слънчево изригване спря радиокомуникациите

Технологии Преди 3 часа

Райони в тихия океан останаха за кратко без покритие

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Любопитно Преди 10 часа

Амбициозната Михаела Тричкова напусна състезанието и се раздели с черната си куртка