0
и тката за кметовете стартира от днес, припомня на читателите си "24 часа". И пояснява: още днес може да разберете къде да гласувате на 26 октомври за кмет и общински съветници. За целта не е необходимо да обикаляте из квартала си, за да търсите къде са разлепени избирателните списъци. От полунощ, 26 септември, в Интернет вече е активирана вашата изборна секция (достатъчно е да си помните ЕГН-то и да отидете на grao.government.bg).

Започна изборното театро, пише "Труд". И отбелязва рекордите: партиите в България са продължили да се множат, вече са 330, констатира шефът на Сметната Палата Георги Николов, който предполага, че местните избори действат като виагра на партийните структури, тъй като на последното преброяване сме имали "само" 283 партии.

И сега поглед към надпреварата на София (експресно проучване на "Медиана" по поръчка на "Труд"): първи е Стефан Софиянски с 28 % твърди гласове, но и 10 % колебаещи се; Надежда Михайлова и Стоян Александров са с почти равни проценти - около 15 % от избирателите.

Партиите тръгват в атака за избиратели, констатира "Дневник". И то с шоу-програми и масови мероприятия. Стефан Софиянски открива днес кампанията си с молебен в "Св. София", а Надежда Михайлова ? с обиколка на столицата от крайните квартали към центъра и представяне на платформата си в Археологическия музей. Левицата избра Народния театър за начало на старта си, където представянето на Стоян Александров ще завърши със спектакъл на Нешка Робева.

Ала София е и мястото на рекорди, пише вестник "Сега". 27 мераклии за кметския пост, небивал наплив на кандидати. В последния момент, подчертава изданието, алтернативната царска кандидатура - френският гражданин Андрей Гюрковски - се е отказал. "Монитор" след референдум със свои читатели издига своя главен редактор Петьо Блъсков за кмет на София (обяснима водеща тема в броя).

"Труд" отбелязва и друго: ДПС вече е нарушило закона, откривайки още вчера с шоу в НДК предизборната си кампания. А НДСВ решило да гони рекорди за "Гинес" в кампанията. За целта в Шумен човекът паяк Иван Кристоф ще спуска от 60 метрова сграда националния трибагреник с дължина 37 метра. Дали това ще помогне, ще видим...

А междувременно премиерът Сакскобургготски, както се убеждаваме от снимка на първа страница в "24 часа", втренчено гледа през бинокъл (от дописка научаваме, че следи натовското учение "Есен 2003"). И "24 часа", и "Труд" обаче го представят като "косвен свидетел" на разигралия се вчера в НДК дебат за "800-те дни". Дебат, който според днешната преса, ще се помни дълго поради колорита на някои от репликите.

"Труд" припомня, че до "обещаното" остават само 6 дни и цитира реплика на водещия на "Стани Богат" Ники Кънчев (водещ и част от дебата), който оприличил 800-те дни със своята телевизионна игра, но с една разлика: в България и той, и премиерът обещават на хората по 5000 лв., с тази разлика, че телевизионното шоу ги раздава всяка вечер.

Правителственият говорител Димитър Цонев пък ни обеща още един мандат на Симеон, в който той може и да се научи да говори с медиите, пише вестник "Сега". А иначе, отбелязва изданието: "Новото време" се опита да сплаши кабинета". Нововремецът Борислав Цеков пък поискал цялата власт да е на парламентарната група, която е Господ, а всичко останало е ерес.

Спестяванията растат и цените са стабилни, публикува "Новинар" равносметката на шефа на икономическата комисия Валери Димитров.

И отново дебатът за 800 дни изкарва на преден план "скандала Бриго Аспарухов". "24 часа" цитира равносметката на Евгений Дайнов: ако царят отвори вратата на хаоса, Бриго отваря вратата към Русия. В интервю за часовия вестник о.з. гeнералът твърди, че сам е отказал да бъде посланик в Москва, а през 1983-1986 г. бил разследван за шпионаж в полза на западногерманското разузнаване.

"Монитор" цитира статия от "Вашингтон Таймс": "назначението на Бриго е монументален гаф на Симеон. Назначението било и признак за това, че "отношенията между София и Вашингтон може и да не са напълно гладки".

В потвърждение на което "Труд" и "24 часа" излизат днес със специално изявление на щатския посланик Джеймс Пардю. В него се казва: "България е суверенна държава и може да назначава всеки, когото пожелае. Но това е важно решение, понеже може да се отрази върху положението на България като бъдещ член на НАТО и да засегне авторитета на страната ви".

Това назначение не засяга само САЩ, заявява посланик Пардю. И съветва българското правителство да обсъди назначението на Бриго Аспарухов и с останалите партньори в НАТО, преди да го финализира.

Бриго си връща разузнаването, отбелязва във водещото си заглавие "Стандарт". Така изданието разчита вчерашните изявления на о.з. генерала спецслужбите да минат на подчинение към изпълнителната власт. "Това не е здравословно за демокрацията", коментира бивш вътрешен министър, а запознати припомнят как навремето самият Аспарухов направи чудеса от храброст, за да остане разузнаването на подчинение към тогавашния президент Желю Желев.

"Монитор" за втори пореден ден разследва връзките между МВР и контрабандата и излиза с твърдението: 55 000 евро е рушветът за ТИР с контрабандни цигари. "Новинар" и "Стандарт" предупреждават: вече затвор за всеки грам дрога. Досега пласьори се измъкват с извинението, че носят личната си наркодоза. Промени в НК, приети на първо четене предвиждат затвор от 3 до 15 г. за всеки, заловен с дрога.

И още предупреждения: глоба, ако не обявите бъдеща сделка, предупреждава "24 часа". Данъчни могат да съставят акт от 20 до 200 лв., ако не упоменете в изрична декларация, че имате намерение да купите кола, имот или нещо друго. Декларацията за намерения е предвидена в Закона за местните данъци и такси от 1999 г., но просто не се е спазвала. В бъдеще обаче нямало да е така.

Полицията пък разследва как млад мъж се е озовал в болницата в Дупница след като изпил бутилка бира, пише "Виж". Сега ХЕИ-Дупница изследва съдържанието на бутилката "Шуменско пиво", подозренията са, че вътре има живак, четем и в "Новинар".

"24 часа" и "Стандарт" отделят място на смъртта на бившия шеф в НСБОП полк. Светлозар Спасов, намерил смъртта в овощна градина край Перущица. "Обвиняем по "Бръмбаргейт" беше застрелян за торба ябълки", резюмира "Труд". "Стандарт" приключа серията от нелепа смърт със случая на видинско семейство, починало от отравяне, след като чистило бъчва със сода каустик.

И за да приключим с нещо положително - една новина в аванс. В понеделник се открива Пловдивският панаир с рекордното участие на фирми - 2 919 дружества. Като специално за "Труд" шефът на панаира Йордан Радев откроява един нов акцент: сраните от ЕС са повели своеобразна битка със САЩ.

Франция се опитва да наложи водещо присъствие на панаира, доказателство за което е и присъствието на френския министър на външната търговия. Така, заявява шефът на Пловдивския панаир, тази година Франция измества от върха Германия и Италия.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 8 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 9 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 10 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 10 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 10 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 11 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 12 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 12 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 12 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 12 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 13 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 13 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности