0
Чао, АЕЦ! Костов получи мандата за преговори с Европейския съюз. Е, все пак, Премиерът обеща изход от вълчия капан за АЕЦ. Това гласят водещите заглавия на "24 часа", "Демокрация и "Труд". И така, от вчера АЕЦ Козлодуй хлътна в дисагите, които отиват на преговори за членството ни в Европейския съюз. С новото решение на парламента за АЕЦ Козлодуй България вади най-здравото добиче от обора си и го натирва към хайван пазара на Европа. А там май няма да му броят зъбите. Атомната централа е единственото ни наследство от комунизма, което работи добре и носи печалба. Но ето, че дойде време да харижем и нея, макар и след десетилетие шикалкавения, въздъхва "24 часа" в редакционнния си коментар. Под водещата си статия за атомната електроцентрала вестникът помества голяма снимка с три похапващи дечица. И текстът под нея - докато в парламента седем часа разтягаха локуми, деца хапнаха тахан-халва от нов цех за халва и локуми. А иначе какво? В името на европейската ядрена безопасност ние ще глътнем поредната крастава жаба. А след някоя и друга година в парламента пак ще се питат един другиго що сме ги ручали жабетата, пророкува "Монитор".

"Труд" предлага малко по-друг подход като разглежда АЕЦ-драмата в парламентарни цитати. "Защо Европейския съюз търси под вола теле - парите от Европейската банка са някакви кирливи 24 милиона евро, а сме вложили в сигурността на АЕЦ над 200 милиона долара" - Жорж Ганчев. "Надминахте и социалистическото време и в резултат последва Андрешковска история" - обвинение на Александър Каракачанов. Изровеното мнозинство от 36-тото народно събрание, което искаше България да няма ясна политика и страната да се управлява от гупировките сега е малцинство - вицепремиерът Александър Божков.

Вместо чаша никополска вода, тровена вече 20 години от комбината Турну Мъгуреле, президентът Петър Стоянов почерпи румънския си колега Емил Константинеску с екологично чист планински чай от Боровец. Топлата напитка вероятно е трябвало да играе ролята на подсещане, че търпението на София по отношение на екодиверсията на северните ни съседи вече е изчерпано. Или поне, че заслужава съгласие за втори, че и за трети мост над Дунава, предполага и предлага "Труд".амо, че все пак, хак ни е обгазяването. Защото не сме народ, а мърша, прави асоциация вестникът в редакционния си коментар. Само два дни след като Никопол беше отровен от румънски амоняк, президентът Константинеску ни кацна на мушката. С усмивки обаче го срещнахме. А по света в такива случаи по госта летят домати или вмирисани яйца. У нас обаче разните му екоорганизации като че ли потънаха вдън земя. Даже в тоталитарно време люде дръзнаха да вгорчат дружбата между Живков и Чаушеску, припомня "Труд". Затова и няма от какво да се страхуваме, че днес демокрацията ще рухне, ако поне един противогаз символично хвръкне към кортежа на румънския президент.

А иначе, то си е ясно, отровата иде от Румъния. Отрова, но не само химическа, но и словесна, уточнява "24 часа". Защо най-влиятелният румънски вестник описа България като ада на земята, пита се "24 часа". У нас имало ток само по няколко часа на ден. Българите били бедни, пирати, контрабандисти озобщо. Освен това били зомбирани от вечния преход. Изобщо Букурещ е загрижен - има си за съсед, влязъл във вибрация. Когато един текст е толкова черно-бял, това е пропаганда, категоричен е вестникът. А провокацията цели София да си изпусне нервите. Затова и Румъния се нае да бъде балканският еничар. Тя се натяга на европейците и ни цака в играта за евроинтеграцията.

И към вътрешнополитическите теми - 50 лева глоба за немахнат предизборен плакат, съобщава "Труд" решението на зам-кмета на столицата Борис Спиров. Изхвърли се той и отсече - милост никому. Ашколсун бе, Боре!, възкликва вестникът. Така трябва - твърдо да се пипа. Само че забрави да ни кажеш питал ли си Бакърджиев за проблема, нали той води централата на столичните сини. Щото ако глобиш и него, да не търсим после нов зам-кмет, тревожи се "Труд".

И отново "Труд" повдига темата за една друга глоба - десет хиляди лева ще отнесе длъжностно лице, издало позволително за бране на защитени видове билки. Да, яка е глобата, затова и призивът е - крий данъци, но не скуби лайкучка, отбелязва вестникът. Правилно е решението. А и чиновниците да знаят, че ще ги бият през пръстите, ако вземат сухо под масата. Но дали е правилно бракониерите на лайкучка да плащат повече от укривателите на данъци. Защото за тях глобата е 500 лева.

Проблемът е, че вие създавате нова икономическа структура, но със стари хора. Затова обективността в България трудно се постига. Прозрението е на продуцентът на Версенжеторикс и Изток-Запад Патрик Сандрен, в интервю за вестник "Монитор". Жалкото е, че страната ви не е добре позната. Засега имиджът ви по света прави единствено футболът и атомната централа. А в България живеят прекрасни хора. Най-важното е да задържите младото поколение тук, продължава Патрик Сандрен. Затова вместо да се организира празник на бирата, по добре е да се направи празник на музиката. И вероятно има начин да се обясни на банкерите и предприемачите, че колкото повече се развива културата в България, толкова по-добър ще е и техният бизнес.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 1 час

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 2 часа

Още пет области са с нови управители

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 3 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 3 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 4 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 4 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 4 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 4 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 4 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 5 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 5 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 5 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 5 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 6 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 6 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 6 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна