0
Це енасоченото убийство на лидера на "Хамас" Абделазис ал Рантиси бе осъдено остро от света, пише германският вестник "Ди Велт". Дори САЩ, които са тесен съюзник на Израел, се дистанцираха. В становище на Белия дом двете страни в близкоизточния конфликт се призовават да се въздържат.

Палестинският премиер обвини американското правителство за убийството на Рантиси. Акцията била директно следствие от подкрепата на САЩ към Израел за едностранно отделяне. Генералният секретар на Арабската лига Амр Муса каза, че "безотговорната политика" на Израел ще доведе до това, кръга на насилието отново да се завърти.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан призова за "незабавно спиране" на неправомерните убийства. Насилието между Израел и палестинците може да бъде прекратено въз основа на пътната карта за мира. Израел не показа, да е впечатлен от критиката. Премиерът Ариел Шарон възнамерява да продължи политиката си. Израел ще убие и други лидери на "терористични организации", каза Шарон в неделя.

Стотици хиляди палестинци присъстваха на погребението на лидера на Хамас Абдел Азиз Рантиси, пише британският "Гардиън". Убийството на Рантиси, което беше извършено почти месец след ликвидирането на неговия предшественик шейх Ахмед Ясин, ще предизвика нови прояви на насилие в региона. "Хамас" заплашиха, че ще отмъстят за Рантиси и шейх Ясин. "Тяхната кръв няма да ще предизвика избухването на нови вулкани от насилие срещу Израел", се казва в изявление на движението.

"Израел - политиката на екзекуциите", пише в заглавие "Либерасион". Ариел Шарон се е почувствал уверен след изразената подкрепа от Джордж Буш и затова реши да елиминира лидера на "Хамас", смята френското издание. Безмилостна война между Израел и "Хамас", отбелязва и "Кроа", според който след убийството на Рантиси могат да се очакват нови антиизраелски атентати.

Водещата тема за американския вестник "Уошингтън поуст" е решението на новия испански премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро да изтегли военния контингент на Испания от Ирак възможно най-скоро . Предшественикът му Хосе Мария Аснар окачестви действията на новия премиер като победа за терористите, които извършиха атентатите в Мадрид на 11 март. От своя страна Вашингтон заяви, че се надява сътрудничеството с Испания в борбата да продължи, допълва изданието.

По-скоро от очакваното испанският премиер Сапатеро започна изтеглянето на испанските военни части от Ирак, отбелязва и германският вестник "Ди Велт". Само няколко часа след встъпването на кабинета му в длъжност военният министър Хосе Боно напомни, че "ще направи необходимото, за да може разположените в Ирак войници възможно най-скоро да бъдат върнати у дома". Сапатеро обоснова решението си с това, че по всичко личи, че условието му за оставане в Ирак - мандат на ООН - няма да бъде изпълнено.

"Ирак - краят на едно адско пътуване". Това е заглавието на анализ, публикуван в днешния "Фигаро". Сравняват ситуацията в Ирак с Виетнам. Но въоръженият конфликт, в който иракските бунтовници непрекъснато държат в напрежение коалиционните войници, а случаите на взимане на заложници зачестяват все повече, прилича по-скоро на друга ситуация - в Ливан, пише френският всекидневник. С наближаването на датата на предаване на властта - 30 юни, бъдещето на Ирак става все по-несигурно. От началото на април боевете продължават във Фалуджа, Наджаф, Басра, Куфа, Амара и Кербала, Кут и Насирия, Киркук.

Цари пълен хаос, а контролът като че ли постепенно се изплъзва от ръцете на коалиционните войски. Така например, в Кербала българи и поляци преговарят с шиитски религиозни водачи за запазване на спокойствие. В Насирия, където загинаха вече близо 15 души, а десетки бяха ранени, италианските военнослужещи също прибегнаха до преговори с въоръжените иракски бунтовници. В Кут украинците се евакуираха след ожесточени битки с шиитите, след което отново окупираха града. Подобна неясна и хаотична е обстановката и в по-голяма част от останалите иракски градове, посочва изданието.

Така че остават малко повече от два месеца до предаването на властта в Ирак и края на пътуването, възцаряването на спокойствие. Не ни остава нищо друго освен да си го пожелаем, завършва анализът на "Фигаро".

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) представи доклад за страните от Източна Европа, научаваме от белгийския вестник "Либр Белжик". Развитието на държавите от Източна Европа отбеляза растеж за четвърта поредна година с 5,6 пункта, сочи докладът, цитиран от изданието. Растежът на 27-те държави, с които работи банката, се очаква да се задържи леко през 2004 г., оставайки все пак на една добра основа от 4,9 пункта, се посочва в документа.

"Позитивните прогнози обаче не означават, че в района не съществуват макроикономически пречки ", подчерта на пресконференция представител на банката. Според него страните от Централна Европа, балтийските държави, Чехия, Словакия, Унгария и Полша трябва да контролират обществения дефицит; по отношение на България и Румъния е необходимо съкращаване на дефицитите по текущите сметки, докато Западните Балкани трябва да търсят начини за привличане на повече чуждестранни инвеститори.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Германия ще наруши правилата за бюджетен дефицит на ЕС и през 2005 г., пише германското издание на "Файнаншъл таймс". Това става ясно от икономическа прогноза на организацията. Според нея дефицитът на бюджета за 2005 г. ще бъде 3,2% от БВП. Франция, Италия и Португалия също ще превишат определената от Пакта за стабилност граница от 3% за бюджетен дефицит.

Германците имат и други проблеми. Сърбия и Черна гора съди Германия и още седем страни членки на НАТО заради нарушаване на международното право при войната в Косово, съобщава "Тагесцайтунг". Процесът започна пред Международния наказателен съд в Хага. През март 1999 г. НАТО започна интервенция в Косово, за да предотврати "хуманитарна катастрофа". Правителството на Милошевич трябваше да бъде спряно от нови кланета и преследвания на албанците в Косово. Когато преговорите се провалиха, НАТО нападна без мандат на ООН. Сърбия и Черна гора настоява, че това е била недопустима агресивна война. Според данните са били убити 2000 души, а нападенията по химически заводи и рафинерии са довели до тежки проблеми с околната среда, допълва вестникът.

Същевременно полицията на ООН в Косово разследва престрелката между йордански и американски полицейски патрули, при която загинаха трима души, съобщава днешният "Гардиън". Появиха се хипотези, че инцидентът може да е предизвикан от антиамерикански настроения. Престрелката шокира представителите на мисията на ООН в Косово и повдигна въпроса доколко различните контингенти в Косово са единни, допълва изданието.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Докторе, имам депресия, ръцете ми треперят, чувствам се като нищожество... - Ясно. Кога си заминава тъща ви?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Антоанет Пепе каза „да” на Карамански-младши (ВИДЕО)

България Преди 4 минути

Милионерският наследник, който отдавна е поел грижата за трите й деца, реши да предложи брак на красавицата

д

Само за ден: Полицията установи 37 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол

България Преди 56 минути

13 шофьори са били под въздействието на наркотици

Кание Уест прави жена си порнозвезда, роднините й са притеснени

Кание Уест прави жена си порнозвезда, роднините й са притеснени

Свят Преди 2 часа

След като Бианка Ченсори се омъжи за Кание Уест, тя започна често да се появява публично в силно разголени тоалети

Продължава издирването на тримата моряци, изчезнали след потъването на кораба "Mohammad Z"

Продължава издирването на тримата моряци, изчезнали след потъването на кораба "Mohammad Z"

Свят Преди 2 часа

На борда на кораба, плаващ под флага на Танзания, е имало 11 членове на екипажа - 9 сирийски граждани и двама египтяни

f

Епископ Арсений е избран на първи тур за кандидат за Сливенски митрополит

България Преди 2 часа

За него в бюлетините бяха отчетени 26 гласа, като за избор са необходими 22 гласа

д

Експерти: Германия ще претърпи сериозни икономически последици, ако напусне ЕС

Свят Преди 3 часа

Пет години след такава стъпка могат да бъдат закрити и около 2,5 млн. работни места

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

България Преди 3 часа

Вицепрезидентът благодари на нашите сънародници, че предават на поколенията любовта и знанието за България.

Британският министър: По-силните връзки между Китай и Русия застрашават демокрацията

Британският министър: По-силните връзки между Китай и Русия застрашават демокрацията

Свят Преди 3 часа

Лидерите на Русия и Китай обещаха в четвъртък "нова ера" на своето партньорство между двете страни

сссссссссссс

Васко Василев посвири и поговори лично с крал Чарлз (СНИМКА)

България Преди 4 часа

Виртуозният българин публикува снимка с монарха в личния си профил в Instagram

<p>Украйна е унищожила всички&nbsp;37 дрона, изстреляни от Русия</p>

Украйна е унищожила всичките 37 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 4 часа

Цели са били множество места в страната, включително столицата Киев

<p>Енергийният министър заминава за САЩ заради реакторите за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;</p>

Енергийният министър заминава за САЩ заради реакторите за АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 5 часа

Малинов ще обсъди възможности и за участие в реализацията на проекти в българския енергиен сектор

<p>Изкуственият интелект се пробва с въпрос&nbsp;от матурата за БЕЛ&nbsp;- как се справи?</p>

Кой се справи по-добре с въпрос от матурата - зрелостниците или изкуственият интелект?

България Преди 5 часа

Вижте кой надделя в импровизираната битка - Chat GPT или учениците

Нова Каледония

Стотици полицаи на крак във Франция в битка за контрола върху Нова Каледония

Свят Преди 5 часа

Повече от 600 души срещу барикадите, блокирали 60-километровия път

<p>Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност</p>

Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност

Свят Преди 5 часа

Информацията е от вицепремиера на Словакия Роберт Калинак

<p>Професор Овчаров: Дракула е говорел чист български език</p>

Професор Овчаров: Дракула е говорел чист български език

Любопитно Преди 6 часа

Любопитни факти около историческата личност, княз Влад Цепеш, от популярния ни археолог