0
е етовна сензация! 1996 г.: Либия внася заразена кръв. Българите са невинни. Чиновникът, който отговарял за импорта на плазма, става мъчител на сестрите" - с това разкритие с големи букви на първата си страница излиза "24 часа". Адвокатите разбиха обвинението в Либия, отбелязва и "Монитор". Пратка със заразени кръвни продукти е влязла в Либия най-вероятно през 1996-а и е предизвикала избухването на СПИН-епидемията там. Съмненията за вноса падат и върху един от мъчителите на шестимата български медици.

Западен дипломат в Триполи е информирал представител на българското посолство, че австрийска фирма е продавала кръв с неясен произход на Либия. "Албовина", която е обвинена в продажба на заразена плазма, е купувала кръв и деривати на двойно по-ниска цена от ЮАР и други африкански страни. Продуктите влизали в някоя от свободните търговски зони в Австрия и затова не са се подлагали на иначе строгия контрол на австрийските власти, допълва вестникът.

Версията за участието на израелското правителство и МОСАД пък се появява през 1998 г., след като либийските власти разбират от Виена, че кръвните продукти на фирма "Албовина" са били третирани в израелски лаборатории, преди да бъдат реекспортирани и продадени на различни страни от Африка и Азия. Абдел Маджид Шол, по прякор Химика, днес е в групата на офицерите, които са обвинени, че са изтезавали българите.

Ако всички документи по делото бъдат разгледани внимателно, може да се окаже, че д-р Шол трябва да бъде подведен под отговорност и по основните обвинения в това дело, заключава разследването си "24 часа".

И още едно разследване: Иракчанин твърди, че е фалшифицирал списъка на "Ал Мада", обявява "Новинар". Иракчанин свидетелства в египетски вестник - петролният списък на Саддам е фалшив, допълва във водещото си заглавие "Труд". Иракчанин твърди, че петролният писък е менте, приглася "Виж". Скандалният списък на Саддам е фалшив. Това обяви египетският вестник "Ал Усбуа" като се позова на иракчанин, който твърди, че е участва в изготвянето на документите.

Скандалът се обърна срещу авторите си, коментира египетското издание, цитирано от "Труд". В списъка, публикуван от "Ал Мада" фигурираха 270 фирми и лица, получавали купони за петрол срещу лобиране за режима от Саддам. БСП също бе замесена. Фалшификатът бил измайсторен срещу 2750 долара и малки подаръци, разкрива "24 часа". Саджад Ахмед Али, който признава, че е участвал във фалшифицирането, дори твърди, че нарочно оставил няколко грешки в оригинала.

Не е вярна информацията, цитира вестникът коментара на иракския журналист Мохамед Халаф, живеещ в България.

Само Надежда кандидат за лидер на СДС, обявява "Монитор". За да се провали националната конференция, е необходимо 2000 човека да я бойкотират, цитира "Монитор" обяснението на говорителя на СДС Николай Младенов. Костов с партия на 25 февруари? - с това разкритие под въпрос излиза от своя страна "Пари".

Синята конференция може да се превърне в последен валс за СДС, предупреждава обаче "Труд". Текат едни от най-драматичните дни за СДС. Истинско време разделно. Тежък сблъсък между доскорошни съпартийци, съуправленци, съидейници и даже приятели. Отровени от обидни квалификации, потънали в атмосфера на злоба и мъст. Това е синьото пространство днес - 15 години след раждането на най-демократичната формация у нас, коментира "Труд".

Гръмкият син развод в края на тази седмица ще повлече и онази агония на взаимното отричане, което ще блокира българска десница в навечерието на интегрирането ни в европейските структури. И няма да има значение кой с колко души си е тръгнал от НДК в неделя вечер - дали Костов ще поведе партията на 200-те хиляди хардсини избиратели, а пък Надежда ще се усмихва на останалите още толкова, но по-отворени сини симпатизанти - щом изгубиха магията на общата синя кауза, заключава изданието.

А иначе - нито от лагера на Михайлова, нито от лагера на Костов се излъчват някакви обнадеждаващи унилия електорат сигнали, а само ритуални знаци, действащи на племенно ниво, прилично звучащи баналности или пък пълни безсмислици, категоричен е "Дневник".

"Москва: Политици като Костов нямат бъдеще", цитира от своя страна "Стандарт" реакцията на руския външен министър Игор Иванов. Има хора, които мислят със стереотипите на Студената война. Те нанесоха силна вреда на отношенията на Русия с традиционни партньори, отбелязва Иванов в коментар на статията за Русия от бившия премиер Иван Костов. Смятам, че трябва да гледаме напред в XXI век, защото едва ли тези политици ще правят политическия климат в бъдеще, допълва Иванов.

Честват Левски без патриарха, разкрива още "Стандарт". Церемонията била светска и не е нужно да се канят духовни лица, цитира вестникът обяснението на общинари. И така честването на 131-годишнината от обесването на Васил Левски в столицата утре вечер ще мине без патриарх Максим, допълва изданието.

Стараем се фестивалът да има публичност и зрителите да разберат, че идвайки в София, авторите на филмите оценяват възможността на нашата столица, споделя в интервю за "Дневник" Стефан Китанов, директор на "София филм фест". Отново могат да се очакват много събития и на осмото издание на фестивала. "Градът на Бога" с четири номинации за Оскар ще е предизвикателството за всички и, разбира се, "Догвил" на Ларс фон Триер, който ще бъде представен от директорката на Европейската филмова академия, допълва Китанов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности