0
Зп първи път гангстерска война и искане на откуп заради изборите (случаят е във Велинград). Затова и едно заглавие властва в днешната преса: "2 млн. евро откуп за дете на кандидат-кмет", изведено в "Труд", "Сега", "Новинар" и "Виж". "Кмете, 2 млн. евро или мъртва дъщеря", е драматичното заглавие, с което излиза "24 часа".

А историята в няколко думи е следната: дъщерята на велинградския бизнесмен Филип Беев била отвлечена в София във вторник вечерта. От МВР са потвърдили този факт. 20-годишната Десислава Беева, студентка по икономика, била похитена, като паркирала автомобила си. Неизвестни лица поискали с цитираните думи откуп от 2 млн. евро. Филип Беев заявява пред "24 часа", че похитителите са бивши или настоящи барети. "Труд" и "Сега" уточняват, че бизнесменът е кандидат за кмет на Велинград, спечелил 29 % на първия тур и утре е на балотаж.

"Монитор" коментира, че това е най-черната страна в сегашната кампания. Особено, пише изданието, ако се окаже, че някой не е искал да отвлече дъщерята на най-големия търговец на горива във Велинград, а просто е искал да се вдигне шум около името му ден преди изборите. Така че, в деня за размисъл, няма как да избягаме от изборите.

"Труд" публикува последни социологически сондажи за изборите в София, които обаче RFI оповестява само в прегледа на печата: (Софиянски - 52-54%, Стоян Александров 46-48%, според МБМД; Софиянски , 57%, Стоян Александров - 43%, според "Алфа рисърч"; Стефан Софиянски - 54%, Стоян Александров 45,8%. според "Медиана").

"Мисли и гласувай", е посланието на "Труд" към читателите. Разходи се, виж слънцето, погледни небето. И мисли. Помисли кой искаш да управлява твоята улица и твоя град. Защото винаги има доказали се и мераклии...". "Хайде на белотаж", зове журналистът Иво Инджев от страниците на "24 часа". С аргументът, че ние, така и така, отдавна гледаме на политиката като на белот - все се опитваме да хванем някоя ръка, но никога не знаем спатиите на отсрещния хитрец. Нищо лошо, белотът продължава, но участвайте, за да не сте капо", отбелязва Инджев.

А иначе, както пише вестник "Сега", ден преди изборите валят само добри новини. Стана ясно, че пенсионерите ще взимат 14 лв. повече на месец. И така: средният размер на пенсията през 2004 г. ще е 121 лв., докато тази година беше само 107 лв.

Девет почивни дни ни чакат по Коледа - решава да зарадва читателите в деня за размисъл "Стандарт". Според Кодекса на труда почивни дни са 24, 25 и 26 декември. 27 д 26 декември обаче са събота и неделя, което прави 5-дневна коледна ваканция. Затова е взето решение да се работи само на 29, 30, 31 декември, а после - от 1-4 януари - отново да се празнува (2 януари ще се отработва на 10 януари - събота).

И понеже много добро, не е на добре - 30 на сто е увеличението на "Гражданска отговорност:, съобщава "Монитор". Съгласно промените в застраховката собствениците на най-масовите коли у нас ще плащат поне със 17 лв. повече от догодина. От днес поскъпва и обаждането по аналогови телефони - вече плащаме по 9,6 ст. за импулс на всеки седем минути, а не еднократно, както беше досега.

А на пазара се поведе "война за кренвирша", пише "24 часа". Заливат ни агресивни реклами, месопроизводители пък искат да се забрани на фирмата "Сачи" да твърди, че само нейните кренвирши са от истинско месо. От Българската академия на потребителите пък дават няколко съвета: не купувайте кренвирши от по 2 лв. килото (със сигурност са некачествени); хубавите продукти се познават при разчупване (трябва да имат розов цвят); най-лесно се познават истинските кренвирши на фурна или скара (трябва да запазят формата си).

И накрая, "Труд" отделя място на една "война в социологията". А именно управата на БАН най-неочаквано, пише изданието, реши да отстрани известния социолог проф. Георги Фотев от поста директор на Института по социология. Нищо, че при законно процедура с тайно гласуване, той е преизбран с мнозинство от колегите си. Причината е интервю на известния социолог пред "Труд", в което той е заявил, че в академията все още има "мухлясали комунистически мозъци". Вместо да го пребори в медиите, бившият идеолог на БКП чл.кор. Стоян Михайлов е написал писмо до ръководството на БАН, откъдето дошла санкцията. Водещи български социолози и политолози като Мира Янова и Огнян Минчев обаче не крият стъписването си, че така с лека ръка може да бъде отстранен "бащата на модерната българска социология".

За жестока експлоатация на българи в САЩ пък разказва "24 часа" (разследването е на "Асошиейтед прес"). От него става ясно, че българи са работили на черно, чистейки подове и тоалетни на супермаркети в ужасни условия, нощем, и за по 6-8 долара на час. Заплатата в България е 170 долара, а безработицата - 13 % припомня агенцията.

"Румъния държи България в еврочакалнята", препечатва "Труд" констатация на сп. "Икономист", от която разбираме, че макар да се справяме по-добре, трябва да се притесняваме от закъснението на северната ни съседка. "Навсякъде по света има страни, които казват: "Искам да стана Швейцария на нашия регион", заявява с усмивка президентът на Швейцария Паскал Кушпен пред "24 часа". И допълва: "Лично аз се надявам България да си остане България, но страна с демократично развитие, стабилна правна система и разделение на властите". А за да дойдат още швейцарски компания, според г-н Кушпен, е необходимо само едно: "сигурност на гражданското и търговското право".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Да планираш отпуската е лесно. Началникът ти казва - кога, а съпругата ти - къде.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Какви са рисковете за медиите и спорта при евентуална забрана на рекламата на хазарт

Какви са рисковете за медиите и спорта при евентуална забрана на рекламата на хазарт

България Преди 26 минути

Темата коментираха Любо Ганев и Самуил Огнянов

Холера

Масово заразяване с холера на френски остров

Свят Преди 36 минути

Идва ли още по-сериозен апокалипсис със здравната обстановка в Европа?

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Свят Преди 47 минути

Недоволството им е срещу промените в условията на труд

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Свят Преди 1 час

Инцидентът е станал в покрайнините на столицата

<p>Hyundai Ioniq 5 N е онова, което другите EV-та не са (тест драйв)</p>

Hyundai Ioniq 5 N е всичко онова, което другите EV-та не са (тест драйв)

Технологии Преди 1 час

Не е най-бързият, предлага „едва” 650 „коня”, но със сигурност е най-емоционалният електромобил на пазара, изключвайки екземпляри с няколко пъти по-висока цена, който може да шамари повечето М-ки и AMG-та, както и повечето други безшумни EV-та

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 1 час

Принц Хари основа игрите, за да подпомогне рехабилитацията на ранени и болни военнослужещи и ветерани

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Има един задържан по случая

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Свят Преди 2 часа

Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Свят Преди 2 часа

Каква нова военна помощ е обещана за Украйна четете в следващите редове

<p>Откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце</p>

Археолози откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце в Германия

Любопитно Преди 2 часа

Яйцето вероятно е имало символично значение за семейството на момчето

<p>Северна Корея отправи критики към САЩ</p>

Северна Корея отправи критики към САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

Свят Преди 2 часа

Военните връзки между Пхенян и Москва се засилват, което САЩ и техните съюзници смятат за ескалация на напрежението на Корейския полуостров

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Любопитно Преди 3 часа

Тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

България Преди 3 часа

Причината, според недоволните, е изграждане на велоалея, която ще бъде за сметка на десетки паркоместа