0
Буш отряза военната помощ за България, съобщава "Дневник". Взетото от Буш решение означава, че няма да бъдат отпуснати предвидените около 20 млн. долара от бюджета на САЩ за тази година, обяснява вестникът. Причината е, че не сме подписали с Вашингтон двустранен договор за Международния наказателен съд, добавя "Стандарт".

Американският посланик Джеймс Пардю занесъл лично на външния ни министър Соломон Паси вчера писмо от държавния секретар на САЩ Колин Пауъл, с което го информира за решението на Вашингтон, разкрива "Труд". По-късно Паси се свързал с Националния съвет за сигурност на САЩ, за да потвърди българската позиция. Според изданието Паси подчертал, че догодина влизаме в НАТО, намеквайки, че трябва да има изключение за България, пише "Труд", като прави уточнението, че САЩ не спират цялата си военна помощ за България, както потвърдил правителственият говорител Цонев.

По повод изключенията "Дневник" изтъква заявеното от посланик Елена Поптодорова във Вашингтон, че страната ни ще попадне в изключения след гласуване на поправката "Шимкъс", което ще стане след 4 юли."Решението не е нищо ново. Отдавна знаем, че ще дойде такова, но се опитваме да направим изключение за България, както е направено за 22 страни", помества коментара на финансовия министър Велчев "24 часа". "На военния бюджет това решение няма да се отрази", категоричен е Велчев. Америка удари и всички страни, които искат международен съд за провинилите се в чужбина американци под пагон, изтъква "24 часа".

САЩ държат сами да си съдят своите военни и обещават да бъдат сурови към всеки провинил се. Така адвокатът Хари Харалампиев застава срещу Вашингтон, искайки да помогне на родителите на загиналия български войник Станислав Синадински, съобщава часовият вестник. Прочутият български правозащитник настоява за 10 г. затвор и 100 000 лева обезщетение за 43 годишния американец Къркбрайд, виновен за смъртта българския войник. Станислав е имал 14 дни до уволнението. Той е придружал американеца и му е превеждал. Колата на американеца лети със 180 км/ч от Пловдив за София и се забива в камион. Станислав умира на седалката, а за Къркбрайд американското посолство плаща гаранция от 4000 лева и той не е задържан, описва историята на правния казус "24 часа". Други десетки българи - жертва на насилие в САЩ, с години чакат възмездие и обезщетения, заключава часовият вестник.

Човешкият живот е безценен, но в лишения от емоции свят на застрахователите изглежда всичко си има цена, коментира "Труд" застраховките, които ще изплащат при инцидент в градския транспорт и при убийство на данъчен. Всеки пътник в градския транспорт на София, който си е купил билет или абонаментна карта, има застраховка. Фирмата е сключила застрахователна полица с "Булстрад". При най-голямата трагедия-смърт - се изплащат 8000 лева, пише "Труд". До 20 000 лева обезщетение получават роднините на убит данъчен. Сумата обаче се получава само, ако инцидентът е станал в работно време, допълва вестникът.

Когато шефовете на БДЖ седнат да умуват колко да изплатят на семейството на загиналия машинист при Карлово, не е зле да знаят, че у нас има кучета, застраховани за 4-5 000 долара, отбелязва "Труд". Поне 500 лв. трябва да стигне застраховката "Гражданска отговорност" при влизането ни в ЕС през 2007 г.,продължава темата за застраховките "Новинар". Сега полицата е средно 50 лв. Причина за десетократното увеличение е изравняването с ЕС на лимитите за обезщетение при катастрофи, обяснява изданието. Ако сте млад, в добро здраве, не карате много, не сте били виновен за катастрофи, ще плащате по-евтина "Гражданска отговорност". Това означава, отбелязва "24 часа", че се предлага застраховката да зависи от шофьора.

След поредния ценови шок обедняваме с по 18 лева месечно, алармира "Дума". Четиричленно семейство ще трябва да отделя по още 72 лева от месечния си бюджет заради поскъпването на тока, парното и телефона, са изчислили от КНСБ, които свикват стачния си комитет. "Ще се справим, с каквото се бехме наели", цитира "Труд" декларираното от премиера пред журналисти в Будапеща, където участва в международната конференция "Ромите в разширяваща се Европа". В обширното интервю, дадено за вестника Симеон Сакскобургготски твърди, че равносметка се прави непрекъснато".

"Но често съм го казвал и пак ще го повторя, не вярвам на емблематични дати - деня на едно, деня на друго. В този случай 24 юли е като всеки друг ден - не помня дори кой ден от седмицата се пада", е премиерският отговор на въпроса на изданието - "Наближава 24 юли - датата, на която преди 2 години положихте клетва. Трябва ли да очакваме от вас отчет? "Един цар обира народа си" . Това е заглавието на немския вестник "Ноейс Дойчланд", посочва "Труд", помествайки част от статията, в която пише: "Две лица са най-облагодетелствани от влезлия в сила преди 10 години закон за обезщетенията -министър-председателят и бивш цар и сестра му Мария-Луиза. Според преценки на банкови експерти общата стойност на върнатото имущество възлиза на 170 млн. долара. Симеон притежава 23 имота в България. Той е единственият монарх на Балканите, който може да се похвали, че собствеността му е уредена. По-точно, че е обсебил", заключава немското издание.

А правителството решава утре, отбелязва "Труд", че 600 000 лева инвестиция ще правят възможно придобиването на българско гражданство по облекчен режим - т.е. без чужденецът да отговаря на общите условия за натурализация.

Спря VI блок в АЕЦ, съобщават още днешните издания. Причината е разхлабена връзка в 10-ти турбогенератор на реактора, отбелязва "Стандарт". НЕК увеличи износа на ток за съседните страни въпреки ремонта на "Козлодуй", разкрива "Труд". В същото време България внесе 100 мегавата от Румъния и 200 мегавата от Сърбия по договор за аварийна мощност с балканските страни, допълва "Дневник".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Зеленски: Мирната конференция ще се състои и трябва да бъде успешна

Зеленски: Мирната конференция ще се състои и трябва да бъде успешна

Свят Преди 16 минути

Форумът, на който домакин ще бъде Швейцария, е планиран за 15 и 16 юни

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Свят Преди 37 минути

Полицията обяви, че нападението е с "признаци" на тероризъм, но все още не може да бъде определено като терористичен акт

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Любопитно Преди 1 час

Пет предложения за физически активности, с които ще изразходите 350 калории или парче козунак

Boom Supersonic XB-1

Наследникът на "Конкорд" е готов да атакува Mach 1

Технологии Преди 1 час

Тестовите полети за преминаване на звуковата бариера са тази година

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Свят Преди 1 час

Демонстрантите издигнаха плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после"

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 9 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

<p>Загубите на Русия в Украйна растат главоломно</p>

Лондон: Русия губи близо 900 души на ден в Украйна

Свят Преди 10 часа

Изглежда, въпреки огромните загуби, Русия напълно е адаптирала своята армия

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Свят Преди 11 часа

На делото жертвата заяви, че тя и децата ѝ все още живеят в състояние на постоянен страх

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 12 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 12 часа

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

Свят Преди 12 часа

Директорът на Централното разузнавателно управление е в Кайро

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 13 часа

ГСДП е партията на канцлера

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

България Преди 14 часа

Изтеглените от продажба козунаци са насочени за унищожаване

Родилка и бебе починаха в Самоков

Родилка и бебе починаха в Самоков

България Преди 15 часа

Разпоредена е проверка

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 15 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 17 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война